Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Bezplatné poradenství pro podnikatele | 19. březen 2009 | Bezplatné poradenství pro podnikatele Markéta Pekaríková.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Enterprise Europe Network v České republice ClusterForum pro inovace 16. březen 2009 Ing. Daniela Váchová.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 Celková charakteristika Kongresu „ Energetická budoucnost vzájemně propojeného světa“ Energetický komitét ČR WEC EGÚ.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Energetická bezpečnost EU
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
CIP (2007 – 2013) Ing. Tomáš Skuček 5. března 2009.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR

Základní fakta o energetice EU-30 Energetická soběstačnost? Energeticky intenzivní ekonomika: růst spotřeby + 1 až 2%/ rok Europa-30: konečná spotřeba energie(v mtoe) Průmysl Doprava Domácnosti, služby Zásoby surovin v zemích EU jsou omezené Europa-30: referenční scénář výroby energie (v mtoe ) Ropa Zemní plyn Pevná paliva Obnovitelné zdroje Jaderná e. Uhlí: cena za těžbu 4 – 5 krát převyšuje světové ceny Ropa: cena za těžbu krát převyšuje světové ceny, vlastní zásoby na 8 let Zemní plyn: 2% světových zásob,zásoby na 20let Uran: 2% světových zásob, zásoby na 40 let Obnovitelné zdroje: relativní dostatek 1 toe = 42 GJ

Základní fakta o energetice EU-30 Energetická soběstačnost? Roste závislost zemí Evropy na vnějších zdrojích Europa-30: energie celkem (referenční scénář v mtoe) výroba Čistý dovoz spotřeba EU 30: vnější závislost podle typu zdroje 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Pevná palivaropaZemní plyncelkem hlavní hráč na světových trzích ( % spotřeby energie) neuspokojivá politika na ochranu před krizí Země Evropské Unie :

Energetická situace EU-30 Ne příliš dokonalé energetické možnosti Favoritem zůstává: ropa Europa-30: ropa (referenční scénář v mtoe) těžba čistý dovoz spotřeba Závislost na ropě by mohla do roku 2020 vzrůst na 90 % !!! Jsou nutné aktivity vedoucí k náhradě ropy, zejména v dopravě Zemní plyn: směrem k nové závislosti 800 Europa-30: zemní plyn (referenční scénář v mtoe) těžba Čistý dovoz spotřeba Riziko problémů s dlouhodobým zásobováním (dovoz zejména z Ruska a Alžírska)

Ropa: hlavní zdroje Dovoz ropy z NE EU zemí

Zemní plyn: hlavní zdroje Dovoz zemního plynu z NE EU zemí

Hlavní problém Klimatické změny Změny podnebí: nové požadavky + 5.2% v letech 1990 až 2010 nárůst emisí skleníkových plynů v zemích EU X Závazek EK - snížit emise skleníkových plynů o 8% proti roku 1990 Naprostá nutnost bojovat proti změnám klimatu !

EU programy pro energetiku: aktivity budou přednostně přispívat ke :  Snižování závislosti na vnějších energetických zdrojích (efektivní hospodaření s energií, obnovitelné zdroje,…)  Snižování emisí skleníkových plynů (čisté technologie, nové technologie,…)  Zvyšování bezpečnosti a spolehlivosti  Posilování konkurenceschopnosti EU průmyslu

6. Rámcový program EU Kapitola 6.1 Sustainable energy systems zahrnuje aktivity orientované na VÝZKUM a DEMONSTRACE technologií:  Snižování emisí skleníkových plynů  Zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti dodávek energie  Zvyšování účinnosti a podílu obnovitelných zdrojů  Zvyšování konkurenceschopnosti EU průmyslu Vyhlášena výzva pro 2003, uzávěrka 18. Března 2003 Národní kontakt pro energetiku: tel i pro ČR %

Inteligentní energie pro Evropu Víceletý program EU pro energetiku :  Bezpečnost zásobování energií  Boj proti změnám klimatu Oblast spotřeby:  doprava, stavebnictví, elektrické přístroje Oblast zásobování:  nové a obnovitelné zdroje energie IEE = hlavní nástroj na netechnologickou podporu energetiky:  ALTENER – obnovitelné zdroje energie (OZE)  SAVE – efektivní nakládání s energií (RUE)  COOPENER – mezinárodní podpora zaměřená na OZE a RUE  STEER – energetické aspekty v dopravě

Inteligentní energie pro Evropu

Účastníci: Europská Unie Kandidátské země Island, Norsko, Švýcarsko, Izrael 68 IRC členů ze 30 zemí Evropská síť Inovačních Center - IRC: (Innovation Relay Centers network)

CIRC = Czech Innovation Relay Center AKTIVITY:  šíření výsledků výzkumných projektů  podpora mezinárodní spolupráce v oblasti technologií a inovací  informace o 6. rámcovém programu Evropské Unie  informační služby pro MSP (technologie, veletrhy, konference, odborné exkurze, mise podnikatelů …)  Semináře a Informační dny, Workshopy  Hledání partnerů, technologií  Presentace firem a technologií na akcích v zahraničí  Elektronická jednání v přímém přenosu : videokonference diskuzní jednání - chat

TC AKADEMIE VĚD ČR Národní kontaktní organizace pro 6. Rámcový program CIRC = Czech Innovation Relay Center - CIRC koordinátor Rozvojová Praha 6 Partneři projektu: BIC Plzeň, s.r.o.BIC Brno, s.r.o. Riegrova 1Příkop Plzeň Brno ENERGETIKA: