Setkání těžařů 2013 Příprava absolventů VŠB-TU Ostrava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení kurzů celoživotního vzdělávání na vysokých školách
Advertisements

Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
Způsobilost k výkonu povolání
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Možnost studia na Fakultě stavební a uplatnitelnost stavebních oborů
Studijní program Stavební inženýrství
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Školský zákon č. 561/2004 sb. V platném znění, řeší vzdělání:  Předškolní  - základní  - střední  - vyšší odborné.
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Český báňský úřad v Praze
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Institut environmentálního inženýrství 546
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
Zpracovatelský průmysl
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
Fakulta zdravotnických studií
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Katedra elektrotechniky
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Příjemce Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Fakulta zdravotnických studií
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Zpráva o studiu za rok 2015 Zdeňka Chmelíková
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Zpráva o studiu za rok 2016 Zdeňka Chmelíková
Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava vyhlašuje v rámci rozvojového projektu „Analýza studia.
Těžba nerostných surovin
Studijní program Ošetřovatelství
Setkání kariérových poradců Louny –
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Zpráva o studiu za rok 2013 Zdeňka Chmelíková
Institut environmentálního inženýrství
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Setkání těžařů 2013 Příprava absolventů VŠB-TU Ostrava pro získávání odborných způsobilostí při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem

Osnova přednášky: Úvod Charakteristika studijních oborů Využívání zdrojů stavebních nerostných surovin a Hornické inženýrství Požadavky na odbornou kvalifikaci a způsobilost dle Vyhlášky ČBÚ 298/2005 Sb. ve znění pozdějších předpisů Uplatnění absolventů v praxi vzhledem ke stávající legislativě Spojování studijních oborů Závěr

1) Úvod Historie hornictví a školství v ČR: 1249 - Jihlavský horní zákon 1300 - Ius regale montanorum 1716 - Jáchymovská báňská škola 1835 - Banská akadémia Banská Štiavnica 1849 - Montánni učiliště Příbram 1865 - Báňská akademie Příbram 1904 - Vysoká škola báňská Příbram 1945 - Vysoká škola báňská Ostrava 1994 - Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

2) Charakteristika studijních oborů Využívání zdrojů stavebních nerostných surovin a Hornické inženýrství Vývoj oborů: 1959 Vznik Hornicko-geologické fakulty 1959-1993 Povrchové dobývaní ložisek a HI 1993-2001 Těžba a zpracování stavebních nerostných surovin 2001-dosud Využívaní zdrojů stavebních nerostných surovin 2014/2015 Těžba nerostných surovin a jejich využívání

V prezenční i kombinované formě v Ostravě a kombinované v Mostě. Charakteristika studijních oborů Využívání zdrojů stavebních nerostných surovin a Hornické inženýrství tříleté bakalářské studium dvouleté navazující magisterské studium V prezenční i kombinované formě v Ostravě a kombinované v Mostě. Je jedinečným oborem studovaným v rámci ČR jen na HGF VŠB-TU Ostrava.

Doktorské a rekvalifikační studium třileté doktorské prezenční studium tříleté doktorské kombinované studium Doktorské studium je vyšší formou vzdělávaní ve studijním programu 2101 V Hornictví a hornická geomechanika celoživotní vzdělávaní Ve smyslu zákona č.111/1998 Sb. o vysokých školách pořádá IHI rekvalifikační a specializační kurzy pro vysokoškolsky vzdělané odborníky jiných oborů. Studium je třisemestrální, ukončeno obhajobou odborné práce a závěrečnou zkouškou před komisi jmenovanou děkanem HGF VŠB-TUO. Úspěšní absolventi obdrží osvědčení o rekvalifikaci.

Odborné exkurze -z hlubinného dobývání ložisek -z lomového dobývání soudržných surovin -z lomového dobývání nesoudržných surovin -z lomového dobývání uhelných ložisek -z hrubé a ušlechtilé kamenické výroby -ze zahlazení lomové činnosti a rekultivací

Odborná praxe

Využívání zdrojů stavebních nerostných surovin Obor vychovává odborníky a inženýrsko-hospodářské pracovníky v oblasti těžby, zpracování a úpravy stavebních a silikátových surovin pro komodity s uplatněním v průmyslu stavebních hmot (stavební kámen, štěrky, písky všech druhů, cementy, vápno, sádra, výrobky cihlářské).

3) Požadavky na odbornou kvalifikaci a způsobilost dle Vyhlášky ČBÚ 298/2005 Sb. ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 61/1988 Sb. o HČ, výbušninách a SBS ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 18/2004 Sb. o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti členských státu EU ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 298/2005 Sb. o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při HČ nebo ČPHZ ve znění pozdějších předpisů odborná kvalifikace odborná způsobilost ukončené vzdělání odborná praxe

Odborné způsobilosti Závodní dolu Závodní lomu 1. Lomy s celkovou roční těžbou vyšší než 500 tis. tun 2. Lomy s celkovou roční těžbou nižší než 500 tis. tun

Odborné způsobilosti Závodní – osoba odpovědná za bezpečné a odborné řízení HČ nebo ČPHZ (kde není stanovená funkce závodního lomu) Bezpečnostní technik

Odborné způsobilosti Báňský projektant Projektant instalací elektrických zařízení   Hodnotitel rizik ukládání odpadů Vedoucí větrání Geomechanik Odborný znalec

Odborné způsobilosti Hlavní důlní měřič Důlní měřič Střelmistr Technický vedoucí odstřelů

4) Uplatnění absolventů v praxi v průmyslu keramickém, sklářském, slévárenském, elektroprůmyslu, chemickém, hutním a dalších odvětvích národního hospodářství, uměleckých řemesel aj.

Uplatnění absolventů v praxi řídící a manažerské funkce na provozech kamenolomů, štěrkoven, na hliništích, jílovištích apod.,od technického dozoru, provozních techniků, projektantů po závodní lomů

Uplatnění absolventů v praxi ve velkém stavebnictví, dopravním stavitelství

Uplatnění absolventů v praxi vedoucí pracovníci pro sanační a rekultivační práce po těžební a průmyslové činnosti

5) Spojování studijních oborů Vznik nového studijního oboru Těžba nerostných surovin a jejích využívání: Příprava karet všech předmětů nových studijních plánů Tvorba elektronických a tištěných skript Exkurze studentů obou dosavadních oborů doma i v zahraničí Vzájemné mobility pedagogů mezi HGF VŠB-TU Ostrava a recipročními univerzitami v Polsku, Německu a na Slovensku Podání žádosti o akreditaci bakalářskeho studia oboru Těžba nerostných surovin a jejich využívání Příprava žádosti o akreditaci navazujícího studia oboru Těžba nerostných surovin a jejich využívání

6) Závěr Možné alternativy dalšího směrování oborů VZSNS a HI: - Akreditace nového studijního oboru Těžba nerostných surovin a jejich využívání - Pokračování stávajících oborů VZSNS a HI

Děkuji Vám za pozornost…