Program rozvoje města ŽELEZNÝ BROD 4. JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ● tvorba návrhové části● stanovení vize ● stanovení programových cílů, opatření a aktivit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Program rozvoje města Železný Brod 1. JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ZDŮVODNĚNÍ ● FUNKCE ● ČINNOST ÚLOHA ČLENŮ ● HARMONOGRAM
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SLAVKOV U BRNA. SLAVKOV U BRNA Prosím seznamte se – Slavkov u Brna Počet obyvatel: Rozloha: ha ORP: obcí První.
Program rozvoje města ŽELEZNÝ BROD 3. JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ● průběh realizace● následující kroky realizace ● výsledky analytické části
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Bečov nad Teplou 23. září Charakteristika města 1399 městská práva V současnosti cca 1000 obyvatel Poloha na spojnici lázeňských měst Karlovy Vary.
Program rozvoje města Hostinné SEZNÁMENÍ VEŘEJNOSTI S VÝSLEDNÝM DOKUMENTEM 4. VEŘEJNÉ PROJEDNÁVÁNÍ ( , velká zasedací místnost MěÚ)
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Strategie regionu, obce
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Výsledky projednávání
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Program rozvoje města ŽELEZNÝ BROD 4. JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ● tvorba návrhové části● stanovení vize ● stanovení programových cílů, opatření a aktivit

Cíl 4. jednání pracovní skupiny Stanovení vize rozvoje města Stanovení programových cílů Stanovení Opatření a Aktivit

Stanovení vize rozvoje města Vize = Výstižné vyjádření toho, jak si přestavujeme město ve vzdálenější budoucnosti – např. za 20 let. Příklad : Obec nabízí kvalitní podmínky pro život. V obci jsou dostupné základní služby. Obec žije bohatým společenským životem. Nechceme, aby mladí lidé odcházeli jinam. Návrh : Sebevědomé město podporující zachování znalostí a podporující pracovní a volnočasové aktivity obyvatel.

Stanovení programových cílů Programové cíle určují, čeho chce obec dosáhnout realizací programu rozvoje (= jednoznačné a hodnotitelné vyjádření stavu, jehož má být dosaženo). -časově se váží k platnosti dokumentu, tj. na 4–7 let -jsou stanoveny na základě definovaných problémů i potřeb aktérů v území a jejich realizace by měla zajistit žádoucí stav obce, kterého má být dosaženo do konce platnosti daného dokumentu Příklad : Odstranit staré ekologické zátěže v okolí obce; dobudovat chybějící místní komunikace a opravit alespoň 30 % stávajících místních komunikací (v závislosti na stavu místních komunikací), zvýšit počet obyvatel o 5 %.

Stanovení programových cílů Návrh : PC.01 Zvýšit místní zaměstnanost a vytvářet podmínky pro rozvoj podnikání PC.02 Řešit dopravní problematiku v centru města a vytvářet podmínky pro jeho rozvoj PC.03 Zvýšit význam cestovního ruchu a vytvářet podmínky pro volnočasové aktivity PC.04Udržet kvalitní životní prostředí a zlepšit kvalitu technické infrastruktury PC.05Zkvalitnit výkon veřejné správy a zvýšit zapojení veřejnosti do rozhodování

Stanovení opatření a aktivit Programový cíl 01 : Zvýšit místní zaměstnanost a vytvářet podmínky pro rozvoj podnikání PO.101Vytvoření vhodných podmínek pro podnikání a zaměstnávání - A.1.1. Pravidelné setkávání s podnikateli - A.1.2. Odstraňování formálních překážek v podnikání - A.1.3. Posilování vzdělávání a získávání pracovních návyků PO.102Spolupráce na revitalizaci brownfields - A.2.1. Spolupráce s vlastníky na hledání možností využití areálu na Poříčí - A.2.2. vytvoření nabídky pro využití objektů města (např. Exatherm)

Stanovení opatření a aktivit Programový cíl 02 : Řešit dopravní problematiku v centru města a vytvářet podmínky pro jeho rozvoj PO.201Strategické řešení dopravy v zastavěné části města - A.1.1. Rozhodnutí o poloze silnic na území města a ochrana koridorů v rámci územního plánu (I/10, II/288, III/2881) - A.1.2. Humanizace významných ulic (Masarykova, Štefánikova) za účelem zvýšení atraktivity objektů pro služby PO.202Zlepšení stavu významných sídelních lokalit a objektů - A.2.1. Revitalizace významných sídelních celků - Na Vápence, Jiráskovo nábřeží, Vaněčkova a Poříč - A.2.2. Obnova bytového fondu

Stanovení opatření a aktivit Programový cíl 02 : Řešit dopravní problematiku v centru města a vytvářet podmínky pro jeho rozvoj PO.202Zlepšení stavu významných sídelních lokalit a objektů - A.2.3. Revitalizace nebo změna využití zanedbaných částí města (Rafanda apod.) - A.2.4. Spolupráce s majiteli objektů a větších ploch (Cristal) PO.203Územní příprava - A.3.1. Pořízení změny územ. plánu, případně pořízení nového - A.3.2. Zpracování územních studií pro významné lokality - A.3.3. Sledovat a připravovat možnosti pro místní části a zpracovat v dílčích programech rozvoje - A.3.4. Spolupráce s technickými univerzitami a účast v urbanistických soutěžích

