Klimatická a energetická politika EU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Solární systémy pro aktivní topení
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Evropská unie jako klimatický premiant? Jan Doležal, Pražský institut pro globální politiku.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Česká domácí politika: nepotřebujeme Kodaň, abychom věděli, co chceme dělat Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA 3. března 2010.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Energetická (ne)bezpečnost
Transkript prezentace:

Klimatická a energetická politika EU: Ondřej Pašek Klimatická a energetická politika EU: Cíle, naděje, rozpory www.bankwatch.org

Představení Členské organizace v ČR: Centrum pro dopravu a energetiku Hnutí Duha www.bankwatch.org

CEE Bankwatch Network www.bankwatch.org

Obsah Evropa, energie a klima – souvislosti Úspory, obnovitelné zdroje a snižování emisí do roku 2020 Jak dál – do roku 2050 Finance EU pro klima: evropské fondy Vize CEE Bankwatch Network www.bankwatch.org

Energetika EU - souvislosti Důvody pro energetickou politiku: Udržení nárůstu globální teploty pod 2° C Energetická závislost: 80 % energie z fosilních paliv Dovoz: 80 % ropy, 60 % plynu a 40 % uhlí Konkurenceschopnost, efektivní využívání zdrojů www.bankwatch.org

Energetika EU - souvislosti Energetická závislost a dluh www.bankwatch.org

Energetika EU - souvislosti Energetická závislost a konkurenceschopnost, cena fosilních paliv www.bankwatch.org

Energetika EU - souvislosti Náklady a škody způsobené změnou klimatu: nárůst extrémních klimatických jevů www.bankwatch.org

Snižování emisí: trajektorie Udržení růstu globální teploty pod 2° C – trajektorie snižování emisí rozvinutých a rozvojových zemí www.bankwatch.org

Klimaticko energetický balíček Neboli 20 – 20 – 20 do roku 2020 Snížit emise skleníkových plynů o 20 % Podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie 20 % Snížení spotřeby energie o 20 % Systém EU ETS Pilotní projekty CCS www.bankwatch.org

Klimaticko energetický balíček Snížit emise skleníkových plynů o 20 % nebo o 30 % pokud se přidají další ke globální dohodě Realita: EU dosáhne pravděpodobně 27 % snížení emisí IEA: „EU dosáhne cíle 20 % i bez dodatečných opatření.“ Ekonomické výhody 30 % cíle: Snížení nákladů na dovoz fosilních paliv: € 40 miliard Zlepšení ovzduší – snížení dopadů na zdraví: € 3.5 – 8 miliard Původní náklady na cíl 20 % € 70 miliard Současné náklady na cíl 20 % € 48 miliard Současné náklady na cíl 30 % € 81 miliard – asi 0,54 % HDP www.bankwatch.org

Snižování emisí: EU 27 www.bankwatch.org

Snižování emisí: ČR www.bankwatch.org

Klimaticko energetický balíček Podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie 20 % Plánované pro cíl 20 % Skutečně očekávané 22 států nedosáhlo cíle OZE v dopravě 10 států z 15 nedosáhlo cíle pro 2010 Zdroj: EC Renewable energy progress report www.bankwatch.org

Klimaticko energetický balíček Podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie 20 % Podařilo se Nedaří se EU nastartovala rozvoj celého sektoru Změny v režimech podpory, nestabilní investiční prostředí Rychlý růst efektivity OZE, pád ceny Evropa ztrácí tempo v instalacích OZE oproti Číně, Indii Německo: 60 % energie z OZE, červenec 2013 Roste spalování uhlí DE ES USA Čína

Klimaticko energetický balíček Snížení spotřeby energie o 20 % Nezávazný cíl Součet cílů jednotlivých členských států pro 2020 nedává dohromady potřebnou sumu Příležitosti: Finanční úspora: € 200 miliard za rok (více než je roční rozpočet EU) Pracovní místa: stavebnictví Rozvoj technologií: pasivní budovy, průmysl, doprava, spotřebiče,

