Brainstorming BSS 464 Strategické vedení Pavel Doško

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Advertisements

Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Interkulturní komunikace - angličtina jako lingua franca (společný jazyk) v interní komunikaci Marcel Pikhart Institut interní komunikace Praha, 21/2/2013.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Výstupy projektu Ing. Jaroslav Jasanský.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kvalitativní výzkum.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Audit IT procesů ve FNOL
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Ing. Jan Doležal Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů, VŠE SE MĚNÍ „Kdo nemyslí na budoucí, bude poděšen blízkým.“ (Konfucius)
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Firemní kultura - změna motivační strategie
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Vybrané metody analýzy
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
Skupinové interview (Focus group)
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Měkké systémy.
Metodologie měkkých systémů
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Vedení týmů a týmová práce
aneb Assessment Centre a Development Centre
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Struktura podnikatelského plánu
Vybrané manažerské nástroje
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Model struktury strategického managementu
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Myšlenkové mapy ve vzdělávání – software
Společenská odpovědnost a školy
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Regionální rozvoj a praxe
Vzor individuální prezentace
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Metodologie měkkých systémů
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Transkript prezentace:

Brainstorming BSS 464 Strategické vedení Pavel Doško Magdaléna Chorvátová Alena Hrušková Ondrej Huraj Zuzana Jágrová David Jehlička Ondrej Kalvoda BSS 464 Strategické vedení

Co nás čeká ? Základní informace Oblasti použití Jak to vlastně funguje ? Plusy a mínusy… Brainstorming v BSS Shrnutí Použití zdroje

Brainstorming Z angličtiny se Brainstorming překládá jako bouře(ní) mozků Je možné setkat se také s volnějším překladem „burza nápadů“ Myšlenka Brainstormingu se poprvé objevuje 1939 – zakladatelem americký reklamní agent Alex S. Osborne Techniku pak představil v roce 1953 v knize Applied Imagination

Definice Konferenční technika Slouží k nalezení řešení problému Nástrojem je shromažďování všech spontánních myšlenek zúčastněných Krátký časový úsek Nejedná se o velkou skupinu (ideálně max. 12. lidí) Kombinuje neformální a uvolněný přístup k řešení dané problematiky

Definice II Neformální atmosféra povzbudí zúčastněné k produkování nových nápadů a myšlenek Některé myšlenky se použijí jako možná řešení problému, jiné mohou sloužit jako podnět pro další nápady Brainstorming je jednou z nejdůležitějších technik, které se uplatňují při skupinovém řešení problému (jedná se také o jednu z nejzábavnějších technik)

Kde se Brainstorming používá? Všude tam, kde je potřeba povzbudit kreativní myšlení BS je pravděpodobně jeden z nejznámějších nástrojů pro kreativní řešení problémů Velmi populární metoda po celém světě, ve všech oblastech lidské činnosti Jeho popularita pramení ze stále přítomné potřeby zvyšovat produktivitu skupin Je to metoda jednoduchá, lehká na naučení a má potenciál dramaticky zvýšit produkci nápadů ve skupině a zvyšuje také potěšení z pracovní aktivity

Reklama, propagace Business Jméno společnosti, produktu Tvorba loga Kombinování a rozšíření nápadů Reklamní kampaně Business BS v pracovním týmu X BS konečných zákazníků Obchodní strategie a metody Vytvoření nového produktu Rozhodování o investicích

Školství Populární výuková metoda – nutí žáky přemýšlet nad určitou věcí a aktivně se zapojit Použití v menších seminárních skupinách Hledání řešení problému Téma seminární práce, diplomové práce Rodina Řešení finančních problémů, úspor – společné řešení Kam se pojede na dovolenou…

Jak to vlastně funguje ? Krok 1: zopakujeme a napíšeme pravidla – viditelný seznam pravidel Krok 2: napíšeme předmět brainstormingu – Hledáme všechny možnosti jak… - změna v průběhu podle výsledků… (Hledáme všechny možnosti, jak vylepšit oddělení. – Hledáme všechny možnosti, jak omezit ztráty. Krok 3: začínají se dostavovat nápady: strukturovaný (kruh, jeden po druhém, další, snadné k zapisování) /nestrukturovaný (volný průběh, zapojení všech, vyšší zručnost skupiny)

Jak to vlastně funguje II ? Krok 4: záznamenání nápadů – neustále viditelný pro všechny Krok 5: uležení nápadů – vylepení nápadů na pracovišti atd., nápady nesejdou z mysli a mohou lépe uzrát Krok 6: hodnocení – následující setkání, body seznamu v tématech, první ty snadno řešitelné Výsledek: podle očekávání, např. Paretova analýza Jedna z nejdůležitějších technik, zábavná, pokud skupiny relaxují, přichází více nápadů!

