Minulý čas prostý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRESENT PERFECT SIMPLE
Advertisements

PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Past tenses in time clauses minulé časy v časových souvětích
Past simple & past continuous
PAST TENSES (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Minulý čas prostý Pravidelná slovesa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
PAST SIMPLE OF REGULAR VERBS
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PRESENT PERFECT PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS.
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
to BE  was (1. a 3. osoba jednot.čísla) were (všechny ostatní osoby) I waswe were you wereyou were he she wasthey were it.
USE: Vyjadřuje události, které proběhly v minulosti často určené časovým údajem. děje v minulosti – již ukončené = něco, co se odehrálo v minulosti a již.
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola1. ZŠ TGM Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_73 NázevPast simple Téma hodinyRegular or irregular verbs PředmětAnglický jazyk Ročník/y/6.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_45.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VY_32_INOVACE_Aj-G 6.,7.08. Regular verb (pravidelná slovesa) verb (sloveso) + ed played worked Example: She played tennis. (Hrála tenis.) Irregular.
MINULÝ ČAS PROSTÝ – ZÁPOR, OTÁZKA
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:6.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_44.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Minulý čas prostý používáme, když hovoříme o určité době v minulosti, např. yesterday, on Monday, last summer/year/month, in 2002, four days ago. K infinitivu.
Předminulý čas PAST PERFECT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
PAST SIMPLE Minulý prostý čas.
Minulý čas prostý – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Minulý čas Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Slovesa v minulém čase 7. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Ivana Trembulaková ČísloVY_22_INOVACE_2196 NázevPast simple Téma hodinyMinulý čas PředmětAnglický.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_06_A6_Bartonkova TÉMA : Otázka + zápor v min. čase OBSAH : Otázka + zápor v min. čase ČÍSLO PROJEKTU.
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_10_A6_Bartonkova TÉMA : Opakování – minulý čas OBSAH : Opakování – minulý čas ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_3C_13_.
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_08_A6_Bartonkova TÉMA : Minulý čas – nepravidelná slovesa OBSAH : Minulý čas – nepravidelná slovesa.
MINULÝ ČAS PROSTÝ /PAST SIMPLE/
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Anglický jazyk – Present Perfect - 9.ročník
Název školy: Základní škola Okříšky Autor: Mgr. Zuzana Butorová Název:
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ)
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 2
NEPRAVIDELNÁ SLOVESA IRREGULAR VERBS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Where were you in the summer holidays? What did you do?
Past Simple – tvar a použití
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Minulý čas prostý pravidelných.
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_09
PAST PERFECT Předminulý čas
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_03
ANGLICKÝ JAZYK – 7. ROČNÍK
PAST SIMPLE: minulý čas prostý
Minulý čas prostý pravidelných sloves
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Past simple – minulý čas prostý
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Past Simple Minulý čas prostý.
Název: Past simple – regular and irregular verbs
Transkript prezentace:

Minulý čas prostý

MINULÝ ČAS PROSTÝ (PAST TENSE SIMPLE) A) PRAVIDELNÝCH SLOVES se tvoří příponou -ed I work  I worked I help  I helped I live  I lived I stay  I stayed I study  I studied I stop  I stopped

3 výslovnosti 3 pravopisné změny

Přípona –ed se čte trojím různým způsobem: jako / t / po neznělých souhláskách ( F, K, P, S, Š, Ø ) jako / d / po znělých (samohlásky + V, G, B, Z, Ž, DŽ, đ ) jako / id / po T a D I help  I helped I stop  I stopped I live  I lived I stay  I stayed I want  I wanted I visit  I visited

Pozor na tři pravopisné změny před příponou -ed: vynechání koncového němého -e zdvojení koncové souhlásky, předchází-li jednoduchá, krátká a přízvučná (vyslovovaná) samohláska změna -y na -i, předchází-li souhláska ALE: I live  I lived I like  I liked I stop  I stopped I travel  I travelled I study  I studied I stay  I stayed

V minulém čase mají všechny osoby stejný tvar !!! I worked we worked you worked you worked he, she it worked they worked

MINULÝ ČAS PROSTÝ (PAST TENSE SIMPLE) B) NEPRAVIDELNÝCH SLOVES se musíme naučit I go  I went I come  I came I do  I did I write  I wrote I speak  I spoke I know  I knew I get  I got

Nepravidelná slovesa mají tři tvary: infinitiv = 1. tvar slovesa (Infinitiv) minulý čas = 2. tvar slovesa (Past Tense) minulé příčestí = trpné příčestí = 3. tvar slovesa (Past Participle = Passive Participle)

Používá se v trpném rodě a předpřítomném čase. Třetí slovesný tvar se zatím učit nemusíme, protože ho budeme potřebovat až později . Používá se v trpném rodě a předpřítomném čase.

Je-li sloveso nepravidelné a jaké má tvary, zjistíme ve slovníku Je-li sloveso nepravidelné a jaké má tvary, zjistíme ve slovníku. Nejběžnější slovesa se musíme naučit zpaměti. Můžeme si je zapisovat do přehledné tabulky se sedmi sloupci: Infinitiv Infinitiv (pronunc.) Past Tense Past Tense (pronunc.) Past Part. Past Part. (pronunc.) Czech Meaning go gəu went gone gon jít come ka:m came keim přijít do du: did done dΛn dělat write rait wrote rəut written ritn psát speak spi:k spoke spəuk spoken spəukn mluvit

Jak již bylo řečeno, třetí tvar nebudeme zatím potřebovat: Infinitiv Infinitiv (pronunc.) Past Tense Past Tense (pronunc.) Past Part. Past Part. (pronunc.) Czech Meaning go gəu went jít come ka:m came keim přijít do du: did dělat write rait wrote rəut psát speak spi:k spoke spəuk mluvit

Pravidelná slovesa Nepravidelná slovesa I worked in the garden. She helped me. They liked the party. Nepravidelná slovesa We did the homework. He wrote the letter. It took a long time.

