PAST PASSIVES vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Trpný rod – různé časy.
Advertisements

přehled gramatických časů časy prosté plnovýznamových sloves
přehled gramatických časů ČASY PRŮBĚHOVÉ plnovýznamových sloves
Passive voice / Trpný rod B1
TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Sloveso BÝT – minulý čas
Vypracovala:Mgr. Silvie Reitharová
Trpný rod Matěj Suchánek.
PRESENT PERFECT SIMPLE
Číslo: VY_32_INOVACE_15_14 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Past simple.
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Past tenses in time clauses minulé časy v časových souvětích
Past simple & past continuous
PAST TENSES (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
22. základní škola Plze ň, Na Dlouhých 49, p ř ísp ě vková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Pracovní list Autor:Jiří Vondráček Cílová skupina: žáci 9.roč. Klíčové kompetence: výklad a pochopení gram. jevu Očekávané výstupy: Vyhledat specifické.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_426_Minulý čas průběhový AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
PAST SIMPLE OF REGULAR VERBS
Passive – Present Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Trpný rod – 9.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není li uvedeno jinak, je Kateřina Najmanová Trpný rod- The Passive.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Passive – Other Tenses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Předmět a očekávaný výstup
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_45.
Participle Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení DUM 13 _ 07 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Passive tenses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_164 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Eleonora Klasová PředmětAnglický.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_44.
Anotace Minulý průběhový čas (past continuous ) a minulý prostý (past simple). Vysvětlení použití těchto časů společně. Příklady otázek a odpovědí.
Předminulý čas PAST PERFECT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.1.
Past Continuous – tvar a použití
Passive voice Trpný rod vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ The passive voice Název sady: Project 3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_AJ.9.01_past_simple_and_ past_continuous Název: Past simple X.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Past continuous tense.
Trpný rod (The passive) Angličtina neskloňuje a nečasuje, podle koncovek tedy nepoznáme, zda se jedná o podmět, či předmět věty. Poznáme to podle slovosledu:
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Anglický jazyk Past Perfect 2. Mgr. Helena Slaninová
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace
Název školy: Základní škola Okříšky Autor: Mgr. Zuzana Butorová Název:
Anglický jazyk The Passive 2. Mgr. Helena Slaninová
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá z přehledu daného učiva a ze cvičení.
Past Simple – tvar a použití
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PAST PERFECT Předminulý čas
Past simple – minulý čas prostý
Past simple – irregular verbs
Transkript prezentace:

PAST PASSIVES vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová

význam pasiva Užívání pasiva je v angličtině velmi běžné, často i ve větě, kde v češtině by trpný rod nebyl možný, nebo by byl nezvyklý základní vlastnost pasivní věty: PODMĚT NENÍ VYKONAVATELEM DĚJE Somebody BUILT this house in – active This house WAS BUILT in passive

tvar pasiva všechna pasiva mají stejný tvar: BE + PAST PARTICIPLE sloveso být + příčestí trpné

PAST SIMPLE PASSIVE pasivum v minulém čase prostém: WAS / WERE + PAST PARTICIPLE Jejich dům byl postaven před deseti lety. Their house was built ten years ago. Naše pokoje se byly uklízeny každý den. Our rooms were cleaned every day.

Pozor na tvar věty v češtině: Knihy se prodávaly = Knihy byly prodávány Books were sold Pěstovaly se květiny = Květiny byly pěstovány Plants were grown Auta se vyráběla = Auta byla vyráběna Cars were made

zápor a otázka zápor: WASN´T / WEREN´T + PAST PARTICIPLE Ta auta se nevyráběla v Německu. The cars weren´t made in Germany. otázka: WAS / WERE + PODMĚT + PAST PARTICIPLE Vyráběla se ta auta v roce 1925? Were the cars made in 1925?

Některé věty nemohou být v češtině pasivní, ale přesto je do angličtiny budeme překládat pasivem. I was said to come at seven o´clock. = Já jsem byl řečen, abych…. to je česky nesmysl, musíme přeložit, pochopit jako Řekli mi, abych přišel v sedm They were expected to improve in the course. = Oni byli očekáváni, že …. Očekávalo se od nich, že se v tom kurzu zdokonalí.

příklady a) Kdy byla postavena ta nemocnice? b) Řekli mu, aby poslal ten dopis. c) Očekávali od ní, že přijde. d) Ty pokoje nebyly zamčeny. e) Před pěti sty lety se fotbal nehrál. f) Neřekli mi, abych tu počkal. g) Očekávali od vás, že je pozvete? h) Řekla ti, abys to koupil? a) When WAS the hospital BUILT? b) He WAS SAID to send the letter. c) She WAS EXPECTED to come. d) The rooms WEREN’T LOCKED. e) Football WASN’T PLAYED five hundred years ago. f) I WAS’T SAID to wait here. g) WERE you EXPECTED to invite them? h) WERE you SAID ( TOLD by her) to buy it?

PAST CONTINUOUS PASSIVE tvar passiva v minulém průběhovém čase: WAS / WERE BEING + PAST PARTICIPLE Somebody was cleaning the room when I arrived – active The room was being cleaned when I arrived - passive

zápor a otázka zápor: PODMĚT +WASN´T/WEREN´T + BEING + PAST PARTICIPLE Ta škola se nestavěla, když jsem se přistěhoval do toho města. The school wasn´t being built when I moved to the town. otázka: WASN´T/WEREN´T + PODMĚT + BEING + PAST PARTICIPLE Byly na této škole vyučovány jazyky, když tu začal studovat? Were languages being taught at this school when he started to study here?

příklady- ve všech větách užijte pasivum, i tam, kde v češtině není trpný rod a) Byla volána sanitka, když přijel k té nehodě? b) Když jsem vyšel z obchodu, někdo kradl mé kolo c) Když se podívala z okna, viděla, jak se někdo vloupává do vedlejšího domu. d) Když přijeli do hotelu, právě se v něm malovalo. e) Náhle jsem uslyšel nějaký hluk. Byli jsme sledováni. f) Když volal, večeře se ještě nepřipravovala. a) Was an ambulance being called when he came to the accident? b) When I went out of the shop my bicycle was being stolen. c) When she looked through the window the next door house was being broken into. d) When they arrived to the hotel it was being painted. e) Suddenly I heard a noise. We were being followed. f) When he called the dinner wasn’t being prepared yet.