Passive voice / Trpný rod B1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Trpný rod – různé časy.
Advertisements

přehled gramatických časů časy prosté plnovýznamových sloves
přehled gramatických časů ČASY PRŮBĚHOVÉ plnovýznamových sloves
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Irregular Verbs I VY_22_INOVACE_07 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
PAST PASSIVES vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová.
Vypracovala:Mgr. Silvie Reitharová
Trpný rod Matěj Suchánek.
PRESENT PERFECT SIMPLE
Past simple & past continuous
PAST TENSES (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dagmar Andrysová Datum: Název: VY_22_INOVACE_1_2_23.
22. základní škola Plze ň, Na Dlouhých 49, p ř ísp ě vková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.
Passive – Present Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Passive voice.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Present continous- Přítomný čas průběhový Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Predictions We will definitely use / do / buy / have…. We will probably use / do / buy / have…. We may / might (not) use / do / buy / have…. We probably.
Trpný rod – 9.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není li uvedeno jinak, je Kateřina Najmanová Trpný rod- The Passive.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Active x passive Active and passive structures. Činný X trpný rod They built this castle in 15th century. This castle was built in 15th century. They.
Passive – Other Tenses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present Perfect Simple VY_22_INOVACE_03 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Nemusela se vrátit brzo she didn't have to be back early.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Present perfect Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Participle Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Passive tenses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_164 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Eleonora Klasová PředmětAnglický.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Future – going to Budoucí čas – vyjádřený pomocí vazby „going to“
Předpřítomný čas prostý 8-9.ročník (k učebnici Projekt 3) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
PASSIVE. My grandfather built this house in Shakespeare wrote Romeo and Juliet. They are building a new hospital here. People in Austria speak German.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: SIMONA ŠTRANCOVÁ, DIS. NÁZEV: VY_32_INOVACE_668_PŘÍTOMNÝ_ČAS_PRŮBĚHOVÝ_ZÁPOR TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: SIMONA ŠTRANCOVÁ, DIS. NÁZEV: VY_32_INOVACE_669_PŘÍTOMNÝ_ČAS_PRŮBĚHOVÝ_OTÁZKA TÉMA:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Time Expressions Used with Present Perfect Tense Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_22_INOVACE_41 Jméno autora: Mgr. Linda Libenská Název.
Passive voice Trpný rod vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_32_INOVACE_03B_09_Passive voice TEMA:Gramatika pro maturitní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ The passive voice Název sady: Project 3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_15.
Trpný rod (The passive) Angličtina neskloňuje a nečasuje, podle koncovek tedy nepoznáme, zda se jedná o podmět, či předmět věty. Poznáme to podle slovosledu:
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
The Passive.
Přítomný průběhový čas The present continuous tense
Anglický jazyk The Passive 2. Mgr. Helena Slaninová
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
VY_32_Inovace_ Present perfect Project 3
PASSIVE II..
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Předpřítomný čas Present perfect tense
Transkript prezentace:

Passive voice / Trpný rod B1 vysvětlení příklady

Jak to vlastně je s trpným rodem v angličtině? v angličtině velice důležitý (mnohem více než v češtině) používá se tehdy, když činitel děje (ten, kdo píše, dělá, čte, staví atd.) není důležitý Shakespeare napsal Hamleta. častěji může být důležitější výsledek děje Hamleta napsal Shakespeare. Druhou větu jinak než trpným rodem v angličtině nevyjádříme. Na rozdíl od aj čeština skloňuje, tedy může zaměnit postavení podmětu a předmětu. Angličtina nečasuje (neskloňuje), musí si tedy pomoci jinak – trpným rodem.

1. téma věty je jiné, než činitel děje – viz rozdíl ve větách Kdy použít? 1. téma věty je jiné, než činitel děje – viz rozdíl ve větách Jan umyl auto. Auto bylo umyto. (Janem) John washed the car. The car was washed (by John). 2. činitel děje není důležitý a není ho tedy třeba vůbec zmiňovat Amerika byla objevena v roce 1492. --> America was discovered in 1492. (objevitel je celkem nedůležitý, hlavní je, že Ameriku vůbec někdo našel) 3. činitel děje není známý Ukradli mi auto. --> My car has been stolen. V našem městě se staví nový plavecký bazén. --> A new swimming pool is being built in our town. (v těchto případech není vůbec důležité, kdo auto ukradl, nebo kdo staví bazén. Kdybychom tyto věty převedli do činného rodu, v podmětu by stálo THEY, což by nám stejně nic moc neřeklo – je to nicneříkající zástupné zájmeno a stejně nevíme, kdo kradl a kdo staví)

4. je-li zřejmé, kdo je činitelem (tady pozor 4. je-li zřejmé, kdo je činitelem (tady pozor! Čeština v takové situaci často používá větu v rodě činném, angličtina nikoli!!!) Dostala jsem recept. --> I was given a perscription. (všichni vědí, že recepty dávají pouze lékaři, není nutné to zmiňovat) Zavřeli ho. --> He was arrested. (samozřejmě do vězení a samozřejmě policie)

BE + MINULÉ PŘÍČESTÍ (be + 3. tvar neprav. sloves / -ed) přítomný prostý Somebody writes articles. Articles are written. přítomný průběhový Somebody is writing articles. Articles are being written. minulý prostý Somebody wrote articles. Articles were written. předpřítomný Somebody has written articles. Articles have been written. budoucí Somebody will write articles. Articles will be written.

Otázka a zápor OTÁZKA What was stolen? When was it stolen? How will it be solved? Is anybody hurt? Will it be finished by tomorrow? ZÁPOR My car wasn´t stolen. I think it will be solved soon. Nobody is hurt. / Anybody wasn´t hurt. It won´t be finished by tomorrow.