STEJNĚ Pravidelná i nepravidelná slovesa tvoří otázku a zápor a to pomocí DID (otázku) a DIDN´T (zápor). STEJNĚ

+ S (podmět) + V infinitiv + … ? TVOŘENÍ OTÁZKY: Otázku tvoříme pomocí DID : DID + S (podmět) + V infinitiv + … ? Did you work in the garden? Did she help you? Did they like the party? Did you do your homework? Did he write the letter? Did it take a long time?

S (podmět) + + V infinitiv + … . TVOŘENÍ ZÁPORU: Zápor tvoříme pomocí DIDN´T (  DID NOT ) : S (podmět) + DIDN´T + V infinitiv + … . I didn´t work in the garden. She didn´t help me. They didn´t like the party. We didn´t do the homework. He didn´t write the letter. It didn´t take a long time.

KRÁTKÉ ODPOVĚDI NA OTÁZKU: také tvoříme pomocí DID a DIDN´T: Did you work in the garden? Yes, I did. NEBO No, I didn´t. Did she help you? Yes, she did. NEBO No, she didn´t. Did they like the party? Yes, they did. NEBO No, they didn´t.

TVOŘENÍ ZÁPORNÉ OTÁZKY: Zápornou otázku tvoříme pomocí DIDN´T : (Wh…) + DIDN´T + S (podmět) + V infinitiv + … ? Why didn´t you work in the garden? Why didn´t she help you? Why didn´t they like the party? Why didn´t you do your homework? Why didn´t he write the letter? Why didn´t it take a long time?

Všechna pravidelná i nepravidelná slovesa tvoří otázku a zápor stejně, ale S VÝJIMKOU DVOU SLOVES !!!

Jsou to slovesa: to be : WAS / WERE can : COULD

to be : WAS / WERE can : COULD / kud / I was in the garden. She wasn´t with me. Where were you? can : COULD / kud / We could do the homework at school. He couldn´t write the letter. Could you help her?

PŘELOŽTE: Telefonovala mi včera. SHE PHONED ME YESTERDAY. Hrál jsem počítačové hry. Zůstal jsem doma. Včera pršelo. Přijeli pozdě. Uvařila jsem ti večeři. Dívala se na televizi . Přestalo pršet. Šel jsem pěšky do školy. Navštívili jsme babičku. SHE PHONED ME YESTERDAY. I PLAYED COMPUTER GAMES. I STAYED AT HOME. IT RAINED YESTERDAY. THEY ARRIVED LATE. I COOKED DINNER FOR YOU. SHE WATCHED TV. IT STOPPED RAINING. I WALKED TO SCHOOL. WE VISITED OUR GRANNY.

PŘELOŽTE: Viděl jsem ho v kině. I SAW HIM IN THE CINEMA. Spadl z kola. Dostali jsme nové knihy. Vstával jsem v 6.30. Snídali jsme v 7. Odešli jsme z domu v 7.30. Probudil jsem se pozdě. Dal jsem mu ty peníze. Nechal jsem to doma. Oblékl jsem si svetr. I SAW HIM IN THE CINEMA. HE FELL OFF HIS BIKE. WE GOT NEW BOOKS. I GOT UP AT 6.30. WE HAD BREAKFAST AT 7. WE LEFT HOME AT 7.30. I WOKE UP LATE. I GAVE HIM THE MONEY. I LEAFT IT AT HOME I PUT ON A SWEATER.

PŘELOŽTE: Kdes to koupil? WHERE DID YOU BUY IT? Kdy si s ním mluvil? Kdy jste přijeli? Co jsi říkal? Proč jsi mu telefonovala? Hráli jste košíkovou? Kdy ses probudil? Kdy jsi vstával? Snídal jsi? Vzal sis ten lék? WHERE DID YOU BUY IT? WHEN DID YOU SPEAK TO HIM? WHEN DID YOU ARRIVE? WHAT DID YOU SAY? WHY DID YOU PHONE HIM? DID YOU PLAY BASKETBALL? WHEN DID YOU WAKE UP? WHEN DID YOU GET UP? DID YOU HAVE BREAKFAST? DID YOU TAKE THE MEDICINE?

PŘELOŽTE: Já jsem to neviděl. I DIDN´T SEE IT. Já jsem mu nic neřekla. My jsme to nesnědli. Oni nehráli tenis. Já jsem mu netelefonoval. Oni nejeli autem. Včera nepršelo. Nebydleli jsme v hotelu. Neobědval jsem. Nešel jsem pěšky. I DIDN´T SEE IT. I DIDN´T TELL HIM ANYTHING. WE DIDN´T EAT IT. THEY DIDN´T PLAY TENNIS. I DIDN´T PHONE HIM. THEY DIDN´T GO BY CAR. IT DIDN´T RAIN YESTERDAY. WE DIDN´T STAY IN A HOTEL. I DIDN´T HAVE LUNCH. I DIDN´T WALK.