Paretův princip Vede ke zjištění, že pouze několik příčin vede k většině faktů Krok 1: seznam údajů podle priority Krok 2: určení bodu zlomu mezi nejdůležitějšími a triviálními příčinami Krok 3: graf, vertikální osa znázorňuje proměnné údaje, horizontální osa znázorňuje vlastní údaje (druhá vertikální osa – procenta, snazší přepočet) Krok 4: převedení prozkoumaných!!! údajů z grafu do tabulky

Formulace problému Jasně definovat problém, ne snažit se formulovat řešení Sjednotit představy účastníků – vyhýbat se špatným pracovním podmínkám, kdy každý účastník má svou skrytou agendu Ne široké a příliš obecné téma Occamova břitva Heuristický princip Kritérium jednoduchosti

Výhody Stojanov (2006), US Government (2009), UNIDO (2005) Řešení nalezena rychle a ekonomicky Neočekávané způsoby řešení problémů Širší pohled na problém Otevřená atmosféra v rámci týmu Tým sdílí větší odpovědnost za problém Odpovědnost za výsledek je společně sdílena Implementace ulehčena tím, že se na tom zaměstnanci sami podíleli Podněcuje experimentování s novými nápady a náměty

Nevýhody Stojanov (2006) Účastníci sezení mohou být špatně naladěni Kritika Yaleské školy (1958) Účastníci sezení mohou být špatně naladěni Během metody zazní odsudky Může se stát, že účastníci absolvovali již několik sezení předtím Vědomé nebo nevědomé názorové ovlivnění skladbou účastníků sezení Strach z kritického hodnocení Social loafing Blokování myšlenek.

Brainstorming v BSS Možné využití ve všech oblastech BSS, v nichž k řešení problému přispěje posouzení širokého spektra možností a nápadů. Brainstorming jako samostatná metoda vs. pomocná metoda v jednotlivých aspektech výzkumu Pomocné využití: Stanovení výzkumných otázek Určení hypotéz  užití v auditorství k odhalování podvodů, obdobné užití v kriminalistice Rozhodování o vzorkování, výběr metod, sestavení výzkumného nástroje, i analýza dat a jejich interpretace První fáze či součást jiných metod – psaní scénářů, analýza konkurenčních hypotéz, analýza alternativní budoucnosti aj.

Brainstorming v BSS Explorační výzkum, poznávání nových fenoménů Irák, Afghánistán – využití pro formulaci strategie a taktiky protipovstaleckého boje Kybernetický boj I naše studie o imigraci Security Jam 2012 – on-line globální brainstormingové sezení, více než 3 000 účastníků z celého světa

Brainstorming v BSS Analýza hrozeb a rizik Velmi časté použití Případ i naší studie „Muslimské minority, migrace a bezpečnost v transatlantickém prostoru“ 2011, Centrum Roberta Schumana pro pokročilá studia Bezpečnostní politika ČR (J. Janda, ÚMV, 1996) – analýza rizik a ohrožení, tvorba prognóz a scénářů Prediktivní analýza hrozeb a rizik vývoje ZHN v ohledu k technologickému rozvoji (biotechnologie)

Brainstorming v BSS Analýza hrozeb a rizik – i v krizovém řízení V KŘ při přípravě plánů či ad hoc řízení  užití v manažerské činnosti – tvorba plánů, strategií, taktik, nalézání příležitostí, prostor pro inovaci Centrum pro mezinárodní studia MIT – vznik na základě brainstormingu soc. vědců, bezp. expertů a vojáků v 50. letech Nigerijský institut mezinárodních vztahů – pravidelná sezení, řešení aktuálních otázek, ale také sezení o Nigérii v roce 2060

Brainstorming v BSS Obecná prediktivní analýza K poznání budoucího vývoje, trendů a scénářů Institut strategických studií Evropské unie – analýza budoucnosti Smlouvy o chemických zbraních Evropský bezpečnostní kulatý stůl - spolu s poslanci EP řešena parlamentní agenda v oblasti bezpečnosti a obrany

Brainstorming v BSS Instrumentální použití Stmelení týmu Přispění k řešení vnitřních konfliktů týmu Přispění k vzájemnému porozumění, pochopení jednotlivých pozic a názorů Zapojení nižších úrovní organizace do procesu řízení Identifikace s cíli, sounáležitost

Brainstorming v BSS V BSS je brainstorming využíván a je možné využít k: prediktivnímu výzkumu analýze hrozeb a rizik explorančnímu výzkumu jako pomocnou metodu v rámci výzkumu a jeho fází podpoře manažerských činností

Pravidla brainstormingu 1. žádná kritika 2. naprostá volnost 3. množství 4. zaznamenat všechny nápady 5. uležet 6. analyzovat myšlenky a izolovat klíčové oblasti, o nichž se budou shromažďovat data

Shrnutí brainstormingu v praxi 1. Napište pravidla br. A vylepte je na viditelné místo 2. Napište předmět br. 3. Začněte přicházet s nápady 4. Zaznamenejte všechny nápady, i ty bláznivé 5. Nechce nápady uležet 6. Vyhodnoťte nápady pomocí Paretova principu

Použité zdroje Atlantic Council (2012): Security Jam. Brainstorming Global Security, dostupné on-line (http://www.acus.org/event/security-jam-brainstorming-global-security), ověřeno k 8. 4. 2013. Brazel, J. – Carpenter, T. – Jenkins, J. (2010): Auditors’ Use of Brainstorming in the Consideration of Fraud. Reports from the Field. Accounting Review, Vol. 85, No. 4, pp. 1273-1301. CRSS (2010): Review Needed on Afghanistan Policy. Center for Research & Security Studies, dostupné on-line (http://crss.pk/beta/?p=943), ověřeno k 8. 4. 2013. ESRT (2012): Studies. The European Security Round Table, dostupné on-line (http://www.security-round-table.eu/research_studies.php), ověřeno k 8. 4. 2013. EUI (2011): Muslim minorities, migration and security in the Transatlantik space. Robert Schuman Centre for Advanced Studies, European University Institute, dostupné on-line (http://www.eui.eu/Projects/TransatlanticProject/Events/2011-02-24-Muslimminorities.aspx), ověřeno k 8. 4. 2013. Hendricks, Ch. – Ndungu, I. (2012): Gender, peace and security in Africa. Brainstorming session. Nairobi: African Leadership Centre. Isaksen S.G. (1998) A Review of Brainstorming Research: Six Critical Issues for Enquiry Creative Problem Solving Group, Buffalo, New York. Janda, J. (1996): Bezpečnostní politika České republiky. Závěrečná zpráva z výzkumného projektu. Praha: Ústav mezinárodních vztahů.

Kirkpatrick, S. A. – Locke, E. A. (1991): Leadership. Do traits matter Kirkpatrick, S. A. – Locke, E. A. (1991): Leadership. Do traits matter? Academy of Management Executive, Vol. V, No. 2, pp. 48-60.   Neocleous, M. (2008): Critique of Security. Edinburgh: Edinburgh University Press Ltd.  NIIA (2013): Welcome to NIIA. A World Institute in Africa. Nigerian Institute of International Affairs, dostupné on-line (http://www.niianet.org/), ověřeno k 8. 4. 2013. NTI (2012): U.S. Military Lags in Brainstorming Next-Gen WMD Dangers. Nuclear Threat Initiative, dostupné on-line (http://www.nti.org/gsn/article/us-military-lagging-brainstorming-next-gen-wmd-dangers/), ověřeno k 8. 4. 2013. Potůček, M. (ed., 2006): Manuál prognostických metod. Praha: Sociologické nakladatelství. Rektořík, J. (2004): Krizový management ve veřejné správě. Teorie a praxe. Praha: Ekopress. Scanlon, J. 2009. Brainstorming for Better Business. Portál bussinesweek.com, dostupné on-line (http://www.businessweek.com/innovate/content/jun2009/id2009064_920852.htm) ověřeno k 8. 4. 2013. Stojanov, R. (2006): Brainstorming. In: Potůček, M. (ed.): Manuál prognostických metod. Praha: Sociologické nakladatelství, s. 13-19. Hiroshi, S. 1997. What is Occam´s razor ?, dostupné on-line (http://math.ucr.edu/home/baez/physics/General/occam.html) ověřeno k 12. 4. 2013. Taylor, D. W., Berry, P. C., a Block, C. H. (1958): Does group participation when using brainstorming faciliate or inhibite creative thinking. Administrative Science Quaterly, roč. 3, č. 1. UNIDO (2005): UNIDO Technology Foresight Manual. Volume 1. Organization and Methods. Vídeň: United Nations Industrial Development Organization.

US Government (2009): A Tradecraft Primer US Government (2009): A Tradecraft Primer. Structured Analytic Techniques for Improving Intelligence Analysis, dostupné on-line (https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/books-and-monographs/Tradecraft%20Primer-apr09.pdf), ověřeno k 8. 4. 2013.  Zanders, J. P. (2012): EUISS Report. Workshop on the Future of the Chemical Weapons Convention. Brussels: European Union Institute for Security Studies.