Cíle do roku 2050 Globální snížení emisí o 50% v 2050 oproti 1990 -> Rozvinuté země snížení emisí o 80-95% Požadavky nevládních organizací Závazné cíle do r. 2030 Úplná dekarbonizace výroby elektřiny – 100 % OZE v roce 2050 Více úspor enegie

Cíle do roku 2050 Kritika Cestovní mapy Nadsazené ceny obnovitelných zdrojů – klesají s vývojem technologií Jaderná energetika – příliš drahá, příliš pomalá CCS – zachytávání a ukládání CO2 do podzemních úložišť: nejistá technologie, vysoká energetická náročnost, vysoké náklady Uhlíkový trh EU ETS – příliš mnoho děr, nízká cena povolenek

Jak dosáhnout cílů Nástroje Evropské unie: Evropské fondy Příprava nového období na léta 2014 – 2020: Naplňování cílů 20 – 20 – 20 Vyhrazení peněz na klimatická opatření Ekonomika efektivně využívající zdroje – suroviny, odpady Veřejná kontrola, účast na programování i implementaci Energetická efektivita jako horizontální princip

Jak dosáhnout cílů Evropské fondy a česká Programování = příprava příštího období 2014 – 2020 OP Životní prostředí: Současný návrh Připomínky nevládních org. Energetické renovace budov, obytných i veřejných Nejistá výše alokace: Potřeby 10 mld Kč ročně Třídění, zpracování, recylace odpadu Spalovny Voda, ochrana před povodní Hráze – plán povodí Biodiverzita a krajina Relativně ok Ovzduší Uhelné teplárny

OP Podnikání, inovace, konkurenceschopnost Regionální integrovaný OP Jak dosáhnout cílů OP Podnikání, inovace, konkurenceschopnost Regionální integrovaný OP Současný návrh OP Připomínky nevládních org. Obnovitelné zdroje energie Jen malé vodní, biomasa a bioplyn, podpora pouze pro firmy – ne obce, družstva ... Výzkum nízkouhlíkových technologií Přepracování odpadu – „alternativní“ paliva Současný návrh OP Připomínky nevládních org. Adaptace na změnu klimatu Pouze finance pro Integrovanný záchranný systém Zklidňování dopravy ve městech, cyklostezky

Jak dosáhnout cílů Evropská investiční banka Energetické portfolio: 2007 – 2011 33 % fosilní paliva, 27 % OZE (ostatní přenos, velké vodní, spalovny) Revize energetické politiky Žádné financování pro čistě uhelné zdroje (ale stačí spoluspalování 25 % biomasy a už je možné financovat) Světová banka – žádné investice do uhlí až na vyjímky - Kosovo Evropská banka pro obnovu a rozvoj – očekávaná revize energ. politiky

Vize CEE Bankwatch Network Úspory energie v budovách Alokace 10 miliard Kč ročně Vysoká kritéria, motivační příspěvek Malé obnovitelné zdroje tepla na budovách Reflektující potřeby – dotace pro sociální bydlení, půjčky pro instituce Technická asistence pro bytová družstva, společenství vlastníků Zvláštní důraz na chudé a vyloučené

Vize CEE Bankwatch Network Obnovitelné zdroje energie Demokratizace vlastnictví: Lokální, obecní a družstevní projekty „Prozumenti“ – PROducenti a konZUMENTI Chytré sítě regulující nabídku i poptávku Decentralizace zdrojů Environmentální standardy – PVE na střechách, místní biomasa Přechod teplárenství na biomasu, teplo + elektřina

Vize CEE Bankwatch Network Odpady Prevence, znovuvyužití, recyklace Poplatky obalových, letákových apod. firem za odpad Sběr tříděného odpadu od domu k domu Obecní kompostárny, domovní komposty Sběrné dvory se znovuvyužitím, opravy Urbanismus, územní plánování Energetické koncepce pro obce, regiony Adaptační opatření – vodní prvky, zeleň,

Díky za pozornost! www.bankwatch.org Ondřej Pašek ondrej.pasek@bankwatch.org CEE Bankwatch Network Na Rozcesti 1434/6 190 00 Praha 9 Czech Republic www.bankwatch.org