Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – 1 243 tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – 1 243 tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!"— Transkript prezentace:

1 Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?

2 Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – 1 243 tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.! Pro srovnání – Jihomoravský kraj 1 154 tis.obyvatel - nárůst za stejné období o cca 20 tis.! Ostrava – dnes 306 tis. obyvatel, ještě koncem 80tých let plány pro 330 tis. až 350 tis. obyvatel – Brno dnes 371 tis. obyvatel.

3 Vývoj struktury obyvatel Klesá počet obyvatel do 15 let (o 40 tis., tj. cca 20% pokles) Stoupá počet seniorů (o 30 tis., cca 17 %) Nezaměstnanost cca 12,36 %, 82,8 tis. osob Ekonomicky aktivní – 605 tis. obyvatel

4 Kvalita bydlení -Ovzduší – výrazně nižší kvalita vůči ostatním regionům ( vysoká koncentrace průmyslu, emise z Polska, odklon domácností od vytápění plynem z důvodu ceny) -Růst cen energií na centrální vytápění (během 4 let) z důvodů nedostatku hnědého uhlí (Ostravsko je region s nejvyšší hustotou centrálního vytápění) -Nedostatek zdrojů elektřiny (nutno dobudovat vedení či nový zdroj)

5 Zaměstnanost Celkově dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost ve státě, mírné snížení po vybudování automobilky Hyundai Problém se strukturou pracovní síly – vyšší procento zaměstnanců s nižší kvalifikací Sektor vzdělání a služeb je v oblasti slabší – hlavním důvodem je špatná dostupnost regionu z centra státu

6 Další vývoj Postupný pokles obyvatel Ztráta dynamiky vývoje (růst pouze ve věkové struktuře seniorů s nárokem na sociální transfery z centra státu) Nebezpečí vnímání regionu jako zátěž pro zbytek státu (ekologie, sociální dávky, vzdálený a tak trochu cizí)

7 Je naděje ?? Možnost intervence ze strany státu (obdobně jako podobných regionech v Německu, ve Francii či ve Velké Británii Nutnost tlaku na místní politickou elitu – jejich práce pro město i region musí být v zájmu nás všech kvalitnější i výraznější než v jiných regionech


Stáhnout ppt "Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – 1 243 tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!"

Podobné prezentace


Reklamy Google