1 První zkušenosti z operačních programů SF EU s důrazem na regionální operační programy Regionální operační program Střední Morava 1.10.2008, Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Města ČR – orientace na mapě
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Dřevohostice
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Statutární město Ostrava
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
VY_32_INOVACE_SVF33660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Monitorovací výbor RPS Praha, 19. června 2007 Vyjednávání NSRR a OP na období
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
1 Poznámky k přístupu k MA 21 ve Vsetíně Ing. Milan Půček, MBA, PhD. Konference 10 let MA 21 ve Vsetíně , zámek.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC a informace ŘO 26. březen 2009 Mgr. Ing.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ PLÁN.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 1lll INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Poznámky k přístupu k MA 21 ve Vsetíně
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přehled IPRM v ROP Ministerstvo pro místní rozvoj
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

1 První zkušenosti z operačních programů SF EU s důrazem na regionální operační programy Regionální operační program Střední Morava , Olomouc Ing. Milan Půček, MBA, PhD., MMR ČR

2 Obsah prezentace: 1.Úvod 2.Národní strategický referenční rámec 3.Regionální operační programy 4.IOP – IPRM, tvorba územních politik 5.Závěr

3 1. Úvod Působení na ministerstvu pro místní rozvoj Náměstek odpovědný za: 2007: vyjednávání operačních programů s EK, rozpočet ministerstva, řízení úřadu od : regionální, bytová a územní politika (včetně operačních programů přeshraniční a mezinárodní spolupráce, IOP – IPRM, IOP – tvorba územních politik) Působení v samosprávách tajemník městského úřadu - disertační práce na téma „Inovativní přístupy environmentální řízení územních celků“- obhájena v listopadu 2006 v rámci oboru Environmentální geografie na Ostravské univerzitě - řada případových studií

4 Zkušenosti ze samosprávy: odkazy na texty Přístup radnice k šetrnému využívání zdrojů, Přístup radnice k životnímu prostředí, Přístup radnice k NNO, další texty: nebo 405&archiv=0&p1= &archiv=0&p1=6528

5 Zkušenosti ze samosprávy: odkazy na texty Řízení rizik a financí Udržitelná rozvoj, environmentální řízení a audity Text o strategickém řízení pomocí Balanced Scorecard, text o modelu zlepšování CAF pro samosprávy: P%C5%AF%C4%8Dek&dostupne=&orderby= nazev P%C5%AF%C4%8Dek&dostupne=&orderby= nazev Řízení procesů výkonu státní správy: pr.pdf pr.pdf Měření spokojenosti v organizacích veřejné správy: ost_final.pdf ost_final.pdf

6 2. Národní strategický referenční rámec - přehled operačních programů Pro využití zdrojů fondů EU v letech 2007 – 2013 bylo v ČR určeno celkem 24 operačních programů (7 regionálních, 8 tématických, 2 pražské, 9 programů přeshraniční spolupráce). Operační programy realizované v období 2007 – 2013 se zavázaly k naplňování čtyř strategických cílů NSRR:  Konkurenceschopná česká ekonomika  Otevřená, flexibilní a soudržná společnost  Atraktivní prostředí  Vyvážený rozvoj území

7 PRIORITY NSRR ČR STRATEGICKÉ CÍLE NSRR ČR Konkurenceschopná česká ekonomika Otevřená, flexibilní a soudržná společnost Atraktivní prostředí Vyvážený rozvoj území Vyvážený rozvoj regionů Rozvoj městských oblastí Rozvoj venkovských oblastí Region soudržnosti hl.m. Praha Evropská územní spolupráce Konkurenceschopný podnikatelský sektor Podpora kapacit V&V pro inovace Udržitelný rozvoj cestovního ruchu a využití potenciálů kulturního bohatství Vzdělávání Zvyšování zaměstnanosti a zaměstnatelnosti Posilování sociální soudržnosti Ochrana a zlepšení kvality životního prostředí Zlepšení dostupnosti dopravou Rozvoj informační společnosti Smart administration Národní strategický referenční rámec

8

9 Dotační management Cyklus projektového řízení 4. Vyhodnocení, ukončení doúčtování, následné kontroly 1. Plánování, zpracování a podání žádosti (co, proč, jak, kdy, kde, za co, s kým provádět) 3. Realizace: řízení a kontrola projektu (splnit cíle, dodržet harmonogram a rozpočet) 2. Čekání na rozhodnutí (schvální/neschválení/ odmítnutí/úprava podmínek) Fáze dotačního projektu Jednotlivé fáze řízení projektu financovaného ze strukturálních fondů

10 Národní strategický referenční rámec - údaje o projektech podle jednotlivých TOP OP Alokace na výzvy v mil. Kč Podané žádosti o podporu Projekty vyřazené z administrace Projekty ve schvalovacím procesu Schválené projekty početv mil. Kčpočetv mil. Kčpočetv mil. Kčpočetv mil. Kč OP D , ,7561, , ,2 OP ŽP22 000, , , , ,1 OP PI18 338, ,900, , ,4 OP VaVpI 0, OP VK13 598, , , ,036653,8 OP LZZ24 017, ,614900, ,800,0 Pozn.: 1) a 3) – Řídící orgán neuvedl alokace u všech dosud vyhlášených výzev. Pozn.: 2) – Finanční částka zahrnuje pouze alokaci na projektové žádosti, nejsou zde započítány alokace na úvěry programů PROGRES, START a ZÁRUKA Zdroj: MMZ k

11 K administračně nejvíce vytíženým OP patří OP Podnikání a inovace (nejvíce předložených žádostí o dotaci – 2304), OP Životní prostředí (2268 předložených žádostí) a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (2027 předložených žádostí). Naopak nejméně přijatých žádostí o podporu v současnosti vykazují OP Technická pomoc (16 žádostí) a OP Doprava (78 žádostí).

