Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín
Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E20.13 Ročník 2. ročník nástavbového studia podnikání Tematická oblast a předmět Národní hospodářství Ekonomika Název učebního materiálu Inflace Autor Mgr. Lenka Horňáčková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky nástavbového studia podnikání. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o inflaci. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace zahrnuje 17 snímků, při jejichž zhotovení byly použity animace.

2 INFLACE OBSAH Definice inflace Důvody vzniku inflace Stupně inflace
Měření inflace Negativní důsledky inflace Řešené úlohy Zdroje

3 1. DEFINICE INFLACE Co rozumíme inflací? Zvyšování cenové hladiny.
Vzestup průměrné cenové úrovně v národním hospodářství. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy. Množství peněz v ekonomice roste rychleji než reálný produkt.

4 2. DŮVODY VZNIKU INFLACE Jaké dva důvody vzniku inflace rozlišujeme?
1. Důvod je na straně poptávky 2. Důvod je na straně nabídky

5 Čím je způsobena poptávková inflace?
Agregátní poptávka Agregátní nabídka Ekonomické subjekty chtějí spotřebovávat větší množství produkce, než ekonomika při daných cenách vytváří. Dochází k růstu cen. Cenový vývoj obnovuje rovnováhu mezi agregátní poptávkou a nabídkou.

6 Čím je způsobena nabídková inflace?
Zvyšováním cen výrobních faktorů. surovin a energií, Zvyšují se ceny práce – mzdy, kapitálu. Růst nákladů vstupů do výroby tlačí ceny nahoru.

7 3. STUPNĚ INFLACE Hyperinflace Jaké tři stupně inflace rozlišujeme?
Pádivá inflace Mírná inflace 3. stupeň: 2. stupeň: 1. stupeň:

8 Co představuje mírná inflace?
Pozvolný vzestup cenové hladiny. Její úroveň se pohybuje do 10%. Peněžní systém dobře funguje. Nevznikají vážnější ekonomické problémy.

9 Čím se vyznačuje pádivá inflace?
Je rychlejší a není již považována za přijatelnou. Její míra je vyjadřována ve stovkách procent ročně. Peníze se znehodnocují. Snižuje se výkonnost ekonomiky.

10 Co představuje hyperinflace?
Extrémní případ, kdy se rozpadá peněžní systém. Vzestup cenové hladiny se pohybuje v tisících až desetitisících procent ročně. Peníze nejsou schopné uchovat hodnotu v čase.

11 4. MĚŘENÍ INFLACE Změnu cenové hladiny za určité období vyjadřuje míra inflace. Míra inflace Cenová hladina v roce předcházejícím 100 Cenová hladina v daném roce

12 5. NEGATIVNÍ DŮSLEDKY INFLACE
Jaké jsou negativní důsledky inflace? Klesají reálné mzdy a platy. Peníze ztrácejí svou hodnotu. Postihuje příjemce fixních důchodů. Roste hodnota hmotných statků. Klesá absolutní hodnota půjček.

13 6. ŘEŠENÉ ÚLOHY 1. Zodpovězte následující otázky. Definujte inflaci.
Zvyšování cenové hladiny – vzestup průměrné cenové úrovně v NH. Jaký je rozdíl mezi poptávkovou a nabídkovou inflací? Poptávková inflace je způsobena převahou agregátní poptávky nad nabídkou, kdežto nabídková inflace růstem cen výrobních faktorů. Jaké tři stupně inflace rozlišujeme? Mírná inflace, pádivá inflace a hyperinflace.

14 Vypočítejte míru inflace v roce 2012 pomocí indexu spotřebitelských cen. Hodnoty indexů spotřebitelských cen v jednotlivých letech udává tabulka. Index spotřebitelských cen v roce 2011 117,1 Index spotřebitelských cen v roce 2012 121 Řešení: Index spotřebitelských cen 2012 Index spotřebitelských cen 2011 Míra inflace 100 Index spotřebitelských cen 2011 121 – 117,1 100 3,33% 117,1

15 7. ZDROJE Použitý text je tvorbou autora.
Prezentace neobsahuje obrázky.


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"

Podobné prezentace


Reklamy Google