Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Služby obyvatelstvu Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

2 Anotace: Materiál obsahuje prezentaci se základními informacemi o rozdělení služeb, jejich příklady a kontrolní otázky pro žáky. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: Březen 2013 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Společenské a hospodářské prostředí Učivo: Služby Očekávaný výstup: Zhodnotí přiměřeně strukturu, složky a funkce světového hospodářství, lokalizuje na mapách hlavní světové surovinové a energetické zdroje. Speciální vzdělávací potřeby: Školní atlas světa Klíčová slova: výrobní, spotřební, základní, doplňkové služby Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 Co jsou to služby? Terciér (terciérní sektor ekonomiky).
Služby jsou součástí každého hospodářství a slouží k uspokojení potřeb obyvatelstva. V dnešní době neustále stoupá podíl lidí zaměstnaných ve službách.

4 PŘÍKLADY SLUŽEB Doprava Školství Zdravotnictví Sport a rekreace Obchod

5 SPORTOVIŠTĚ

6 Výrobní a spotřební služby
Určené organizacím, firmám, podnikatelům. Určené jednotlivcům a soukromým osobám. Veřejné a soukromé služby Poskytované všem občanům. Lékařská péče, hasiči, policie. Lidé si je hradí sami.

7 Základní a doplňkové Ve většině sídel nalezneme například prodejny potravin, které patří mezi služby základní. S rostoucí velikostí sídla roste i nabídka služeb. Součástí měst bývají doplňkové služby, za kterými dojíždějí obyvatelé z přilehlých obcí. Mezi doplňkové služby řadíme například divadlo, muzeum, letiště, soud apod.

8 OTÁZKY A ÚKOLY 1. Vysvětlete co to jsou služby a uveďte jednotlivé příklady. 2. Jak můžeme rozdělit služby? 3. Ovlivňuje sezónnost některé služby? Doložte na příkladech. 4. Kde je ve vašem městě velké nákupní centrum? Proč zde bylo umístěno?

9 Autorem fotografií je Bc. Jana Kloučková.

10 Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, březen 2013


Stáhnout ppt "Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková"

Podobné prezentace


Reklamy Google