Nepravidelnosti větné stavby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Skladba – odchylky od pravidelné větné stavby
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj08/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Několikanásobné větné členy
Aktuální členění výpovědi a slovosled
Významové vztahy ve větě jednoduché
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0103 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální učební materiál
III/2 III C
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Jazykověda a její disciplíny
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Pravopis souhláskové skupiny n/nn
Postup při určování větných členů
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
T ENTO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL (DUM) VZNIKL NA ZÁKLADĚ ŘEŠENÍ PROJEKTU OPVK, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.5.00/ S NÁZVEM „V ÝUKA NA GYMNÁZIU PODPOROVANÁ.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Tvarosloví – zájmena, číslovky
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Věty podle postoje mluvčího
Zvláštnosti větné stavby
Pravopis souhláskových skupin bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
Elipsa a zeugma Jan Martikán (325587).
Jazykovědné pojmy M - Z Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jazykové pojmy A - G Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Komplexní jazykový rozbor
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Anakolut Chlapci, když přišli ráno do školy, byla jim zima. Poslední podmínkou je zhlédnutí pěti filmů, z toho tři filmy české a dva zahraniční. Víme,
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 8 – slovesa – osoba a číslo Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Zvláštnosti větné stavby 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Odchylky od větné stavby
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Odchylky od větné stavby, které jsou syntaktickými chybami
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

Nepravidelnosti větné stavby Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0116 Název sady: Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Nepravidelnosti větné stavby Jméno autora: Kateřina Turzová Vytvořeno dne: 30.10.2012 Metodický popis – anotace: Seznámí žáky s nepravidelnostmi větné stavby a jejich užití ve větě

Nepravidelnosti větné stavby SKLADBA (SYNTAX) Nepravidelnosti větné stavby

- jedná se o odchylky větné stavby, které jsou chybné - tyto odchylky nazýváme: chyby ve větné stavbě

Druhy chyb větné stavby: - anakolut (vyšinutí z větné vazby) - zeugma (zanedbání dvojí vazby) - kontaminace (směšování vazeb) - atrakce (skladebná spodoba)

Anakolut /vyšinutí z větné vazby - k začátku výpovědi se mluvnicky nanáležitě připojí zbytek textu - je hojný v nepřipravených projevech, kdy mluvčí může ztratit přehled, jak větu začal - je typický pro překombinovaná souvětí Děti, když přišly, bylo jim smutno. Děti, když přišly, byly smutné. Nutné je splnění pěti úkolů, z toho tři teoretické a dva praktické. Nutné je splnění pěti úkolů, z toho tří teoretických a dvou praktických.

Zeugma/zanedbání dvojí vazby - dva větné členy (často slovesa), které vyžadují odlišnou vazbu (jako předložku, jiný pád), jsou rozvity jediným členem - je častá chyba způsobená snahou vyjádřit se co nejstručněji Zajímali jsme se a také jsme četli nové knihy. Zajímali jsme se o nové knihy a také jsme je četli. Poctivý člověk opovrhuje a nenávidí přetvářku. Poctivý člověk opovrhuje přetvářkou a nenávidí ji.

Kontaminace/směšování vazeb - správná vazba slov (často sloves) je zaměněna s jinou, převzatou od slova podobného významově, příp. i zvukově Diskutující se vyjadřovali k problémům týkajících se životního prostředí. Diskutující se vyjadřovali k problémům týkajícím se životního prostředí. Osočil se na mě, že podvádím. Osočil mě, že podvádím. Osopit se na /4. pád koho, co/ + osočit /4. pád koho, co/ = osočit se na /4. pád/

Atrakce/skladebná spodoba/ - tvary sousedních slov se nenáležitě přizpůsobují (hlavně pádem) Spoustě lidem to nedojde. Spoustě lidí to nedojde. Vzhledem k nedostatku chemikáliím to nestihneme. Vzhledem k nedostatku chemikálií to nestihneme.

Odstraňte anakolut/vyšinutí ze souvětné vazby: „Že je vláda duševně nemocná, to už je informace, která nemá smysl, abych se k ní vracel,“ prohlásil premiér Václav Klaus v jedné soukromé televizi. „Že je vláda duševně nemocná, to už je informace, k níž se nemá smysl vracet/k níž se nebudu vracet,“ prohlásil premiér Václav Klaus v jedné soukromé televizi.

Odstraňte kontaminaci/smíšení vazeb: Slovenská literatura je dnes samozřejmě pokládána jako součást literatury světové. Slovenská literatura je dnes samozřejmě pokládána za součást literatury světové. Pokud by lidé trpící nadváhou častěji konzultovali svoje problémy s lékařem, vyvarovali by se zdravotním problémům. Pokud by lidé trpící nadváhou častěji konzultovali svoje problémy s lékařem, vyvarovali by se zdravotních problémů.

Odstraňte zeugma/ spřežení vazeb: Urychlete prosím nástup a výstup ze soupravy. Urychlete prosím nástup do soupravy a výstup z ní. Jiří Orten patří k básníkům generace, která vstupovala do literatury před a v době druhé světové války. Jiří Orten patří k básníkům generace, která vstupovala do literatury před druhou světovou válkou a také během ní.

Určete druh chybné větné stavby a zjednejte nápravu: Každý, kdo to viděl, už mu to bylo jasné. anakolut – Každému, kdo to viděl, už bylo vše jasné. U Karla Čapka často nacházíme krátké, úsečné věty vedle dlouhých souvětích. atrakce - U Karla Čapka často nacházíme krátké, úsečné věty vedle dlouhých souvětí. Kdo dovrší osmnácti let života, je plnoletý, a tedy již plně trestně odpovědný. kontaminace - Kdo dovrší osmnáct let života, je plnoletý, a tedy již plně trestně odpovědný. Opovrhovala a nenáviděla ho. zeugma – Opovrhovala jím a nenáviděla ho.

Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Kvačková, Jaromíra: Opakujeme češtinu. Nová škola 2005 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008