Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
Název: VY_22_INOVACE_ANGLICKÝ JAZYK1_24. PAST SIMPLE I Téma: Past simple I Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Tento učební materiál slouží k seznámení žáků s minulým časem prostým – a to pravidelných sloves. Součástí je i výslovnost koncovek –ED v tomto čase.

2 Past simple I (Minulý čas prostý)

3 Použití děj, který začal a skončil v minulosti
používá se při vypravování v minulosti; pro opakované děje v minulosti používá se např. s: yesterday (včera) last ….. (minulý….) ……ago (před ……)

4 Minulý čas pravidelných sloves
tvoří se koncovkou –ed (ve všech osobách v j.č. i mn. č.) u sloves končících na –e (to live) se připojí pouze –d (lived) slovesa krátká končící na souhlásku (stop) tuto souhlásku zdvojují (stopped) u sloves končících na -y, kterému předchází souhláska, dochází ke změně Y na I (změkčení) carry - carried

5 Výslovnost –ED - závisí na předchozí hlásce
- po znělých souhláskách (b, g, z, ž, dž, l, r, m, n,..) a po samohláskách př.: open - opened [ˈəʊpənd], play –played  [pleɪd] [-t] - po neznělých souhláskách (č, s, š, k, p ..) př.: ask – asked [ɑːskt]  [-id] - vyslovuje se po -t, -d př.: want – wanted [ˈwɒntɪd]

6 Tvoření vět Kladná věta Záporná věta
přidá se koncovka –ed k významovému slovesu I played tennis yesterday. (Včera jsem hrál tenis) She watched TV on Monday. (V pondělí se dívala na TV) Záporná věta pomocí pomocného slovesa do v min. čase – DID: podmět + did + not (didnʼt) + význ. sloveso v zákl. tvaru I did not (didn't) play tennis yesterday. (Včera jsem nehrál tenis.)

7 Otázka Krátké odpovědi
pomocí DID + podmět + význam. sloveso v zákl. tvaru Did you play tennis yesterday? (Hrál jsi včera tenis?) Did she watch TV last Monday? (Dívala se minulé pondělí na televizi?) Krátké odpovědi Yes, I did. No, we didnʼt. Yes, he did. No, she didnʼt.

8 Vytvořte od těchto sloves minulý čas a přečtěte
to want to watch to play to plan to return to like to study to believe to decide

9 Přeložte: Minulé léto jsme hráli golf. Karel neotevřel okno. Zeptala jsem se ho před pěti dny. Chtěla jsem přijít. Umyla jsi včera nádobí? Ne, neumyla. Minulý týden jsem ho navštívila. Před hodinou se dívala na televizi.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová"

Podobné prezentace


Reklamy Google