12 Národní strategický referenční rámec - údaje o projektech podle jednotlivých TOP OP Alokace na výzvy v mil. Kč Podané žádosti o podporu Projekty vyřazené z administrace Projekty ve schvalovacím procesu Schválené projekty početv mil. Kčpočetv mil. Kčpočetv mil. Kčpočetv mil. Kč IOP5 578, ,4289, ,100,0 OP TP3 733,016264,010,515263,500,0 OP PA840, , , ,500,0 OP PK2 288, ,540513, ,600,0 Zdroj: MMZ k

13 Projekty z Olomouckého a Zlínského kraje Olomoucký kraj: 946 Dosud bylo podáno 946 projektů v rámci všech OP, které mají dopad na území Olomouckého kraje. Zlínský kraj: 748 Dosud podáno 748 projektů v rámci všech OP, které mají dopad na území Zlínského kraje.

14 3. Přehled regionálních operačních programů - územní zaměření  ROP Jihovýchod (Vysočina, Jihomoravský kraj)  ROP Jihozápad (Plzeňský a Jihočeský kraj)  ROP Moravskoslezsko (Moravskoslezský kraj)  ROP Severovýchod (Liberecký, Královehradecký, Pardubický kraj)  ROP Severozápad (Karlovarský a Ústecký kraj)  ROP Střední Čechy (Středočeský kraj)  ROP Střední Morava (Olomoucký a Zlínský kraj)

15

16 Regionální operační programy - alokace na programové období Název ROP Alokace na programové období (příspěvek Společenství a národní zdroje) ROP Jihovýchod EUR ROP Jihozápad EUR ROP Moravskoslezsko EUR ROP Severovýchod EUR ROP Severozápad EUR ROP Střední Čechy EUR ROP Střední Morava EUR

17 Údaje o projektech podle jednotlivých ROP ROP Alokace na výzvy v mil. Kč Podané žádosti o podporu Projekty vyřazené z administrace Projekty ve schvalovacím procesu Schválené projekty počet v mil. Kčpočetv mil. Kčpočetv mil. Kčpočetv mil. Kč ROP SZ10 355, , , ,310957,2 ROP MSK6 376, ,773892, ,23423,9 ROP JV14 882, , , , ,5 ROP SM6 987, , , ,315701,8 ROP SV7 935, , , , ,6 ROP JZ9 933, , , ,412940,6 ROP SČ5 777, , , , ,5 Zdroj: MMZ k

18 Regionální operační programy - přehled o stavech Podané žádosti  podané žádosti o podporu jsou všechny žádosti o dotaci, které byly podány od počátku programového období (k nejvíce ROP JZ) Vyřazené žádosti  projekty, které nesplnily formální podmínky nebo kritéria přijatelnosti pro čerpání finančních zdrojů ze SF EU anebo projekty, které nebyly Výborem regionální rady doporučeny k financování Z hlediska počtu projektů vyřazených z administrace vynikají s 56,3 procenty ROP Severozápad a s 49,6 procenty ROP Severovýchod. Příčiny takto vysokého procenta vyřazování se dají obecně zdůvodnit přetlakem zájemců o podporu v některých oblastech podpory (k nejvíce ROP JZ). Schválené projekty  zde se jedná o projekty s vydanou Smlouvou o poskytnutí dotace a také o projekty, které se nacházejí ve fázi realizace  zde se jedná o projekty s vydanou Smlouvou o poskytnutí dotace a také o projekty, které se nacházejí ve fázi realizace (k nejvíce ROP SČ)

19 Regionální operační programy - počet žádostí k 5. září 2008 Zdroj: MMZ k

20 Regionální operační programy - počet žádostí k 5. září 2008 (v mil. Kč) Zdroj: MMZ k

21 Regionální operační programy - podíl alokace na vyhlášené výzvy k celkové alokaci období k 5. září 2008 Zdroj: MMZ k , pro přepočet alokací byl použit kurz: 1EUR = 24,703 CZK

22 Regionální operační programy - přehled IPRM v ROP Název ROP AlokacePodané IPRM Schválené IPRM Projekty do TOP ROP SZ 2007 – 2012, poslední rok na vyrovnání kurzových rozdílů 6 (Ústí n. L, Děčín, Most, Chomutov, Karlovy Vary, Teplice) 4 (Ústí n. L, Děčín, Karlovy Vary, Chomutov) ANO (OPŽP, OPPI, OPVK, OP VaVpI, IOP) ROP SČ celá oblast podpory 2 (Kladno, Mladá Boleslav) 2NE ROP SM ½ alokace oblasti podpory 0 (Zlín a Olomouc podají po jednom IPRM – září) 0ANO (OPŽP)

23 Regionální operační programy - přehled IPRM v ROP Název ROP AlokacePodané IPRM Schválené IPRM Projekty do TOP ROP JV 2/3 oblasti podpory 3 (2 Brno, 1 Jihlava)1 (Jihlava) ANO (OPŽP, IOP, OPVK) ROP JZ celá oblast podpory 4 (2 Plzeň, 2 České Budějovice) 2ANO (OP VaVpI, OPPI) ROP MSK celá oblast podpory 5 (Ostrava, Havířov, Opava, Karviná, Frýdek – Místek) 0 ANO (OPŽP, OPVK, OP VaVpI) ROP SV celá oblast podpory 3 (Liberec, Pardubice, Hradec Králové) 0 ANO (OPŽP, OP VaVpI, OPVK, OPD)

24 4. IOP - IPRM (Integrovaný plán rozvoje měst) Schválený IPRM je podmínkou pro čerpání z Integrovaného operačního programu (IOP) oblasti intervence 5.2. Zlepšení prostředí v problémových sídlištích. Oblast intervence přispěje ke zlepšení kvality života v oblasti bydlení a zaměří se na revitalizaci a regeneraci prostředí problémových sídlišť měst nad 20 tisíc obyvatel. Pro tuto oblast intervence je na období alokována částka EUR. Podporované aktivity 5.2.a) Revitalizace veřejného prostranství 5.2.b) Regenerace bytových domů 5.2.c) Pilotní projekty

25 Minimální finanční objem pro IPRM  měst nad obyvatel je stanoven na 3 mil. EUR;  měst od do obyvatel je stanoven na 2 mil. EUR. Předpokládaný průměrný finanční limit na jeden IPRM 11 mil.EUR Předpokládaný průměrný finanční limit na jeden IPRM 7,3 mil.EUR Města způsobilá k přípravě IPRM – NUTS Střední Morava Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk, Kroměříž, Valašské Meziříčí, Vsetín, Uherské Hradiště, Zlín.

26 Aktuální informace o přípravě IPRM Seminář pro předkladatele IPRM se bude konat v Olomouci dne Informace : Dne MMR vyhlásilo výzvu k podávání žádostí o schválení INTEGROVANÝCH PLÁNŮ ROZVOJE MĚST Česká republika NUTSII Střední Morava Olomoucký kraj Města způsobilá k přípravě6294 IPRM v přípravě3763 Města nepřipravující IPRM810 Nemáme informace1721

27 IOP - Oblast intervence 5.3 – modernizace a rozvoj systémů tvorby územních politik Podporovaná aktivita 5.3 b) podpora tvorby a aktualizace územních plánů obcí s ohledem na udržitelný rozvoj území od 30. června 2008 běží výzva s alokací 35,84 mil. Kč pro: obce od 500 obyvatel do 4999 obyvatel, které nemají územní plán nebo obce od 500 obyvatel, jejichž územní plán sídelního útvaru je schválený před 1. červencem 1992 a které zároveň musí do nového územního plánu zapracovat rozvojový záměr nadmístního významu! Příjem žádostí je do , přílohou žádosti je zadání ÚP Více informací na

28 Další výzva: - počátkem roku 2009, cca 90 mil. Kč. - podpora se týká obcí nad 500 obyvatel, které: leží v rozvojových oblastech a osách nebo ve specifických oblastech vymezených v Politice územního rozvoje ČR, případně zpřesněných v zásadách územního rozvoje kraje, nebo obce ohrožené potenciálními riziky a přírodními katastrofami (povodně) nebo vytváří předpoklady k naplňování rozvojových záměrů kraje Kontaktní osoba k intervenci 5.3 IOP: Ing. Eva Fialová,

29 Děkuji Všechno, co je dobré vědět o životě, jsem se naučil z Noemovy archy… Za prvé: nezmeškat loď. Za druhé: pamatovat, že jsme všichni na jedné lodi. Za třetí: plánovat dopředu. Když Noe stavěl archu, nepršelo. Za čtvrté: udržet se fit. Když vám bude 600 let, někdo vás může požádat, abyste udělali něco opravdu velkého. Za páté: neposlouchejte kritiky; prostě pokračujte v práci, která se musí udělat. Za šesté: postavte svou budoucnost na vysokém základu. Za sedmé: z bezpečnostních důvodů cestujte v párech. Za osmé: rychlost není vždy výhodou. Šneci byli na palubě s gepardy. Za deváté: když jste ve stresu, chvilku se plavte. Za desáté: pamatujte, archu stavěli amatéři, Titanic profesionálové. Za jedenácté: bouřka nevadí, když jste s Bohem, vždy na vás čeká duha.

30 Děkuji za pozornost Kontakt: Ing. Milan Půček, MBA, PhD. 1. náměstek ministra pro místní rozvoj