Současné procesy transformace postindustriální společnosti na území Moravskoslezského kraje s příklady dobré praxe Vítězslav Zamarský, Ivo Formánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL. Cíle projektu Vytvořit v Uherském Brodě regionální centrum pro další vzdělávání pedagogů - oblast strojírenství.
1 Proč OI ? Informatický program zaměrený na základy matematiky a algoritmizace, programování a počítačových věd Malý program s osobním přístupem odborníků.
Siemens PLM Software © Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. All rights reserved Využití CAM Express pro řízení obráběcích strojů a.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Demografie je věda, která se zabývá:
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Identifikace studijních oborů pro zavedení programu WBL Karolina Šolcová Medicomp s.r.o.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Problematika informační kriminality
pro integrovaný projekt
© 2012 Tieto Corporation Pracovní fórum Konkurenceschopnost města Ostravy Tieto Petr Lukasik Generální ředitel Tieto Czech.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Strategie značky a komunikace
Sociokulturní struktura populace ČR
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Nástroje monitorování faktorů rozvoje regionu na příkladu MSK – Regional Entrepreneurship Monitor Jiří Mezuláník Vysoká škola podnikání, a.s.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Ruská federace x WTO a OECD
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Regionální politika RP ČR.
Hospodářství.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Hospodářství (ekonomika)
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Současné procesy transformace postindustriální společnosti na území Moravskoslezského kraje s příklady dobré praxe Vítězslav Zamarský, Ivo Formánek

Agenda 2 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Úvod 2. Výzkum faktorů rozvoje MSK na VŠP 3. Sekundární šetření ekonomiky MSK (aktualizace 2012) 4. Výsledky primárního a sekundárního šetření MSK 5. Příklady dobré praxe 6. Závěr

2. Výzkum faktorů rozvoje MSK 3 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Výzkum faktorů rozvoje MSK na VŠP (metodika) – Sekundární šetření analýza dat shromážděných Českým statistickým úřadem – Primární šetření analýza dat získaných Vysokou školou podnikání Ostrava

3.1. Hrubý domácí produkt 4 Strategy in Transition 2012, Ostrava, GDP v 2010 dle krajů & Střední stav populace v 2011 dle krajů. Celá ČR. GDP in 2010Population in 2011 #Region[ CZK mil ][ EUR mil ]CR=100 [%] 1 PRG ,82 2 CB ,18 3SB ,06 4PLZ ,44 5KV ,89 6UST ,88 7LIB ,18 8KH ,27 9PAR ,92 10VYS ,87 11 SM ,10 12OLM ,08 13ZLI ,61 14 MS ,71

3.1. Hrubý domácí produkt 5 Strategy in Transition 2012, Ostrava, GDP per capita v dle krajů a roků. Čtyři kraje s největším GDP v ČR.

3.1. Hrubý domácí produkt 6 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Změna GDP per capita v vs. celkový GDP per capita v dle krajů a roků. Celá ČR.

3.1. Hrubý domácí produkt 7 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Změna GDP per capita v vs. celkový GDP per capita v dle krajů a roků. ČR bez PRG.

3.2. Tvorba hrubého fixního kapitálu 8 Strategy in Transition 2012, Ostrava, GFCF v dle krajů a roků. Čtyři kraje s největším GDP v ČR.

3.2. Tvorba hrubého fixního kapitálu 9 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Změna GFCF per capita v vs. celkový GFCF per capita v dle krajů. Celá ČR.

3.2. Tvorba hrubého fixního kapitálu 10 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Změna GFCF per capita v vs. celkový GFCF per capita v dle krajů. ČR bez PRG.

3.3. Čistý disponibilní důchod domácností 11 Strategy in Transition 2012, Ostrava, NDIH per capita v dle krajů a roků. Čtyři kraje s největším GDP v ČR.

3.3. Čistý disponibilní důchod domácností 12 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Změna NDIH per capita v vs. celkový NDIH per capita v dle krajů. Celá ČR.

