…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED, 1.12.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Zamilovaná církev - aneb láska, která nepomíjí Vyškov, , Viktor Baláž.
11. Jakub lstí dostává prvorozenecké požehnání
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina slovo: Jakub.
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
Činnost veřejné správy
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Salesiáni spolupracovníci ASC
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Křesťanství.
Bratrská jednota baptistů
Vítej na ministrantské schůzce
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Karel.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Přijď království tvé… Kam?. Mnoho knih na téma manželství, výchova dětí Nakládání s majetkem je „Časovaná bomba“ v církvi i ve společnosti.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
učení se rodinné historii
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Viktor Baláž Existuje křesťanský superman? Žil král David vítězný život? Žil apoštol Pavel vítězný život? Žil Pán Ježíš vítězný život? Rozdílnost.
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Týden plný zážitků, her, srandy, kamarádů, modliteb, mší… Zakončeme prázdniny společně! Od 12 do 18 let
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Problematika doprovázení manželů
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Ježíš.
Stát Definice, funkce, typy.
Hledání Boží cesty pro sbor
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Transkript prezentace:

…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,

…základy pastorace 1) Patero služebností Ef 4:11 A on dal jedny apoštoly, jiné proroky, některé evangelisty, jiné pastýře a učitele.

…základy pastorace 2) Definice Pastorace (čili péče o duchovní směřování) je soubor činností, jimiž církev navenek i dovnitř realizuje svoje poslání. Spočívá v působení na konkrétní lidi, ať už věřící, nebo nevěřící, v konkrétních životních podmínkách. Pastorační činnost se může týkat určité skupiny osob (např. pastorace mládeže) nebo určitých životních situací (např. pastorace v nemocnicích). Pastorace je službou lidem a může spočívat v pomoci jak při hledání či upevňování víry, tak při řešení nejrůznějších životních situací, ale zahrnuje například i udílení svátostí. Problematikou pastorace se zabývá teologický obor označovaný jako pastorální teologie. Těžiště pastorační péče je ve farnostech; k její podpoře byly v římskokatolické církvi po roce 1990 zřízeny v jednotlivých diecézích na území České republiky pastorační střediska

…základy pastorace 2) Definice Zabývání se lidmi v konkrétních životních podmínkách ve světle evangelia Pastorace je působení církve z inspirace evangelia jak interní - tím je rozuměna pastorace věřících v užším slova smyslu, tak externí - tím je míněna jak péče o obecné blaho, tak péče o ty, kdo stojí na okraji církve. Pastorace znamená zabývání se lidmi v konkrétních životních podmínkách, tedy v určité zemi, v určité dějinné situaci, v určitém historickém a kulturním kontextu. Jejím posláním je řešit konkrétní problémy konkrétních lidí ve světle a síle evangelia.

…základy pastorace 4) Úkol Jan 21/15 – 17 Co myslíš, že Ježíš od Petra očekával? Co měl udělat?

…základy pastorace 5) Co znamená pást? 1) Starat se – 1x 2) Vyučovat – 2x

…základy pastorace 6) Základní předpoklad / motiv pastorace Hlavní motiv pastorace: Láska k Bohu – definice Jaké ještě mohou být motivy v pastoraci?

…základy pastorace 7) Cíl pastorace Jaký je cíl pastorace? ZRALOST – definice Př. Otrok x Syn Otrokář x Otec

…základy pastorace 8) Rady -Neboj se konfliktů -Buď aktivní „blbec“ -Buď trošku dotěrný -Uč se naslouchat -Nechtěj každý problém vyřešit hned -Vybuduj důvěru -Nejsi Bůh – můžeš se mýlit „Koule není kruh, pastor není Bůh“ Václav Lamer

…základy pastorace 9) Doporučení -Buď vzorem -Buď plný naděje -Očekávej zázraky -Věř lidem -Nechej si poradit od druhých -Pozor na zpovědní tajemství -Princip „Step by step“

…základy pastorace 10) Pomůcky -Dělej si záznamy o pastoraci -Připrav si otázky -Modli se před setkáním -Hledej společné zájmy, koníčky -Apod.

…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,