Kurikulum S Spolupráce odborných škol se sociálními partnery Celostátní konference Brno, 1.3.2011 Doc.RNDr. Pavel Petrovič, CSc. Národní ústav odborného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
1.března 2011 Hotel Holiday Inn, Brno 1.března 2011 Hotel Holiday Inn, Brno.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
PRAXE PRO ŽIVOT PRAXE PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.00/ Projekt určený gastro oborům.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Kurikulum S Spolupráce odborných škol se sociálními partnery Doc.RNDr. Pavel Petrovič, CSc. Národní ústav pro vzdělávání.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
prezentace1 Zaměstnavatelé v komunikaci se středními školami Jaroslava Raisová.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
EdTRANS Transition from School to Work AT - CZ Evropská územní spolupráce Rakousko – ČR Projekt je spolufinancován Evropskou unií, Evropským.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
„Okna technickým oborům dokořán“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Polytechnické vzdělávání v praxi
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Transkript prezentace:

Kurikulum S Spolupráce odborných škol se sociálními partnery Celostátní konference Brno, Doc.RNDr. Pavel Petrovič, CSc. Národní ústav odborného vzdělávání

Efektivita vzdělávání v odborných školách je významně závislá na dobře fungujících vztazích mezi školou a jejím okolím, v němž působí. Klíčové postavení v tomto vztahu mají především sociální partneři školy, a to zejména ti, kteří se bezprostředně na tvorbě a realizaci vzdělávacích programů školy podílejí.

Aktivita 2 - Podpora sociálního partnerství Realizační kroky v rámci aktivity 2  získávat informace o formách spolupráce škol s jejich sociálními partnery, informace vyhodnotit (identifikovat silná a slabá místa této spolupráce), zpracovat je do formy studie a seznámit s nimi veřejnost  shromažďovat příklady dobré praxe škol z této oblasti a zprostředkovat je ostatním školám

Základní otázky studie  Jak se sociální partneři podíleli či podílejí na tvorbě a realizaci ŠVP?  Jaká jsou pozitiva této spolupráce, co by bylo možné využít jako příklady dobré praxe a kde a proč se v tomto partnerství vyskytují určité problémy?

Formální struktura studie  Kvantitativní část obsahující  Kvantitativní část obsahující statistické přehledy o současné situaci ve spolupráci škol a sociálních partnerů, především při tvorbě ŠVP  Kvalitativní část  Kvalitativní část zpracovaná formou případových studiích o vztahu škol a jejich sociálních partnerů v průběhu vzdělávání

Východiska studie - vzorek šetření  Pro kvantitativní část bylo vybráno 456 středních škol vyučujících podle ŠVP v 5 oborových skupinách: S obory ekonomickými, službovými, technickými, zemědělskými a „oborově pestré“ školy  Pro kvalitativní část bylo vybráno těchto 5 škol: SPŠ a VOŠ technická Brno SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha-Klánovice VOŠ potravinářská a SPŠ mlékárenská Kroměříž SOŠ podnikatelská Trutnov Střední zemědělská škola Písek

Východiska studie – vymezení pojmů  Sociální partner podniky (zaměstnavatelé) Hospodářská komora ČR a její regionální a oborové složky úřady práce profesní asociace a sdružení vyšší odborné školy a vysoké školy instituce veřejné správy (státní správy i samosprávy) rodiny žáků  Sociální partnerství iniciované a rozvíjené v přímé souvislosti s výukovým procesem ostatní formy sociálního partnerství

Shrnutí obecných poznatků Kurikulární reforma, zejména tvorba a realizace ŠVP jednoznačně přispívá k rozvoji spolupráce škol a jejich sociálních partnerůKurikulární reforma, zejména tvorba a realizace ŠVP jednoznačně přispívá k rozvoji spolupráce škol a jejich sociálních partnerů Kvalita, formy, podmínky a rozvoj spolupráce jsou oborově podmíněnyKvalita, formy, podmínky a rozvoj spolupráce jsou oborově podmíněny Největší rozvoj spolupráce se sociálními partnery se projevuje u zemědělských škol a škol s technickými oboryNejvětší rozvoj spolupráce se sociálními partnery se projevuje u zemědělských škol a škol s technickými obory Prakticky neměnná situace v sociálním partnerství je u škol „službových“ a ekonomickýchPrakticky neměnná situace v sociálním partnerství je u škol „službových“ a ekonomických Nejčastějším partnerem při tvorbě, úpravách a realizaci ŠVP jsou zaměstnavateléNejčastějším partnerem při tvorbě, úpravách a realizaci ŠVP jsou zaměstnavatelé Stále se projevuje určitý nezájem zaměstnavatelů navázat se školami partnerskou spolupráci. Rezervy jsou i na straně některých školStále se projevuje určitý nezájem zaměstnavatelů navázat se školami partnerskou spolupráci. Rezervy jsou i na straně některých škol Efektivní sociální partnerství funguje tam kde je oboustranně přínosnéEfektivní sociální partnerství funguje tam kde je oboustranně přínosné Pro navazování a rozvíjení partnerství jsou důležitým faktorem absolventi dané školyPro navazování a rozvíjení partnerství jsou důležitým faktorem absolventi dané školy Snahou každé školy by mělo být stát se určitým způsobem pro ostatní zajímavým sociálním partneremSnahou každé školy by mělo být stát se určitým způsobem pro ostatní zajímavým sociálním partnerem

DOPORUČENÍ Intenzívně mapovat situaci v regionu a pružně reagovat na požadavky trhu práceIntenzívně mapovat situaci v regionu a pružně reagovat na požadavky trhu práce Rozvíjet spolupráci s pestrou škálou sociálních partnerůRozvíjet spolupráci s pestrou škálou sociálních partnerů Dlouhodobě budovat spolupráci se zaměstnavateliDlouhodobě budovat spolupráci se zaměstnavateli Využívat absolventy školy pro navazování a rozvoj sociálního partnerstvíVyužívat absolventy školy pro navazování a rozvoj sociálního partnerství Zvláštní pozornost věnovat žákům základních škol a jejich rodičům. Spolupracovat s výchovními poradci. Do propagace školy zaměřené na ZŠ zainteresovat sociální partneryZvláštní pozornost věnovat žákům základních škol a jejich rodičům. Spolupracovat s výchovními poradci. Do propagace školy zaměřené na ZŠ zainteresovat sociální partnery Určit na škole pracovníka, který se bude spolupráci se sociálními partnery systematicky věnovatUrčit na škole pracovníka, který se bude spolupráci se sociálními partnery systematicky věnovat Spolupráci pravidelně vyhodnocovat, nefungující ukončit a hledat nové partnerySpolupráci pravidelně vyhodnocovat, nefungující ukončit a hledat nové partnery Dodržovat sliby a závazky vůči všem partnerůmDodržovat sliby a závazky vůči všem partnerům Stavět na tradici vlastní školy, udržovat si profilaci a vhodně ji rozvíjetStavět na tradici vlastní školy, udržovat si profilaci a vhodně ji rozvíjet

Publicita projektu  Web projektu:  Zpravodaj projektu Děkuji Vám za pozornost☺