3.3. Čistý disponibilní důchod domácností 13 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Změna NDIH per capita v vs. celkový NDIH per capita v dle krajů. ČR bez PRG.

3.4. Míra nezaměstnanosti 14 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Míra nezaměstnanosti v dle krajů a roků. Čtyři kraje s největším GDP v ČR.

3.5. Míra ekonomické aktivity obyvatel 15 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Míra ekonomické aktivity obyvatel v dle krajů a roků. Čtyři kraje s největším GDP v ČR.

3.6. Populace 16 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Populace v dle krajů a roků. Čtyři kraje s největším GDP v ČR.

3.7. Věda a výzkum 17 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Věda a výzkum v 2010, personální statistika dle krajů. Čtyři kraje s největším GDP v ČR.

4. Výsledky primárního a sekundárního šetření 18 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Kraje s jednoduchou výrobou a nízkými mzdovými náklady jsou v období ekonomické recese postiženy mnohem větší nezaměstnaností a sociálními problémy, než kraje s dostatkem vzdělané a kvalifikované pracovní síly. 2.Disparity mezi kraji ČR byly založeny již v hluboké minulosti. Tyto diference se nezmenšují. 3.MSK bude mít i v budoucnu industriální charakter. Úspěšnost MSK tak bude záviset na konkurence- schopnosti modernizovaného tradičního průmyslu a na rozvoji nových průmyslových odvětví s vysokou přidanou hodnotou.

4. Výsledky primárního a sekundárního šetření 19 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Populace MSK se trvale snižuje. Z MSK odcházejí hlavně mladí a vysoce kvalifikovaní talentovaní lidé, kteří v kraji nemohou najít odpovídající uplatnění. 5.I když se v MSK začínají rozvíjet nové, moderní technologie (viz příklady dobré praxe), rozvoj těchto technologií není dostatečný a nedokáže účinně kompenzovat útlum těžby černého uhlí a útlum výroby a zpracování železných kovů v MSK. 6.Aby se moderní technologie v MSK mohly rozvíjet, je nutné nabídnout investorům dostatek vzdělané a kvalifikované pracovní síly. MSK proto musí podporovat především kvalitní technické školství.

4. Výsledky primárního a sekundárního šetření 20 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Při rozvoji MSK nelze spoléhat na pomoc státu. MSK musí stavět na mobilizaci svých vnitřních sil. 8.V MSK nastolit „proinovativní“ atmosféru. 9.Prioritní úkol MSK je zlepšení kvality ovzduší v postižených lokalitách. Nutný je komplexní přístup a mediální ofenziva na úrovni MSK a celé ČR. 10.Pro tvorbu a úspěšnou realizaci strategie dalšího rozvoje MSK je nutno zmapovat bazální činnosti MSK, jež budou nosnými aktivitami s vysokou přidanou hodnotou (podobně postupováno ve vyspělých státech při konverzi a restrukturalizaci někdejších tradičních subjektů a systémů).

5. Příklady dobré praxe 21 Strategy in Transition 2012, Ostrava, IT4Innovations – jeden z největších současných projektů v oblasti VaV v ČR – celkový rozpočet projektu: asi 1,8 miliardy CZK – cíl: supervýkonné počítačové centrum (SCC) v IT – partneři: VŠB – TU Ostrava, OU v Ostravě, SU v Opavě, VUT Brno, Ústav geoniky AV ČR – částečný provoz od konce 2012 (tzv. malý cluster) – plný výkon od 2015 (tzv. velký cluster) – v budoucnosti asi 200 zaměstnanců

5. Příklady dobré praxe 22 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Huisman Czech Republic – pobočka V ČR od 1997 (sídlo: Sviadnov v blízkosti Ostravy) – významná projektová a výrobní kapacita skupiny Huisman – výroba kompletních produktů i součástí větších celků – v současné době asi 600 zaměstnanců

6. Závěr 23 Strategy in Transition 2012, Ostrava, Děkujeme za pozornost