Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_06_A6_Bartonkova TÉMA : Otázka + zápor v min. čase OBSAH : Otázka + zápor v min. čase ČÍSLO PROJEKTU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_06_A6_Bartonkova TÉMA : Otázka + zápor v min. čase OBSAH : Otázka + zápor v min. čase ČÍSLO PROJEKTU."— Transkript prezentace:

1 AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_06_A6_Bartonkova TÉMA : Otázka + zápor v min. čase OBSAH : Otázka + zápor v min. čase ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364

2 A NOTACE V hodině se žáci seznámí s tvořením otázky a záporu v minulém čase prostém. Na konci hodiny si na cvičeních procvičí probrané gramatické učivo. Cvičení umožňují žákům přímou interakci s probíraným učivem, při překladu a tvoření vět si mohou díky prezentaci okamžitě zkontrolovat svoji práci. V případě neporozumění učivu se učitel může díky interaktivním prvkům vrátit zpět na teoretickou část a opětovně žákům vysvětlit probíraný gramatický jev. Hodina je koncipována tak, aby byla odučena v multimediální či počítačové učebně.

3 otázka se tvoří pomocí pomocného slovesa to DO v minulém čase (DID) + infinitivu plnovýznamového slovesa DID se užívá pro všechny osoby otázku vytvoříme následovně: Did you play football? What did you do?

4 DID you play basketball? Hrál jsi basketbal? DID she cook dinner? Uvařila večeři? DID he repair the car? Opravil auto? DID we sing a song? Zpívali jsme? DID you write a test? Psali jste test? DID they travel to Paris? Cestovali do Paříže?

5 What did you play? We played tennis. Who did you ask? I asked Mary. Who did dance with Jane? Tom danced with Jane. What did Mum cook? She cooked potatoe salad. Where did you travel? We traveled to England.

6 zápor tvoříme pomocným slovesem to DO v minulém čas (DID), záporkou NOT a infinitivem plnovýznamového slovesa DID + NOT = DIDN ' T (stažený tvar) toto schéma platí pro všechny osoby zápor tvoříme následovně: I didn't play basketball. They didn't watch TV.

7 not cook not play not write not listen to not come not travel not wash not sing not swim not walk

8

9 Hrál jsi v neděli fotbal? Did you play football on Sunday? Neměli jsme rádi toto auto. We didn' t like this car. Umyl jsi nádobí? Did you wash the dishes? Nepřipravil jsem se na test z matematiky. I didn' t prepare for Maths test. Navštívila Lucy Petra o víkendu? Did Lucy visit Peter at the weekend. Dívali jste se včera na TV? Did you watch TV yesterday?

10 Co jsi včera dělal? Kam jste jeli o víkendu? Odpověděla Mary na tvoji otázku? Jak jste cestovali do Francie? Užili jste si prázdniny? Otec nechtěl být lékařem. Oni nedokončili jejich úkol. Nestudovali jsme v Praze ale v Olomouci. Kdy maminka uvařila večeři? Tom se neprocházel se psem včera odpoledne.

11 C ITACE KOCIÁNOVÁ, Zdeňka. New English for You 3 - Workbook. Nový Jičín: EDUCI, 2002, ISBN 80- 86381-10-0. KOCIÁNOVÁ, Zdeňka. New English for You 3 - Pupil´s book. Nový Jičín: EDUCI, 2002, ISBN 80- 86381-10-2. Ilustrace : Kliparty Office AUTOR NEUVEDEN. Angličtina - minulý čas prostý a průběhový [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.e-gramatica.com/download/cas-minuly-prosty-a-prubehovy.pdfhttp://www.e-gramatica.com/download/cas-minuly-prosty-a-prubehovy.pdf SEDLÁČKOVÁ, Jana. Minulý čas prostý [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.helpforenglish.cz/article/2007021901-minuly-cas-prosty http://www.helpforenglish.cz/article/2007021901-minuly-cas-prosty


Stáhnout ppt "AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_06_A6_Bartonkova TÉMA : Otázka + zápor v min. čase OBSAH : Otázka + zápor v min. čase ČÍSLO PROJEKTU."

Podobné prezentace


Reklamy Google