Ochrana obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů záření ve stavbách Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Regionální centrum Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Tepelné čerpadlo 3.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Měření radonu v budovách – případové studie
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Geodézie v pozemním stavitelství
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Úspory energie a regenerace
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů fólií k izolaci proti.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 02 Anotace.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie)
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Speciální izolace BJ13.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
odbor politiky bydlení
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Úřad vlády České Republiky
Radonový program ČR Národní akční plán pro regulaci ozáření obyvatel z radonu Marcela Berčíková vedoucí oddělení radonového programu
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

Ochrana obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů záření ve stavbách Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Regionální centrum Hradec Králové 1

Radon průměrná objemová aktivita radonu (OAR) v ČR Bq/m 3 Stavební materiál běžný dávkový příkon záření gama 0,12 µSv/hod Ozáření ve stavbách

Usměrňování ozáření ve stavbách Vyhláška č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění pozdějších předpisů Směrné hodnoty pro nové stavby - OAR 200 Bq/m 3 dávkový příkon záření gama 0,5 µSv/hod pro existující stavby - OAR 400 Bq/m 3 dávkový příkon záření gama 1 µSv/hod Mezní hodnoty OAR Bq/m 3 dávkový příkon záření gama 10 µSv/hod

Riziko výskytu radonu v objektech

Situace v ČR Celkem asi 3,8 mil. bytů 2 % - objemová aktivita radonu nad 400 Bq/m 3 (76 tis. bytů – 200 tis. lidí) 0,2 % - objemová aktivita radonu nad Bq/m 3 (7,5 tis. bytů - 20 tis. lidí) 30 tis. domů postavených ze stavebního materiálu se zvýšeným obsahem radionuklidů

Prevence při stavbě domů Zákon č. 18/1997 Sb., atomový zákon, ve znění pozdějších předpisů, § 6 odst. 4 -povinnost stanovit radonový index stavebního pozemku nebo měřit OAR ve stavbě a protokol předložit stavebnímu úřadu Stanovení radonového indexu pozemku Stanovení mohou provádět pouze držitelé povolení SÚJB Seznam je na – Radiační ochrana – Subjekty s povolením k vybraným činnostem - k provádění služeb významných z hlediska radiační ochrany - měření a hodnocení ozáření z přírodních radionuklidů a hodnocení ozáření z přírodních radionuklidů

Stanovení radonového indexu pozemku 8

Výstavba Zákon č. 183/2006 Sb., stavební zákon, ve znění pozdějších předpisů - povinnost zahrnout do projektu ochranu stavby proti radonu ČSN Ochrana staveb proti radonu z podloží ČSN Ochrana staveb proti radonu a záření gama ze stavebních materiálů Zajištění kvality stavby – smlouva, nezávislý stavební dozor, kontrola stavebních prací, kontrolní měření objemové aktivity radonu v hotové stavbě

ČSN Ochrana staveb proti radonu z podloží Radonový index stavby Maximální ochrana = podvětrání stavby Normou je požadováno - pokud je zjištěno vysoké riziko pronikání radonu - pokud je pod stavbou drenážní vrstva o vysoké propustnosti - je-li součástí kontaktní konstrukce podlahové vytápění Normou je doporučováno - pokud se dají očekávat dodatečné zásahy, které mohou porušit protiradonovou izolaci - pokud může dojít ke zvýšení propustnosti podloží pod domem - pokud je možné očekávat pohyby podloží, které by mohly porušit protiradonovou izolaci - pokud celistvost kontaktních konstrukcí může být dodatečně porušena okolní zástavbou Na izolaci nesmí být použity plastové profilované (nopované) folie Asfaltové pásy s kovovými výztužnými vložkami nesmí být použity jako jediný materiál protiradonové izolace 11

Kontrola stavby - měření radonu BEZPLATNÉ INFORMATIVNÍ MĚŘENÍ RADONU v rámci Radonového programu ČR dlouhodobé měření pomocí stopových detektorů, které se umisťují na 2 měsíce v topném období nebo až na 1 rok, vyhodnocení zajišťuje Státní ústav radiační ochrany, v.v.i. KOMERČNÍ MĚŘENÍ krátkodobé (týdenní) měření a hodnocení OAR a dávkového příkonu záření gama, měření provádějí subjekty s povolením SÚJB podle metodik vydaných SÚJB. Seznam subjektů s povolením SÚJB je zveřejněn na - Radiační ochrana – Subjekty s povolením k vybraným činnostem – Subjekty s povolením podle § 9 odst. 1 písm. r) zákona č. 18/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů - k provádění služeb významných z hlediska radiační ochrany - měření a hodnocení ozáření z přírodních radionuklidůměření a hodnocení ozáření z přírodních radionuklidů 12

RADONOVÝ PROGRAM - RADON Informace pro veřejnost Letáky a videa: Měření radonu Protiradonová prevence u novostaveb – informace pro stavebníky Protiradonová prevence při změně dokončené stavby – informace pro stavebníky Státní dotace na ozdravná protiradonová opatření Radon při koupi nemovitosti Domy postavené ze stavebního materiálu se zvýšeným obsahem radionuklidů 13

Informace pro odbornou veřejnost Příručka RADON – Stavební souvislosti Prvky protiradonových systémů Odvětrání podloží Protiradonové izolace Ventilační vrstvy Výběr protiradonových opatření Součinitelé difúze radonu Jednoduché větrací systémy Výpočty opatření podle ČSN Stavební materiály jako zdroj radonu a gama záření

Radonový program ČR Usnesení vlády ČR č. 594 ze 4. května 2009 Radonový program ČR 2010 až 2019 – Akční plán Koordinátor SÚJB Spolupráce – MMR, MPO, MZ, MZe, MŽP, MF Odborná podpora Státní ústav radiační ochrany, v.v.i. Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany, v.v.i. Struktura Akčního plánu 1) Strategie informovanosti 2) Strategie protiradonové prevence 3) Strategie usměrňování stávajícího ozáření z radonu 4) Odborná vědecko-technická podpora realizace úkolů Akčního plánu 15

Radonový program ČR – Akční plán Priorita - dostupné a srozumitelné informace pro veřejnost i profesionály on line radonová poradna osobní kontakty Možnost bezplatného informativního měření Systém poskytování státních dotací na ozdravná protiradonová opatření

Vyhlášky č. 461/2005 Sb. (MF) a č. 462/2005 Sb. (SÚJB) Dotace je možné poskytnout na ozdravení bytu v bytovém nebo rodinném domě užívaném k trvalému bydlení – OAR vyšší než 1000 Bq/m 3, max 150 tis. Kč budovy školy, školského zařízení, zařízení pro dlouhodobý pobyt dětí – OAR vyšší než 400 Bq/m 3, max. 1,5 mil. Kč budovy pro sociální a zdravotní služby při dlouhodobém pobytu – OAR vyšší než Bq/m 3, max. 1,5 mil. Kč podmínka - stavební povolení vydané do vodovodu pro veřejnou potřebu při překročení mezní hodnoty objemové aktivity radonu 300 Bq/l, max. 1,5 mil. Kč Dotace na ozdravná protiradonová opatření

Úspory energie 18

Děkuji za pozornost