Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček 21.6.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Příprava nové dopravní politiky ČR
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Program dnešního setkání OPS ( )
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Technologická platforma Vozidla pro udržitelnou mobilitu Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
I. Dvořák Zahajovací setkání
Příprava operačních programů
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Technologická agentura
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček

2 Základní informace o projektu a role TC Základní informace o projektu byly podány v přednášce prof. Haňky Role TC v projektu –příprava výchozích analýz –metodika práce odborných panelů –organizační a informační podpora práce Koordinační rady expertů a expertních panelů –administrace projektového webu

3 Základní filosofie pro přípravu metodiky Stav systému Mapa výzkumného potenciálu ČR Analýza mezinárodní výzkumné spolupráce Analýza dlouhodobých výdajů na výzkum Mapa aplikačního potenciálu ČR Analýza lidských zdrojů pro výzkum Analýza (nových) kapacit národní výzkumné infrastruktury Pohled vzad Pohled vpřed Strategické výzvy pro ČR do roku 2030 Rešerše klíčových národních, resortních, … koncepčních dokumentů Práce Koordinační rady expertů Práce expertních panelů

4 Práce expertních panelů (1) Nominace červenec - srpen 2011 Ustavení panelů v září 2011 pro každou prioritní oblast, typicky členů, multidisciplinární složení, schválení RVVI Práce panelů říjen - listopad 2011

5 Práce expertních panelů (2) Hlavní úkoly: –Podrobnější strukturování prioritních oblastí do tematicky specifičtějších „oblastí“ a „podoblastí“ –Specifikace „globálních cílů“ pro každou „podoblast“ s časovým horizontem 2030 –Multikriteriální evaluace globálních cílů s cílem vybrat ty klíčové z hlediska ekonomického, sociálního a environmentálního významu Identifikace „postupných cílů“ s časovým horizontem 2018 –Evaluace dosažitelnosti postupných cílů z hlediska výzkumného potenciálu ČR a absorpční kapacity aplikační sféry –Identifikace výzkumných směrů vedoucích k postupným cílům –Návrh podpůrných systémových opatření –Rámcový návrh finančních nároků na dosažení postupných cílů

6 Struktura oblastí strategického zájmu ČR Oblasti strategického zájmu, jejichž cíle které mohou být dosaženy pomocí orientovaného výzkumu PRIORITNÍ OBLAST ….. PRIORITY 2030 Podoblast Oblast Pouze příklad ! Stárnutí společnosti Zdravotní péče o seniory Prodloužení aktivního života

7 Struktura cílů (1) „Globální cíle“ - navrženy pro každou podoblast (několik pro každou) – horizont 2030 Jsou strukturovány do „dílčích cílů“ – horizont 2030 Prodloužení aktivního života Pouze příklad ! Podoblast Globální cíl Dílčí cíl Vyšší pohyblivost seniorů Biomateriály v chirurgii 2030

8 Struktura cílů (2) Ke každému dílčímu cíli (2030) je navržena „cesta“, která sestává z postupných cílů (milníků, 2018) Cesty jsou 2 – jedna je pro výzkum a druhá pro systémová opatření Vyjdeme z dílčího cíle „Biomateriály v chirurgii“ Biomateriály v chirurgii Dílčí cíl, 2030 Postupný cíl, 2018 Uplatnění nanomateriálů a polymerů v chirurgii Podpora rozvoje relevantních LZ

9 Dosahování dílčích cílů v kontextu prioritních oblastí Výzkumné programy Globální cíl Dílčí cíl Prioritní oblast Oblast Pod- oblast Postupný cíl Systémová opatření Výzkum, vývoj, inovace

10 Využití výsledků při tvorbě programů orientovaného výzkumu Červen 2012 vláda schválí Priority 2030 Červenec – listopad 2012 vzniknou první programy pro účelovou podporu zejména aplikovaného výzkumu na základě nových priorit V prosinci 2012 vláda tyto programy schválí 1. výzvy nových programů budou otevřeny v dubnu/květnu 2013 Od počátku roku 2014 budou financovány první projekty orientovaného výzkumu založeného na nových prioritách Programy budou evaluovány 1 rok před ukončením, mohou být upraveny cíle a formulovány návazné programy Celý systém PRIORITY2030 musí být pravidelně evaluován s následnou aktualizací cílů, případně i struktury

11 Sledujte web Děkuji za pozornost