Environmentální vzdělávání na Fakultě informatiky MU v Brně RNDr. Tomáš Pitner, Dr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Environmentální výchova pro základní školu
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Role školního koordinátora EVVO
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
vedoucí pracovní skupiny
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vzdělávací politika.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Environmentální vzdělávání na Fakultě informatiky MU v Brně RNDr. Tomáš Pitner, Dr.

Evropská strategie environmentálního vzdělávání zCíl: adekvátní environmentální vzdělávání a výchova na všech typech škol je jednou z klíčových podmínek přechodu k trvale udržitelnému rozvoji. zTato strategie je reflektována v přípravě VŠ studentů všech zaměření. zDále viz závěry Panevropského setkání expertů v nizozemském Soesterbergu (1999) a zEnvironmental Education and Training in Europe, Bruselu, 1999.

Evropská strategie environmentálního vzdělávání zKonference organizace Foundation for Environmental Education, Udine, 2000 zKonference Green Cross Europe, Moskva, 2000 zEmerging Issues in Environmental Education & Employment in Europe, Venice, 2001 zV ČR donedávna na nejvyšší úrovni podceňováno (viz předchozí Hodnotící zprávy EK). zDnes existuje koncepční materiál Státní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v České republice, schválený vládou ČR 20. října 2000 jako součást implementace směrnice 313/90 EEC.

Akční plán Koncepce zDěti, mládež, pedagogičtí a odborní pracovníci (v gesci MŠMT): z18. Začlenit cíle a úkoly environmentálního vzdělávání a výchovy do rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. z19. Pro zajištění environmentálního vzdělávání a výchovy ve školách a školských zařízeních podporovat celostátní a regionální akce zaměřené na předávání zkušeností a využívání CEV/SEV, osvětových a kulturně vzdělávacích aj. zařízení. z20. Začleňovat aspekty environmentálního vzdělávání a výchovy ve smyslu (trvale) udržitelného rozvoje do všech nově vznikajících rámcových vzdělávacích programů. z21. Připravit návrh pro práci metodiků EVVO z řad stávajících

Akční plán Koncepce zPodle zákona o vysokých školách nemůže MŠMT do samosprávné působnosti v oblasti tvorby studijních programů zasahovat. zJediný vztah MŠMT k vysokým školám v uvedených oblastech je možný formou grantové a osvětové politiky. MŠMT může rovněž při další aktualizaci Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol (Dlouhodobý záměr ministerstva) podpořit priority státního zájmu. zCo tedy MŠMT v oblasti VŠ udělá?

Akční plán Koncepce z22. Doporučit příslušným odborným fakultám, aby v rámci doktorských programů byla zařazena témata vypracování minimálního všeobecného základu znalostí o životním prostředí a (trvale) udržitelném rozvoji pro všechny studenty vysokých škol. z23. Doporučit příslušným odborným fakultám, aby v rámci doktorských programů byla zpracována témata vedoucí k zajištění zvýšené úrovně environmentálního vzdělávání na vysokých školách. z24. V resortním programu MŠMT “Podpora rozvoje učitelských vzdělávacích programů a jiných vzdělávacích aktivit” vyhlásit tématické okruhy s cílem: z-návrh obsahového celku, metod a forem EVVO v pregraduální přípravě učitelů všech aprobací a pregraduální přípravě dalších pedagogických pracovníků, z-návrh obsahového celku, metod a forem EVVO postgraduálního vzdělávání učitelů a dalších pedagogických pracovníků.

Cíle environmentálního vzdělávání na vysokých školách zCituji z J. Dlouhá: Environmentální vzdělávání na VŠ v ČR, CŽP UK Praha: zVe své základní podobě by mělo být rozšířené (všeobecný základ TUR by měl být dostupný pro všechny studenty a doplněný o specifické znalosti k příslušnému oboru). zMělo by být schopno průběžně absorbovat aktuální informace přesahující rámec jednoho oboru (mezinárodní dokumenty a závěry konferencí). zOsvětová činnost by měla být dostupná pro všechny zájemce (což vyžaduje zlepšení informačních toků mezi fakultami a školami). zSystém by měl zahrnovat možnost odborného růstu v komplexním slova smyslu (tedy nejen v rámci oboru, ke kterému jsou environmentální aspekty ”přidruženy”).

Cíle environmentálního vzdělávání na vysokých školách zJe třeba se zaměřit na systém postgraduálního studia, jež umožní vychovat odborníky na nové okruhy problémů mezioborového charakteru. zInformace a jiné zkušenosti by měly být vertikálně distribuovány mezi školami různých stupňů.

Horizontální integrace environmentálního vzdělávání mezi VŠ zPříklady: zPražská univerzita životního prostředí zSpolupráce brněnských VŠ: MU, MZLU, VUT

Cíle environmentálního vzdělávání na školách srovnatelného typu jako FI MU zVýchodiska: FI je fakulta na Masarykově univerzitě, tj.VŠ „univerzitního“ typu zOborově zasahuje od přírodovědného po technické zaměření. zUniverzitní charakter ale přináší i další pohledy: právní, sociální, ekonomický, politický, atd. zRůzné cíle: Připravuje jak odborníky v oblasti IT, tak budoucí učitele. zŘada kurzů je dostupná na ostatních fakultách MU... zJak začlenit environmentální vzdělávání?

Náplň předmětů Environmentalistika  Životní prostředí a jeho ochrana (základní pojmy) Složky životního prostředí: voda, ovzduší, půda, příroda a krajina, nerostné suroviny, odpady. Globální environmentální problémy (klimatické změny, populační exploze, ochuzování genofondu), trvale udržitelný rozvoj, Agenda 21. Úlohy veřejných a soukromých subjektů v ochraně ŽP. Ekonomické aspekty ochrany ŽP, globalizace světové ekonomiky a ochrana ŽP Makro- a mikroekonomie životního prostředí, ekonomické stimuly tvorby ŽP, systémy environmentálního managementu podle ISO 14000, environmentální účetnictví a daně. Mikroenvironmentalistika -- ekologie domácností a pracovišť, dohody o dobrém sousedství. Environmentální informace, právo na přístup k environmentálním informacím ve světě a v ČR, právo rozhodovat ve věcech ŽP. Vliv informačních technologií na utváření ŽP

Náplň předmětů Informační systémy v ekologii  Environmentální informace a její specifikace. Právo na informace o životním prostředí v ČR a ve světě. Metadata a metainformační systémy. Zásady výstavby environmentálních informačních systémů ve státní správě ČR a územní samosprávě. Struktura a funkce informačních systémů pro vedení evidence a monitoringu v odpadovém a vodním hospodářství a ochraně ovzduší, horizontální a vertikální přenos informací. Metody realizace environmentálních informačních systémů pro státní správu v životním prostředí a příklady této realizace. Informační systémy o životním prostředí a jeho monitoringu řízené MŽP ČR a provozované centrálními institucemi (ČHMÚ, VÚV, ČEÚ, ČIŽP), příklady a rozbor těchto systémů. Informační systém o odpadovém hospodářství ČR a SR (struktura databází, funkce, programová realizace, aktualizace, interpretace a presentace údajů). Závěrečný projekt analýzy a návrhu environmentálního IS na Internetu.

Náplň předmětů Systémy integrovaného managementu  Úvod do systému managementu organizace a jejich členění. Integrovaný management. Systémy environmentálního managementu (EMS -- Environmental Management Systems a EMAS -- Environmental Management and Audit Schemes) a jejich terminologie. Environmentální politika, cíle, cílové hodnoty, program, plán a audit a zpřesnění programu. Vyhodnocování environmentálního profilu a metodika stanovení environmentálních ukazatelů. Mezinárodní standardy environmentálního managementu. Souvislost mezi systémy environmentálního managementu a systémy řízení jakosti QMS (Quality Management Systems) podle norem řady ISO Systémy řízení ochrany zdraví OHSM (Occupational Health and Safety Management) a jejich mezinárodní standardy. Systémy integrovaného managementu -- sjednocení EMS, TQM a OHSM. Metodika implementace informačního systému environmentálního managementu podniku.

Dotazy směřujte na... RNDr. Tomáš Pitner, Dr. FI MU, Botanická 68a, Brno