Nájem nebytových prostor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Právní vztahy k nemovitostem
PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Občanské právo - zásady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Právní mantinely služeb – opakování a výkop k diskusi Komise pro služby Moravská zemská knihovna v Brně: 3. listopadu 2011 Hanuš Hemola.
Zákoník práce v teorii a praxi část I
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PRÁVNÍ ASPEKTY NÁJMU BYTů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Některé problémy orgánů obchodních korporací
Právní aspekty výstavby rezidenčních nemovitostí Praha, 1. listopadu 2007 Folie 1 Konference nejen o rezidencích.
Základní právní předpisy
Komanditní společnost
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Obchodní závazkové vztahy
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Cestovní kanceláře a agentury
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
Právní procesy.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Skončení pracovního poměru
Samostatné bydlení Co vše by měla obsahovat nájemní smlouva bytu Anna Křivánková.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
RSC ZBRASLAV. SMLUVNÍ VZTAH – NÁJEM POZEMKŮ -Výběrové řízení na dlouhodobý nájem pozemků (usnesení zastupitelstva MČ Praha – Zbraslav č. P 64199, příloha.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Přenechání věci k užití jinému
Veřejnoprávní smlouvy
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Nájem a pacht JUDr. Lukáš Hadamčík
Obchodněprávní závazky
Základy pracovněprávních vztahů
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Nájem bytu © JUDr. Markéta Selucká.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Stavební pozemky (teze)
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Transkript prezentace:

Nájem nebytových prostor © Markéta Selucká 2007

Předmět občanskoprávních vztahů § 118 odst. 2 OZ zák. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, ve znění pozdějších předpisů zák. č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů (NPNP) § 1 NPNP – pravomocné kolaudační rozhodnutí nový stavební zákon (183/2006 Sb.) – ohlášení § 1 NPNP – demonstrativní výčet NP Negativní vymezení pojmu NP - § 1 písm. a) (příslušenství bytu)

Nebytový prostor dle ZVB ≠ nebytovému prostoru jako předmět nájmu vlastnictví výlučně dle ZVB (§ 125/1 OZ) „vyčleněny jednotky“ = věc v právním slova smyslu; fikce Nájem – jednotky nemusí být vyčleněny – pravomocné kol. rozh.

Nájem – půjčka - výpůjčka předmět úplata

Nájemní smlouva typová smlouva (§ 720 OZ a § 3 NPNP) obecné náležitosti právních úkonů a kontraktace smluv § 663 a násl. OZ – obecný nájem Vztah lex generalis ku lex specialis Způsobilý subjekt, označení stran zák. o obcích - § 102 odst. 2 písm. m) – rada obce (možnost delegace pravomoci)

Obsahové náležitosti předmět nájmu účel nájmu výše nájemného a úhrady za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním NP nebo způsob jejich určení doba (nejde-li o nájem na dobu neurčitou) předmět podnikání (jedná-li se o nájem NP k účelu podnikání)

určité vymezení předmětu (§ 37 odst. 1 OZ – AN) Předmět nájmu určité vymezení předmětu (§ 37 odst. 1 OZ – AN) plánek součástí smlouvy vybavení NP (součásti a příslušenství)

Účel nesmí být v rozporu se stavebně technickým určením účel může být vymezen obecně či podrobně

Výše nájemného a úhrady za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním NP nebo způsob jejich určení úplatnost jako pojmový znak částkou; způsob výpočtu – určitost předpisem (není; přetrvávání - restituce) v penězích, ale i jiné plnění úhrady; způsob nesměšovat nájem a úhrady - neurčitost splatnost (§ 7 odst. 2); místo (§ 567 OZ) kauce

Doba určitá - neurčitá není-li sjednáno – neurčitá (§ 3 NPNP) určitost ujednání na dobu určitou

Předmět podnikání; forma smlouvy podnikání (§ 2 odst. 1 obch. zák.) zpravidla živnostenské oprávnění vícero podnikatelských činností – v náj. sml. ta, kterou skutečně bude v NP provozovat písemná forma (§ 40 odst. 1 OZ - AN) protokol o převzetí NP

