Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUM VY_32_INOVACE_E21.18 Ročník 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Tematická oblast a předmět Činnosti a majetek podniku veřejného stravování Název učebního materiálu Hospodaření podniku Prezentace Autor Ing. Hana Chládková Datum vytvoření 9. 2. 2014 Anotace Učební materiál je určen pro žáky učebního obru Kuchař-číšník. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o hospodaření podniku veřejného stravování. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace obsahuje 14 snímků.
Hodnocení a odměňování pracovníků Hospodaření podniku OBSAH: Náklady podniky Výnosy podniku Hospodářský výsledek podniku Použití zisku z hlediska podniku Použití zisku z hlediska státu Řešené úlohy Zdroje
1. Náklady podniku = peněžní vyjádření spotřeby práce, kapitálu a ostatních hospodářských prostředků Příklady: spotřeba materiálu opotřebení strojů a budov výplata mezd zaměstnancům spotřeba energie
1. Náklady podniku ČLENĚNÍ NÁKLADŮ: dle charakteru dle sféry dle spotřebované dle vztahu vzniku práce k výkonům provozní finanční náklady výroby věcné fixní mimořádné náklady služeb osobní variabilní
2. Výnosy podniku = ocenění výkonů podniku (peníze získané prodejem výrobků, zboží, služby apod.) ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ VÝNOSŮ realizační nerealizační vznikají prodejem vznikají jiným způsobem výkonů podniku než prodejem výkonů podniku
ČLENĚNÍ VÝNOSŮ DLE CHARAKTERU 2. Výnosy podniku ČLENĚNÍ VÝNOSŮ DLE CHARAKTERU provozní finanční mimořádné tržby za prodané výrobky tržby z prodeje CP prodej odepsaného HM aktivace vlastních výkonů úroky z vkladů zúčtování rezerv
3. Hospodářský výsledek podniku = rozdíl mezi celkovými výnosy a celkovými náklady HV = V – N může být dvojího typu: ZISK výnosy jsou větší než náklady ZTRÁTA náklady jsou větší než výnosy
3. Hospodářský výsledek podniku Snaha podniku veřejného stravování o snižování nákladů a zvyšování výnosů: materiální, energetické a mzdové úspory zavedení dokonalejší techniky a technologie zlepšování organizace práce
4. Použití zisku z hlediska podniku platba daně z příjmu výplata podílů ze zisku společníkům příděl do fondů podniku splacení dlouhodobých úvěrů nákup dlouhodobého majetku investice podniku
5. Použití zisku z hlediska státu Daně z příjmu se soustřeďují ve státním rozpočtu, který je určen k přerozdělování peněz v národním hospodářství Příspěvky státním neziskovým organizacím (školství, zdravotnictví, kultura, věda) Policie Obrana státu
Hodnocení a odměňování pracovníků 6. Řešené úlohy Co rozumíme pod pojmem náklady podniku? Uveďte příklady nákladů? Členění nákladů dle charakteru? Členění nákladů dle sféry vzniku a vztahu k výkonům? Peněžní vyjádření spotřeby práce, kapitálu a ostatních hospodářských prostředků. Spotřeba materiálu, opotřebení strojů a budov, výplata mezd zaměstnancům , spotřeba energie. Provozní, finanční a mimořádné náklady. Náklady výroby a náklady služeb. Náklady fixní a variabilní.
Co rozumíte pod pojmeme výnosy podniku? Členění výnosů dle charakteru? Základní členění výnosů? Jak zjistíme hospodářský výsledek podniku? Oceněné výkony podniku, peníze získané prodejem výrobků, zboží, služby apod. Provozní, finanční a mimořádné výnosy. Výnosy realizační a nerealizační. Rozdíl mezi celkovými výnosy a celkovými náklady podniku.
Dva typy hospodářského výsledku podniku? 10. Uveďte možnosti snižování nákladů? 11. Použití zisku z hlediska podniku? 12. Použití zisku z hlediska státu? Zisk – v případě ,že výnosy jsou větší než náklady. Ztráta – v případě, že výnosy jsou menší než náklady. Materiální, energetické a mzdové úspory, zavedení dokonalejší techniky a technologie, zlepšování organizace práce. Platba daně z příjmu, výplata podílů ze zisku společníkům, příděl do fondů podniku, splacení dlouhodobých úvěrů, nákup dlouhodobého majetku, investice podniku. Příspěvky státním neziskovým organizacím (školství, zdravotnictví, kultura, věda), policie, obrana státu
Hodnocení a odměňování pracovníků 7. Zdroje MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař-číšník II. Díl, 1. vydání Praha: Fortuna 2000, ISBN 80-7168-671-9, s. 80 - 85. Prezentace neobsahuje obrázky.