Stanovení opatření a aktivit Programový cíl 03 : Zvýšit význam cestovního ruchu a vytvářet podmínky pro volnočasové aktivity PO.301Zajištění podmínek pro rozvoj cestovního ruchu - A.1.1. Zvýšení atraktivity památek na území města - A.1.2. Vytvoření podmínek pro motorizované návštěvníky - A.1.3. Spolupráce aktérů cestovního ruchu (město+vlastníci objektů+služby) - A.1.4. Využití blízkého Českého ráje a Jizery k větší propagaci města - A.1.5. Rozšiřování nabídky pro cyklisty a pěší turisty PO.302Podpora kultury a společenských aktivit - A.2.1. Podpora kultury a společenských akcí - A.2.2. Obnova památkového fondu města - A.2.3. Podpora spolkových kulturních aktivit

Stanovení opatření a aktivit Programový cíl 03 : Zvýšit význam cestovního ruchu a vytvářet podmínky pro volnočasové aktivity PO.303Zlepšení podmínek pro trávení volného času - A.2.1. Vytváření podmínek pro neorganizované sportovní aktivity (dětská hřiště, sportoviště, koupaliště, …) - A.2.2. Obnova a doplnění zařízení pro volnočasové aktivity obyvatel (sokolovna, …)

Stanovení opatření a aktivit Programový cíl 04 : Udržet kvalitní životní prostředí a zlepšit kvalitu technické infrastruktury PO.401Vodní hospodářství - A.1.1. Realizace opatření ke snížení nebezpečí způsobení škod při povodních - A.1.2. Zlepšení stavu odkanalizování PO.402Ovzduší - A.2.1. Snižování energetické náročnosti objektů - A.2.2. Podpora využívání alternativních zdrojů energií a tepla - A.2.3. Rekonstrukce a opravy infrastruktury PO.403Odpadové hospodářství - A.3.1. Zvýšit podíl separovaného odpadu - A.3.2. Zkvalitnit prostředí pro sběr odpadu a komunální techniku

Stanovení opatření a aktivit Programový cíl 05 : Zkvalitnit výkon veřejné správy a zvýšit zapojení veřejnosti do rozhodování PO.501Zkvalitňování řídících procesů a místní demokracie - A.1.1. Aplikace závěrů projektu OPLZZ - A.1.2. Zlepšování kvality a kvantity informování veřejnosti PO.502Efektivní spolupráce - A.2.1. Zapojení se do činnosti sdružení, kde bude doložitelný přínos pro rozvoj města (organizační nebo finanční) - A.2.2. Efektivní mezinárodní spolupráce s partnerskými města a podpora spolupráce spolků, občanů, kulturních těles apod. PO.503Podpora spolkové činnosti a rozhodování na místní úrovni - A.3.1. Další podpora osadních výborů a spolků zabývajících se rozvojovými aktivitami - A.3.2. Podpora činnosti spolků a sdružení

zpracování kapitol: A.1 Charakteristika obce stručné představení výběru a zpracování relevantních problémových okruhů a podtémat, příp. zdůvodnění vynechání některých témat, informace o případných Další postup realizace PRM Na základě projednané strategické vize, programových cílů, opatření a aktivit bude dokument doplněn o Katalog plánovaných akcí. Příklad: Kód akceNázev / popis akceOdhadované nákladyDotační perspektivaNavržený termín realizace PA.01Zateplení ZŠ Pelechovská Kč Kč PA.02Zateplení MŠ Stavbařů, MŠ Slunečná a DDM Kč Kč2013 PA.03Zateplení objektu TSM Kč Kč2013 PA.04Zateplení Kulturního domu Jirkov Kč Kč2013 PA.05Revitalizace sídliště Jiráskovo nábř.- 2.etapa Kč Kč2013 PA.06Terminál Železný Brod - 1.etapa Kč Kč PA.07Greenway Jizera - Líšný-Železný Brod 2015 PA.08Rekonstrukce sokolovny Kč PA.09Regenerace sídliště Vaněčkova - 2.etapa Kč Kč2014 PA.10Knihovna a mateřské centrum Kč0 Kč2014 PA.11Regenerace sídliště Na Vápence - 3.etapa Kč Kč2015 PA.12Regenerace sídliště Vaněčkova - 3.etapa Kč Kč2016 PA.13Regenerace sídliště Jiráskovo nábř.- 3.etapa Kč Kč2017 PA.14Regenerace sídliště Jiráskovo nábř.- 4.etapa Kč Kč2018 PA.15Regenerace sídliště Na Vápence - 4.etapa Kč Kč2019

Harmonogram jednání pracovní skupiny TermínObsah projednáváníHotovo Hodnocení analytických výstupů  DNESTvorba návrhové části – vize, cíle opatření a aktivity  DALŠÍKoordinace připomínek k návrhové části

Harmonogram jednání pracovní skupiny Další pravidelná schůzka : (pondělí) – jednání zastupitelstva (středa) – svátek ???

Ing. Daniel Mach Městský úřad Železný Brod Odbor územního plánování a regionálního rozvoje tel.: , Ing. Petr Ponikelský tel.: