Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informační prameny I. část

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informační prameny I. část"— Transkript prezentace:

1 Informační prameny I. část
Informační výchova Informační prameny I. část

2 Informační prameny Pojmenování určité množiny dat či informací, které jsou zaznamenány na nějakém "nosiči", což může být hmota (např. kniha) nebo energie (např. projev, rozhlasové vysílání).

3 Existuje mnoho různých druhů a typů informačních pramenů
Existuje mnoho různých druhů a typů informačních pramenů. Je třeba si uvědomovat, že každý typ má své specifické vlastnosti, slouží různým účelům, liší se způsoby jejich vyhledání, přináší různé informace atp. a to si vyžaduje různé způsoby zacházení.

4 Formy informačních pramenů
tištěné elektronické mikrografické - mikrofilmy, mikrofiše (používané pro archivní účely) Elektronické a mikrografické informační prameny, oproti tištěným informačním pramenům, nejsou pro člověka přímo čitelné a k jejich prohlížení je třeba použít nějakého přístroje (počítač, čtečka, videorekordér aj.).

5 Typy informačních pramenů
primární informační prameny sekundární informační prameny

6 Primární informační prameny
Označení pro dokumenty, které přináší vlastní (většinou i původní) informace nebo data.

7 Druhy primárních informačních pramenů
knihy monografie (publikace pojednávající o jednom tématu) sborník (soubor jednotlivých statí, např. materiály příspěvků z konferencí, kongresů apod.) příručky (podávají základní a přehledně zpracovaný obraz o stavu poznání určitého oboru) učebnice (výukový materiál) encyklopedie (abecedně nebo systematicky uspořádaný výklad termínů) slovníky (jazykové, výkladové)

8 periodika (základní charakteristika je, že vychází průběžně v určitých intervalech)
noviny (obsahují aktuální informace, jejich periodicita je 1 den až 1 týden) časopisy (vychází s periodicitou 1 týden až půl roku) ročenky (vychází jednou za rok)

9 speciální literatura normy jsou tzv. dokumentované dohody obsahující technické specifikace a další kriteria pro materiály, výrobky, postupy a služby tak, aby vyhovovaly danému účelu patent představuje výlučné právo k využití originálního technického řešení - vynálezu. Je to veřejná listina, kterou udělují patentové úřady - soukromým osobám nebo institucím.

10 Patenty Normy

11 Ukládání firemních materiálů v regálech knihoven
firemní literatura (materiály, které vydávají podniky, obchodní organizace a společnosti, aby informovaly veřejnost o svých výrobcích, službách nebo činnosti)

12 šedá literatura (dokumenty, které nelze získat v běžné distribuci)
diplomové, disertační a habilitační práce (odborné a vědecké práce, které jsou podkladem pro udělení akademické, vědecké a pedagogické hodnosti) výzkumné zprávy (prezentují výsledky řešení výzkumného úkolu)

13 Diplomové práce Výzkumné zprávy

14 Použité zdroje http://knihovny.cvut.cz/vychova/vychova1/index.html
Připravila Klára Masařová


Stáhnout ppt "Informační prameny I. část"

Podobné prezentace


Reklamy Google