Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín
Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E20.02 Ročník 2. ročník nástavbového studia podnikání Tematická oblast a předmět Národní hospodářství Ekonomika Název učebního materiálu Veřejný sektor jako část národního hospo-dářství Autor Mgr. Lenka Horňáčková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky nástavbového studia podnikání. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o veřejném sektoru jako součásti NH. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace zahrnuje 16 snímků, při jejichž zhotovení byly použity ani-mace.

2 VEŘEJNÝ SEKTOR JAKO ČÁST NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
OBSAH Definice veřejného sektoru Členění veřejného sektoru Základní znaky veřejného sektoru Veřejné statky Řešené úlohy Zdroje

3 1. DEFINICE VEŘEJNÉHO SEKTORU
Co si představíme pod pojmem veřejný sektor? Tu část národního hospodářství, která poskytuje veřejné statky a služby pro obyvatelstvo na neziskovém principu. Co patří do veřejného sektoru? Justice Policie Armáda Veřejná správa Školství Zdravotnictví Veřejná doprava apod.

4 2. ČLENĚNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU
Z hlediska vlastnictví členíme veřejný sektor do 2 částí: Státní Samosprávný Tvoří ho subjekty ve vlastnictví státu. Tvoří ho subjekty ve vlastnictví krajů a obcí.

5 Příspěvkové organizace
Z hlediska organizací členíme veřejný sektor na: Státní podniky Organizační složky Příspěvkové organizace

6 Řízení letového provozu ČR
Státní podniky Zřizuje je stát, zakladateli mohou být i ministerstva. Hospodaří s majetkem státu. Státními podniky jsou: Státní tiskárna cenin Řízení letového provozu ČR Letiště Praha Česká pošta Lesy ČR apod.

7 Organizační složkou jsou:
Organizační složky Jsou zřízeny zákonem, orgánem státní správy, krajem nebo obcí. Hospodaří s finančními prostředky z rozpočtu svého zřizovatele. Organizační složkou jsou: Ministerstva Česká správa sociálního zabezpečení Soudy a státní zastupitelství Finanční úřady apod.

8 Příspěvkové organizace
Zřizují je orgány státní správy, kraje i obce. Hospodaří s vlastními finančními prostředky a současně získávají příspěvek z rozpočtu svého zřizovatele. Příspěvkové organizace jsou: Školy a školská zařízení Nemocnice Muzea apod.

9 3. ZÁKLADNÍ ZNAKY VEŘEJNÉHO SEKTORU
Veřejný sektor řídí orgány státní správy a územní samosprávy. Cílem veřejného sektoru není dosahování zisku. O rozsahu produkce veřejných statků se rozhoduje veřejnou volbou. Veřejný sektor je financován z veřejných zdrojů.

10 4. VEŘEJNÉ STATKY Co je veřejným statkem?
Statek, který přináší užitek pro celou společnost. Statek, který je ekonomicky neefektivní. Statek, který zabezpečuje stát, kraj nebo obec.

11 Jak veřejné statky rozdělujeme?
Čisté veřejné statky Nelze určit podíl jednoho člověka na spotřebě statku. Nelze stanovit cenu za jednotku spotřeby statku. Smíšené veřejné statky Lze určit podíl jednoho člověka na spotřebě statku. Lze stanovit cenu za jednotku spotřeby statku, tzv. uživatelský poplatek.

12 Mezi čisté veřejné statky patří:
Spotřeba statku jednotlivcem nesnižuje užitek ze spotřeby statku jiným lidem. Člověka nelze vyloučit ze spotřeby těchto statků. Spotřeba čistých veřejných statků je automatická. Mezi čisté veřejné statky patří: Veřejné komunikace Veřejné osvětlení Policie apod.

13 Smíšené veřejné statky
Jejich spotřeba je: Fakultativní - člověk se sám rozhodne, jestli bude statek využívat. Přikázaná zákonem Patří sem: Patří sem: Veřejná hromadná doprava Základní školy - povinná školní docházka Kulturní služby apod.

14 5. ŘEŠENÉ ÚLOHY 1. Zodpovězte následující otázky.
Jakým způsobem se ve veřejném sektoru rozhoduje o rozsahu produkce veřejných statků? O rozsahu produkce veřejných statků se rozhoduje veřejnou volbou. Vysvětlete pojem fakultativní spotřeba. Člověk se sám rozhoduje, jestli bude statek využívat. Kdo zabezpečuje veřejné statky? Veřejné statky zabezpečuje stát, kraje a obce.

15 2. Určete, zda se jedná o organizační složku nebo příspěvkovou organizaci.
Organizační složka Příspěvková organizace Ministerstvo školství Základní škola Dům kultury Hodonín Ústavní soud Nemocnice TGM Hodonín Praktický lékař Úřad vlády ČR

16 6. ZDROJE Použitý text je tvorbou autora.
Prezentace neobsahuje obrázky.


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"

Podobné prezentace


Reklamy Google