Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.14 odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.14 odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.14 odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s některými odchylkami od větné stavby. Učí je rozlišovat správné vazby.

2 Pobavte se nešikovným vyjadřováním. Pak jsme se šli podívat k prasatům, Přemek tam totiž měl babičku. Žmoulal kuličku z chlebové střídky, chvíli si sní pohazoval a potom ji hodil na tvář dívky, která se rozprskla. Náš závod je výrobcem píšťalek pro posunovače z novoduru.

3 ZEUGMA  zanedbání dvojí vazby (spřažení vazeb)  členy jsou spojeny vazbou, která však patří jen k jednomu z nich (většinou k poslednímu) Včera jsem viděl a mluvil s Petrem. Správně: Včera jsem viděl Petra a mluvil s ním. vidět (koho, co – 4.p.) mluvit (s kým, čím – 7.p.)

4 Najdi odchylky ve větné stavbě a oprav je: Zeugma Národ chtěl a volal po nové vládě. Národ chtěl novou vládu a volal po ní. Ničení a šlapání po trávníku se zakazuje. Ničení trávníku a šlapání po něm se zakazuje. Mluvíme o rozdílu váhy před a po porodu. Mluvím o rozdílu váhy před porodem a po něm. Poctivý člověk opovrhuje a nenávidí licoměrníka. Poctivý člověk opovrhuje licoměrníkem a nenávidí ho.

5 ANAKOLUT  vyšinutí z větné vazby  části věty na sebe správně nenavazují  častý jev v nepřipravených projevech Chlapci ráno, když přišli do školy, byla jim zima. Správně: Chlapcům, když přišli ráno do školy, byla zima.

6 Najdi odchylky ve větné stavbě a oprav je: Anakolut Člověk, když není opatrný, hned se mu něco ztratí. Člověk, když není opatrný, hned něco ztratí. Podmínkou je zhlédnutí pěti filmů, z toho tři české a dva zahraniční.... pěti filmů, z toho tří českých a dvou zahraničních. Víme, že člověk často, když dělá práci poprvé, nejde mu dobře. Víme, že člověku často nejde práce dobře, když ji dělá poprvé.

7 KONTAMINACE  křížení dvou různých vazeb  hojně se objevuje u slov podobného významu  často dochází k postupnému přejímání vazby (nevnímáme ji jako chybnou) pokračoval na adaptaci domu pokračovat v něčemxpracovat na něčem přihlížel na zdravotní stav zaměstnance přihlížet k xdívat se na

8 Najdi odchylky ve větné stavbě a oprav je: Kontaminace Proti nepřátelům demokracie je třeba čelit vysvětlováním principů. čelit něčemu x bojovat proti něčemu Firma uvažuje se zavedení pohyblivé pracovní doby. počítat s x uvažovat o Ředitel přihlížel na můj předchozí prospěch. přihlížet k x dívat se na

9 Zdroj: ČECHOVÁ, Marie a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000, ISBN 80- 85866-57-9. ilustrace klipart www.office.microsoft.com ČECHOVÁ, Marie; OLIVA, Karel; NEJEDLÝ, Petr. Hrátky s češtinou. Praha: SPN, 2007, ISBN 97880-7235-340-3.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.14 odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk."

Podobné prezentace


Reklamy Google