KMA - strategie aneb velká šance pro třicátníky, ale nejen pro ně František Ježek Březen 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Vysoké školy a Rada vysokých škol problémy, transformace a financování František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
SWOT Analýza Daniel Vančura.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Situace vysokých škol v EU František Ježek předseda Rady vysokých škol ČR Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni Praha, červen 2003.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Dvě důležité strategie 24. črvna 2004 Jaroslava Barbara Sporková.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Ruská federace x WTO a OECD
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Kandidát na rektora JU prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h. c., 2016.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Ekonomika malých a středních podniků
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Rozvoj inovací v EU.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Transkript prezentace:

KMA - strategie aneb velká šance pro třicátníky, ale nejen pro ně František Ježek Březen 2004

Hektická operativa je spravedlivým trestem za zanedbanou strategii.

Obsah 4Evropa - prostor vědy a vzdělávání 4Česká republika - její strategie, tj.lidské zdroje, vysoké školství a věda 4ZČU - vyhaslá strategie, fungující interaktivní metoda ostrůvků „pozitivní deviace“ 4FAV - realizovaná, ale neobnovená strategie 4KMA - cíle, metody, otázky 4Proč a jak tvořit strategii? 4Co je kvalita a jak se pozná?

Komplexní řešení mívá zpravidla netriviální imaginární část. Komplexní řešení mívá zpravidla netriviální imaginární část.

EvropaEvropa

Evropa 4Konkurenceschopnost vyžaduje lidské zdroje  podpora terciárního sektoru vzdělávání. 4Vytváření excelence. 43 % HDP do výzkumu a vývoje, ale jen 1 % veřejných zdrojů. 4Důraz na vyváženost základního, aplikovaného a průmyslového výzkumu. 4Sítě, řetězce, clustery. 4Regiony - fondy, sociální smír. 4Mobilita.

Mírně podfinancovaný systém je nejefektivnější

Česká republika

4Nepříznivý demografický vývoj, zadlužování státu, neschopnost rozvinout lidské zdroje. 4Zárodek strategického uvažování (CESES, NVF, různé politiky - Bílá kniha, VaV). 4Příležitostí je více, než jsme schopni zpracovat. 4Důraz na lidské zdroje. 4Důraz na aplikovaná až průmyslový výzkum.

Růst produktivity

Zvládnutí korupce

Analýza světové banky - ekonomické a právní prostředí Zvuk bankovnictví Regulace finančních institucí

Váha výpočetního výkonu

Strategické myšlení ve vysokém školství Počet technických zpráv Rozsah high-tech exportu Výzkumníci v R&D

Přístup k terciárnímu vzdělávání Další vzdělávání zaměstnanců Otevřenost k nadnárodnímu vlivu Reakce univerzit na potřeby firem Flexibilita k novým výzvám

Memento 2 Transdisciplinární studium v projektově orientovaných programech cestou e-learningu s využitím videokonferencí pro studenty šampióny na filiálkách spojených do sítí a clusterů za podpory průmyslu a regionů je kvaternion.

Západočeská univerzita

ZČU 4Dlouhodobý záměr za kaučování Inventy. 4Vyhasínání strategie „pasáka institucí“. 4Interaktivní a intuitivní strategie „ostrůvků pozitivní deviace“. 4Tvorba nové strategie - otevřenost, sdílení. 4Konec extenzivního vývoje. 4Nové šance: strukturální fondy, region, aplikovaný výzkum, celoživotní vzdělávání. 4Nová odpovědnost za technické a přírodovědné vzdělání a vzdělávání učitelů.

Změna je zpravidla nepříjemná, pokud se mě jen týká, ale stane se příjemnou, je-li mnou prováděna

Fakulta aplikovaných věd

FAV 4Dlouhodobý záměr z roku 1999, cca 12 apoštolů z 18 členů týmu. 4Plnohodnotná SWOT analýza. 4Odvážné, až bláznivé cíle. 4Většina je splněna - „50 na 50“, „200 doktorandů“. 4Tvorba nové strategie - nasycení, neochota ke změně, štěpení?

Proč a jak tvořit strategii

KMA 4Strategie není slohový úkol. 4Jde o změnu myšlení, o sounáležitost a loajalitu k cíli, o infiltraci vize, o apoštolství i o sebevědomí. 4Jde i o zúročitelnou devizu při podávání projektů.

Návrh postupu Kontext - „kde žijeme a budeme žít“ Analýza konkurence - „s kým soutěžíme“ OT analýza (příležitosti a ohrožení) - „jací chceme či musíme být“ Obecný rámec transformace - „co a jak musíme udělat a co tím řešíme“ Ekonometrický model - „kolik nás to bude stát a co získáme“ Projektový rámec - „klíč ke změně“ Otázky, na něž hledáme odpověď - „nastavení mysli“ SW analýza (silné a slabé stránky) - „jací jsme“ Hodnocení, aktualizace, alternativy Vize, poslání, krédo (PR zkratky) Komunikace a realizační fetiš

Pojem kvalita

Kvalita činností a instituce 4Kvalita je „vhodnost k účelu“. Není-li formulován účel, nelze mluvit o kvalitě. 4Kvalitní instituce u každého subjektu či jednotlivce rozvíjí ty vlastnosti, které jsou jeho přednostmi, tj. umožní úspěch. 4Je atraktorem (přitahuje lidi, projekty), je vyhledávaným partnerem. 4Je schopna sebereflexe, analýzy, otevřeného hodnocení. 4Dovede se zbavovat zátěže minulosti a zpracovat nové výzvy.