Metody zpracování informací – 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Advertisements

Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Řídící struktury.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Metody zkoumání ekonomických jevů
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Analýza a popis pracovního místa
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Zdravá škola.
Marketingový informační systém MIS. MIS  systém činností, vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací, nezbytných pro kvalitnější.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Metody zpracování informací - 2
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Racionalizace řídící práce, time management
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Skupinové interview (Focus group)
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Bezpečnostní politika
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
1. Charakteristika IS Informační systém je soubor lidí, technických prostředků a metod, zabezpečujících sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem.
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Základní pojmy v automatizační technice
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Informační prameny I. část
Informační zdroje pro STM
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Ekonomika – základní pojmy.
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Pedagog.
Transkript prezentace:

Metody zpracování informací – 4 Informatika Vědní disciplina – zkoumá strukturu a vlastnosti (ne obsah) vědeckých informací. Cílem je zjišťování, uchovávání, vyhledávání a rozšiřování vědeckých informací (Michajlov) Věda, zkoumající vlastnosti a chování informace, síly ovládající tok informací a prostředky informačního procesu (Cuadra) c) Proces zahrnující vznik, šíření, shromažďování , ukládání, organizaci a používání informací (Wiesenberger)

Metody zpracování informací – 4 Informace Je sdělení, jakýkoliv údaj v procesu sdělování (Wiesenberger) Jakékoliv sdělení (Afanasjev) Obsah logického myšlení do slyšitelného nebo viditelného slova (Griškin) Vnímatelný obraz poznaného nebo předpokládaného obsahu skutečnosti (Cigánik) Znakový projev, který má smysl pro všechny účastníky komunikace (Merta)

Metody zpracování informací – 4 Informace společenské Členěné z hlediska jejich obsahu (např. naučný obsah) Členěné z hlediska jejich určení (všeobecné…) Členěné z hlediska jejich formy )např. publicistické informace) Informace odborné Členěné z hlediska jejich obsahu (technického charakteru) Členěné z hlediska formy (neformální, formální, faktografické) Členěné z hlediska účelu (pro různá výrobní odvětví, funkční složky – řídící, organizační složky – parlamentní) Společenské informace Soustava VTEI Soustava SEI Soustava plánových a rozpočtových informací Soustava kulturologických informací Jiné společenské soustavy informací

Metody zpracování informací – 4 Prostředky informační činnosti Hmotný charakter prostředků – prostor, místnosti, plocha Nehmotný charakter prostředků - obsah jednotlivých informací, informačních dokumentů, jejich zaznamenání na informačních nosičích Smíšený charakter prostředků - hmotná i nehmotná podoba informačních nosičů

Metody zpracování informací – 4 Hmotné prvky (konkrétní prvky) Nehmotné prvky (abstraktní prostředky) Prvky smíšeného charakteru

Metody zpracování informací – 4 Komunikace informací Vznik obsahu informací – je charakterizován souhrnem znaků, projevujících se srozumitelností, smysluplností a účinností = sémantická stránka informace Formu informace tvoří druhy nosičů informací = fyzikální složka informace Sdělování informace – jedině prostřednictvím fyzikální složky informace

Metody zpracování informací – 4 Obsah informace Musí mít význam Musí mít srozumitelnost Musí vykazovat odbornou úroveň Musí mít potenciální účinnost (konečného uživatele) Náplň informace Příslušné údaje, data Určení určité specializované části společnosti Podnět ke vzniku informace Vědecký požadavek Operativní činnost Statistické zadání atd.

Metody zpracování informací – 4 Etika informační práce Úmyslné zadržování výsledků (ospravedlnitelné v případě zneužitelnosti informace) Odborné zneužití – terorizmus Mentální neschopnost využití předaných informací Zneužití hospodářského postavení Ohrožení životního prostředí Povinné sdělování výsledků Vedoucí seznamují podřízené s výsledky Vědci seznamují s výsledky své činnosti (morální X ekonomické hledisko)

Metody zpracování informací – 4 Přenos informací v prostoru a čase V prostoru - přenos informací z jednoho místa na druhé (od člověka k člověku …) V čase - pomocí zpracování informačního dokumentu nebo pomocí zvolených pamětí (lidská, strojová) Přenos přímý a nepřímý Přímý - pomocí nějakého druhu energie Nepřímý – obsah informace se nejprve přenese na libovolný typ nosiče informací a pak se předá dále

