Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav, 20. 11. 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav, 20. 11. 2008."— Transkript prezentace:

1 Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav, 20. 11. 2008

2 2 Vize projektu Greenway Jizera Na principech partnerské spolupráce a trvale udržitelného rozvoje území vytvořit plně vybavený multifunkční koridor podél řeky Jizery s páteřní cyklostezkou a sítí bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu, využívaný jak místními obyvateli, tak návštěvníky.

3 3 Popis hlavního záměru Hlavním záměrem projektu je do roku 2015 vybudovat cca 190 km dlouhou páteřní cyklostezku v těsné blízkosti Jizery s minimálním převýšením. Stezka bude začínat v blízkosti pramene Jizery s napojením na polské cyklotrasy a bude pokračovat po soutok s Labem a dále až do Prahy, kde se napojí na transevropské cyklostezky. Stezka bude sloužit jak návštěvníkům regionů, tak místním obyvatelům při cestě do školy, za nákupem a do práce. V blízkosti větších měst a turistických center bude stezka budována jako multifunkční.

4 4 Hlavní strategické cíle (1) Rozvoj koridoru pro bezpečnou bezmotorovou dopravu a rekreaci podél toku řeky pro místní obyvatele a návštěvníky. Vytvoření dopravní a turistické infrastruktury a služeb pro jednotlivé cílové skupiny vedoucí k regionálnímu rozvoji území. Rozvoj šetrné turistiky v území a propojení nových produktů s nabídkou turistických regionů. Vytvoření podmínek pro vyšší míru dostupnosti kulturního, historického a přírodního dědictví regionů při zachování kvality tohoto bohatství.

5 5 Hlavní strategické cíle (2) Zlepšení péče o vzhled a údržbu krajiny v koridoru Jizery a soulad jejího využití a ochrany. Vytvoření spolupráce na principu partnerství mezi obyvateli měst a vesnic, nevládními neziskovými organizacemi, podnikateli, místní a regionální samosprávou a státní správou. Zajištění dlouhodobé udržitelnosti projektu vytvořením fungujícího systému řízení a koordinace aktivit v území. Kvalitní a efektivní marketingové aktivity realizované na základě poptávky a nabídky.

6 6 Řízení projektu cyklotrasa Jizera rozdělena na sedm úseků garanti koordinují práce v daném území Garanti a partneři projektu Krkonoše - svazek měst a obcí Města Semily, Železný Brod, Turnov, Mnichovo Hradiště Statutární město Mladá Boleslav Zlatý pruh Polabí, o. p. s. Liberecký kraj, Středočeský kraj Hlavní koordinátor projektu Sdružení Český ráj

7 7 Greenway Jizera

8 8 Současný stav (1) Definovaná základní idea a vize projektu. Vytvořené partnerství, systém managementu a koordinace. Provizorní vedení po stávajících značených cyklotrasách. Zpracovány vyhledávací studie. Probíhá finalizace trasování a projednání majetkoprávních vztahů. Projektové dokumentace v různé fázi a stupni. Realizovány dílčí úseky, místy po stávajících komunikacích. Zmapován potenciál území z hlediska nabídky služeb a atraktivit cestovního ruchu. Návrh budoucího marketingu. Získávání finančních zdrojů na podporu projektu a zpracování projektové dokumentace.

9 9 Současný stav (2) Příprava úseků pro podání žádosti o podporu realizace. Jednání s partnery a subjekty v území. Hledání strategického partnera. Zahájen proces propagace a medializace projektu. Pozitiva: Definice vize, rozvoj partnerství, systém managementu, výstupy propagačních akcí, nastartování procesu přes celý koridor. Negativa: Nedostatek finančních zdrojů, pomalý postup zpracování projektové dokumentace, převis žádostí v dotačních programech, obtížné jednání s některými subjekty (ČD), obtížné trasování.

10 10 Harmonogram 2005 – 2009trasování stezky 2006 – 2007 marketingová studie (SROP) 2007 – 2008 partnerství, systém managementu 2007 – 2010 zpracování projektové dokumentace (DUR, DSP) 2008 – 2009 propagace projektu, logo 2008 – 2011 podání žádostí (ROP, OPPS, PRV, SFDI) 2009 – 2011 marketing, tvorba produktu 2009 – 2015 realizace projektu 2011 – 2015 propagace, prodej produktu od 2012 provoz a údržba stezky

11 11 Financování Finanční zdroje Města, obce (princip solidarity) Středočeský a Liberecký kraj Evropské fondy (ROP, PRV, Cíl 3 atd.) Státní fond dopravní infrastruktury Soukromé zdroje Struktura nákladů projektu Projektová dokumentace Inženýrská činnost, zpracování žádostí a příloh Investiční náklady Ostatní náklady

12 12 Partneři Partneři projektu Greenway Jizera

13 13 Kontakty Sdružení Český ráj Antonína Dvořáka 335, 511 01 Turnov www.cesky-raj.info Manažeři projektu Ing. Pavla BičíkováIng. Jiří Lukeš pavla.bicikova@seznam.czlukes@cesky-raj.info 724 078 973739 611 493 Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav, 20. 11. 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google