Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní jazyk a jeho útvary 3 Časté chybování v textu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní jazyk a jeho útvary 3 Časté chybování v textu"— Transkript prezentace:

1 Národní jazyk a jeho útvary 3 Časté chybování v textu

2 Odstraňte tvaroslovné chyby Když hraji s mou raketou, jsem k nepřemožení. Když hraji se svou raketou, jsem k nepřemožení. Generál Morton odvolal z jeho funkce velitele letectva plukovníka Clarka. Generál Morton odvolal z funkce velitele letectva plukovníka Clarka. Majitel oné plážové restaurace se odhodlal k opravdu revolučnímu kroku, do svého podniku, v němž chce udržet jistou společenskou úroveň, mu nesmí naháči vkročit. Majitel oné plážové restaurace se odhodlal k opravdu revolučnímu kroku, do svého podniku, v němž chce udržet jistou společenskou úroveň, nevpustí žádného naháče. Předseda správní rady odvolal ze své funkce výkonného ředitele. Předseda správní rady odvolal výkonného ředitele z jeho funkce.

3 Připojte k uvedeným slovům definici jejich věcného významu Doplňte správné sloveso: S despektem ………… na všechny vandaly. K idolům často ……………… nezralí jedinci. Mám-li životní vzor, pak k němu ………….. . Vytvořte věty, v nichž užijete uvedená slovesa. A. zhlížet se v… 1. - dívat se dolů, cítit převahu B. vzhlížet k … 2. - nekriticky obdivovat, chtít napodobovat C. shlížet 3. - vážit si někoho, obdivovat se mu A. 2 B. 3 C. 1

4 Vysvětlete významový rozdíl daných sdělení:
Dluží státu na poplatcích necelých sedm miliard. Dluží státu na poplatcích téměř sedm miliard. Díky požáru zahynuli tři lidé. Vinou požáru zahynuli tři lidé. Formulujte vhodněji: Adrenalinové sporty jsou především o vzrušení. Je nutné předem ošetřit všechny případné komplikace. Není to zas až tak nečekaná událost. Celou akci zafinancuje Evropská unie. Naše zájmové sdružení se bude na této akci spolupodílet. Na křestu nového cédéčka byla řada celebrit.

5 Opravte chybné tvary Rádi cestujeme do míst, které byly donedávna nedostupné. V těch datumech má prostě zmatek. Práce se musíš chytit obouma rukama. Města nás lákaly svými bohatými nedělními trhy. Nejraději nakupuji v Arbesově knihkupectví. Sešel se s svými dvěmi známými. Aby jste si nemysleli, je to náročná akce. Na výkopových pracech se spolupodílí i naše firma.

6 Opravte Táty pes se nekamarádí s naší sousedkou
Opravte Táty pes se nekamarádí s naší sousedkou. Nejoptimálnější bývá to nejsnadnější řešení. Ve všech dílech Čapka je nějaká záhada, problém. Změny, které se udají na slunci, mají vliv i na Zemi. Je to jen tvou škodou, že jsi nepřišel. Ozdobu můžeme umístit na i podél hotového jídla. Zákaz vstupu se psem a kolem. Na bazénu nekřičte a neběhejte! Po třech letech strávených v Grónsku se vrátila, aby umřela. Ošetřoval jsem raněného člověka zlomenou větví. Zákaz vstupu do učebny se žvýkačkou. Nechtě jsem vrazil do za mnou stojícího člověka. Výrobky s na první pohled nepatrným kazem koupíme levně.

7 Opravte (rozlište zeugma, anakolut, kontaminaci, atrakci)
Národ chtěl a volal po demokratické vládě. Cením si svého zdraví. Právě tu diskutujeme tvůj problém. V té své přednášce zmínil nejeden zajímavý fakt. Spousta lidem se to nelíbí. Je zkrátka širší než delší. Víme, že často, když člověk něco dělá prvně, nejde mu to dobře. Poctivý člověk opovrhuje a nenávidí přetvářku. Sotva přinesla babička domů fenku, hned se počurala. Na obrázku vidíme klisnu, jak olizuje hříbátko a oráče. Na stole ležel doutník dědečka, který dohasínal.


Stáhnout ppt "Národní jazyk a jeho útvary 3 Časté chybování v textu"

Podobné prezentace


Reklamy Google