Metody zpracování informací – 4 Zdroje informací, získávání informací Vlastním pozorováním, „z terénu“, měřením, experimentováním jakýchkoliv procesů a skutečností, vyskytujících se v přírodě a lidské společnosti Pomocí odborných informací získaných od tvůrců (autorů, původců) informací Pomocí odborných informací zpřístupňovaných institucionalizovanou (organizovanou) informační činností

Metody zpracování informací – 4 Ad a) získávání měřením, experimenty Vlastní výzkum, zjišťování, pozorování. Empirická metody získávání informací. Základní forma. Zde jsou tvůrci informací. Ad b) informace od tvůrců informací Tyto informace mohou být sdělovány záměrně nebo náhodně, nechtěně. Informace mohou být cílené, volně „letící“ světem. Zprostředkovávají se pomocí dokumentů nebo jiných sdělovacích prostředků. Jedná se většinou o zdroje primárních informací. Ad c) zisk informační činností Jedná se většinou o zdroje sekundárních informací. Prostředníkem jsou odborné informační instituce (knihovny, informační střediska, poradenská pracoviště). Dělí se na faktografické, dokumentografické (patentové, normativní), referátové, studijně rozborové apod. A - pozorování B – od tvůrců informací C – získávání sekundárních informací

Metody zpracování informací – 4 Příjem odborných informací Přijetí s cílem využít získané informace Přijetí mimovolné, bez předchozího zájmu. Informace jsou ukládány mimoděk volně do paměti, kde dochází k pozdějšímu i náhodnému použití. Někdy se nevyužijí. Technické prostředky příjmu odborných informací Psychologické aspekty odborných informací Psychologické aspekty příjemce informací

Metody zpracování informací – 4 Informační úroveň uživatele Všeobecná úroveň – přirozená inteligence, stupeň vzdělání, primární prostředí v němž se nalézá – všeobecná kvalifikace Profesní, odborná úroveň – získaní školou, vzděláním (organizovaným, osobním), zkušenostmi získanými životem a odbornou praxí Vlastní informační úroveň uživatele – specializovaná komunikační schopnost získaná odbornou školní nebo mimoškolní informační výchovou Výsledkem je celková informační úroveň uživatele

Metody zpracování informací – 4 Celková informační úroveň uživatele Orientace v základní literatuře daného oboru Schopnost vyhledávat informační prameny Znalost metod vyhledávání informací Schopnost analyzovat informační prameny Znalost vytvářet si osobní dokumentaci Schopnost vytvářet logicky vystavěný odborný text Zvládat techniky duševní práce Zvládnutí cizích jazyků Celková schopnost přijímat informace

Metody zpracování informací – 4 Informační prostředí Celkové – společenské – informační prostředí Institucionální informační prostředí Skupinové informační prostředí Řídící informační prostředí Individuální informační prostředí

Metody zpracování informací – 4 Vliv informační činnosti na systém tvůrců informací i na uživatele

Metody zpracování informací – 4 Požadavky na uživatelů na informační instituce Dostatečná znalost dané problematiky, jíž se zabývá Dobrá znalost informačního fondu, který spravuje Potřebná znalost zdrojů informací k danému oboru Potřebná znalost jiných fondů, zdrojů a informačních služeb Orientace v potřebách a požadavcích informačních potřeb uživatelů informací Výborná znalost metod a způsobu uspokojování potřeb informací, odborná i psychologická úroveň Schopnost poskytovat informace současné i minulé Schopnost uspokojovat informační služby individuálně Schopnost navádět uživatele na individuální práci s informace a zdroji informačních služeb

Metody zpracování informací – 4 Požadavky informačních institucí na uživatele Jejich zájem se dále informovat na novinkách Zvyšovat si neustále kvalifikaci s pomocí odborných informací Získávat znalosti informačních zdrojů, metod poskytování informací, informačních služeb Sdělovat – komunikovat – s informačními pracovníky a sdělovat požadavky na nové metody a informační zdroje a služby Napomáhat při řešení informačního problému – spolupráce při řešení zadaného požadavku Ochota komunikovat a přijímat nové informace Popularizovat a využívat nově získané informace a metody získávání informací