Práva a povinnosti smluvních stran NP ve stavu způsobilém ke smluvenému účelu užívání (protokol o předání) špatný stav NP (sleva, výpověď; prominutí) udržovat ve stavu způsobilém k sml. úč. oznámení o potřebě oprav (škoda - OZ, ObZ) splnění soudně; § 669 OZ zabezpečit řádné plnění služeb plný a nerušený výkon práv Nájemce užívá jen dle rozsahu a účelu ve sml. neužívá – výstraha - odstoupení

Změny na věci (667 OZ) a změny v předmětu podnikání (§ 5 odst. 4 NPNP) souhlas pronajímatele bez souhlasu Dodatečně uvedení do původního stavu hrozí-li značná škoda – odstoupení (§ 667/2) souhlas – neznamená úhradu nákladů výslovně zavázal nezavázal – při skončení protihodnotu

Změna v předmětu podnikání výslovný předchozí písemný souhlas pronajímatele (dispozitivní ust. § 5 odst. 4 NPNP) změna musí být způsobilá změnit podstatným způsobem využití NP změna nájemní smlouvy – dodatek; pís. forma (§ 40/2 OZ)

Zánik nájmu NP absolutní relativní dohodou, uplynutím doby, zánikem NP, splynutím, výpovědí, odstoupením, smrtí nájemce, zánikem pr. osoby relativní Oznámení dědiců o pokračování v nájmu (§ 14 písm. a) NPNP) nastoupení právního nástupce nájemce, který byl pr. osobou změnou vlastnického práva (§ 680/2 OZ)

Výpověď nájmu na dobu neurčitou písemná forma bez specifikace důvodů není-li jinak, tříměsíční lhůta jednostranný adresný PÚ

Výpověď nájmu na dobu určitou písemná forma § 9 odst. 2 NPNP - pronajímatel § 9 odst. 3 NPNP - nájemce jednostranný adresný PÚ

Výpověď ze strany pronajímatele a) nájemce užívá nebytový prostor v rozporu se smlouvou; b) nájemce je o více než jeden měsíc v prodlení s placením nájemného nebo úhrady za služby, jejichž poskytování je spojeno s nájmem; c) nájemce, který na základě smlouvy má poskytovat pronajimateli na úhradu nájemného určité služby, tyto služby neposkytuje řádně a včas; d) nájemce nebo osoby, které s ním užívají nebytový prostor, přes písemné upozornění hrubě porušují klid nebo pořádek; e) užívání nebytového prostoru je vázáno na užívání bytu a nájemci byla uložena povinnost byt vyklidit;

Výpověď ze strany pronajímatele f) bylo rozhodnuto o odstranění stavby nebo o změnách stavby, jež brání užívání nebytového prostoru; g) nájemce přenechá nebytový prostor nebo jeho část do podnájmu bez souhlasu pronajimatele; h) jde o nájem nebytového prostoru v nemovitosti vydané oprávněné osobě podle zákona č. 403/1990 Sb. , o zmírnění následků některých majetkových křivd; i) jde o nájem nebytového prostoru v nemovitosti převedené původnímu vlastníkovi podle zákona č. 229/1991 Sb. , o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku; j) nájemce změnil v provozovně předmět podnikání bez předchozího souhlasu pronajimatele (§ 5 odst. 4).

Výpověď ze strany nájemce a) ztratí způsobilost k provozování činnosti, pro kterou si nebytový prostor najal; b) nebytový prostor se stane bez zavinění nájemce nezpůsobilý ke smluvenému užívání; c) pronajimatel hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z § 5 odst. 1.

Literatura: Fiala, J., Selucká M. Nebytové prostory, Vlastnictví, nájem a podnájem. 1. vydání. Brno : Computer Press,a.s., 2007. 192 s. ISBN 978-80-251-1610-4. http://knihy.cpress.cz/knihy/ekonomika-a-pravo/pravo-pro-denni-praxi/nebytove-prostory-vlastnictvi-najem-a-podnajem/