Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín
Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E21.05 Ročník 2. ročník učebního oboru kuchař-číšník Tematická oblast a předmět Činnosti a majetek podniku veřejného stravování Ekonomika Název učebního materiálu Hodnocení a odměňování pracovníků v podniku veřejného stavování Autor Ing. Hana Chládková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky učebního oboru kuchař-číšník. Prezentace slouží k výkladu učiva o hodnocení a od-měňování pracovníků. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace obsahuje 12 snímků.

2 Hodnocení a odměňování pracovníků
v podniku veřejného stravování OBSAH: Odměna za práci Časová mzda Úkolová mzda Smíšená mzda Podílová a smluvní mzda Hrubá mzda a její složení Řešené úlohy Zdroje

3 1. Odměna za práci MZDA PLAT
Uplatnění: výrobní sféra, kde lze ovlivnit pracovní tempo a výkon. Např.: kuchaři, řezníci, číšníci, pokojské, vrátní, … PLAT Uplatnění: nevýrobní sféra, kde nelze ovlivnit pracovní tempo a výkon. Např.: administrativní pracovníci, účetní, sekretářky, vedoucí pracovníci.

4 Formy základní mzdy Časová Úkolová Smíšená Podílová

5 2. Časová mzda Její výše závisí na počtu odpracovaných hodin.
Vypočítá se jako násobek odpracovaných hodin a sazby za jednotku času. Příklad: V měsíci březnu zaměstnanec odpracoval celkem – 168 hodin. Měsíc březen má 21 pracovních dní (denně 8 hodin). Sazba na 1 hodinu činí 96,- Kč. Řešení: 168 hodin x 96,- Kč = ,- Kč Základní časová mzda zaměstnance v měsíci březnu činí ,- Kč.

6 Její výše závisí na odvedeném výkonu.
3. Úkolová mzda Její výše závisí na odvedeném výkonu. Vypočítá se jako násobek odvedeného výkonu práce a sazby za jednotku výkonu. Příklad: Zaměstnanec vyrobil v měsíci březnu ks výrobků. Sazba za 1 výrobek činí 14,50 Kč. Řešení: 1 350 ks x 14,50 Kč = ,- Kč Základní úkolová mzda zaměstnance v měsíci březnu činí ,- Kč.

7 4. Smíšená mzda Dvě formy: časová mzda v kombinaci s úkolovou mzdou,
časová mzda v kombinaci s podílovou mzdou. Příklad: Časová mzda zaměstnance v měsíci březnu činí ,- Kč. Tržby v měsíci březnu činí ,- Kč. Zaměstnanec má v pracovní smlouvě dojednán 8% podíl na tržbách. Řešení: (8 % z ) = = ,- Kč Smíšená mzda zaměstnance v měsíci březnu činí ,- Kč.

8 5. Podílová a smluvní mzda
Je vysoce motivující. Její výše je určena na základě podílu na tržbách nebo zisku za určité období. Příklad: Obchodní cestující prodal v měsíci březnu 150 ks výrobků po 800,- Kč. Tržba činí ,- Kč. Podílová mzda zaměstnance – 10 % na tržbách. Řešení: 10 % z ,- Kč = ,- Kč Podílová mzda zaměstnance v měsíci březnu činí ,- Kč.

9 6. Hrubá mzda a její složení
Hrubá mzda = veškerý výdělek pracovníka. Základní mzda Příplatky za práci Náhrady mzdy Odměny Prémie Osobní ohodnocení 13. a 14. platy

10 7. Řešené úlohy Vyjmenuj základní druhy mezd.
Kde se používá pro odměnu zaměstnancům pojem – mzda? Kde se používá pro odměnu zaměstnancům pojem – plat? Jak se vypočítá časová mzda? Časová, úkolová, podílová, smíšená, smluvní. Ve výrobní sféře, kde lze ovlivnit pracovní tempo a výkon. V nevýrobní sféře, kde nelze ovlivnit pracovní tempo a výkon. Jako násobek odpracovaných hodin a sazby za jednotku času.

11 Jak se vypočítá úkolová mzda?
Formy smíšené mzdy. Kde se uplatňuje podílová mzda? Složení hrubé mzdy. Jako násobek odvedeného výkonu a sazby za jednotku výkonu. Časová mzda v kombinaci s úkolovou mzdou, časová mzda v kombinaci s podílovou mzdou. V obchodní činnosti, případně ve službách. Základní mzda, příplatky za práci, náhrady mzdy, prémie, odměny, osobní ohodnocení, 13. a 14. platy.

12 8. Zdroje Texty jsou tvorbou autora.
MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař-číšník II. díl vyd. Praha: Fortuna, ISBN


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"

Podobné prezentace


Reklamy Google