SMLOUVY Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SMLOUVY PODLE Občanského a Obchodního zákoníku
Advertisements

Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
O Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ O Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ O Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Právní mantinely služeb – opakování a výkop k diskusi Komise pro služby Moravská zemská knihovna v Brně: 3. listopadu 2011 Hanuš Hemola.
Úvod do smluvního práva Scientia est potentia Vědění je moc.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Smlouvy Smlouvy vznikají na základě dohody mezi 2 nebo více subjekty
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Smluvní typy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi FEL ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
ZÁKLADNÍ ODVĚTVÍ SOUKROMÉHO PRÁVA
 VY_32_INOVACE_16_18  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Přijímání a vyřizování reklamací
Obchodní závazkové vztahy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Práva spotřebitele.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Pojistná smlouva Mgr. Martin Laur. LITERATURA VÝZNAM PRÁVNÍ ÚPRAVY POČET UZAVŘENÝCH POJISTNÝCH SMLUV ke konci r ks.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceSmluvní.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_12_ Smlouvy, ochrana majetku Číslo projektu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Smluvní vztahy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
SMLOUVY Mgr. Michal Oblouk.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Pracovně právní vztahy
Výklad o vybraných smluvních typech
Základy pracovněprávních vztahů
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Obchodněprávní závazky
Základy pracovněprávních vztahů
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Transkript prezentace:

SMLOUVY Mgr. Michal Oblouk

SMLOUVA kontrakt, dohoda dvoustranný či vícestranný právní úkon spočívající ve vzájemných a obsahově shodných projevech vůle smluvních stran, směřujících ke vzniku, změně či zániku práv a povinností, které právní předpisy s takovými projevy vůle spojují upravuje je občanský zákoník k uzavření smlouvy dojde tehdy, kdy dostatečně určitý návrh je druhou stranou včasně přijat smluvní vztahy mohou být uzavřeny písemně, ústně nebo činem zrušit smlouvu lze vždy dohodou, jednostranně odstoupit je možné jen tehdy, pokud to sama smlouva nebo zákon výslovně umožňuje až od 18 let člověk získá úplnou způsobilost k právním úkonům

SMLOUVA nezletilí mají způsobilost jen k některým právním úkonům, např. mohou uzavírat kupní smlouvu při nákupu drobného zboží nebo cestovat MHD mladiství mohou již samostatně cestovat, uzavírat pracovní smlouvu nebo získat řidičský průkaz na malý motocykl smluvní typy: kupní smlouva, darovací smlouva, smlouva o dílo, smlouva o smlouvě budoucí, nájemní smlouva, pojistná smlouva, pracovní smlouva, přepravní smlouva, smlouva o výpůjčce, smlouva o půjčce, příkazní smlouva, zprostředkovatelská smlouva, smlouva o úschově, smlouva o ubytování, cestovní smlouva, autorská smlouva, mezinárodní smlouva

PRODÁVAJÍCÍ x KUPUJÍCÍ KUPNÍ SMLOUVA PRODÁVAJÍCÍ x KUPUJÍCÍ prodávajícímu vznikne povinnost předmět koupě kupujícímu odevzdat a kupujícímu povinnost předmět koupě převzít a zaplatit za něj prodávajícímu dohodnutou cenu majitelem věci se stáváme teprve převzetím koupené věci za vady prodané věci je zodpovědný prodávající, zodpovědnost za vady zaniká uplynutím záruční doby - standardní záruční doba spotřebního zboží je od 1. ledna 2003 stanovena na dvacet čtyři měsíců, tedy dva roky (výjimky: u potravinářského zboží je záruční doba osm dnů, při prodeji krmiv trvá lhůta tři týdny, u prodeje zvířat máte záruku šest týdnů, pokud je na prodávané věci, jejím obalu nebo přiloženém návodu vyznačena lhůta k použití věci, skončí záruční doba uplynutím této lhůty, do záruční lhůty se nepočítá doba, po kterou byl výrobek v opravě) uplatnění odpovědnosti za vady = REKLAMACE

DAROVACÍ SMLOUVA DÁRCE x OBDAROVANÝ k uzavření smlouvy dochází tehdy, když dárce něco obdarovanému přenechá nebo mu něco slíbí a když obdarovaný takový dar či slib přijme - základní podmínkou je vždy bezúplatnost tohoto převodu či slibu u darování věci nemovité navíc musí být smlouva uzavřena v písemné formě, jinak je neplatná, a k přechodu vlastnictví dojde až vkladem do katastru nemovitostí, písemná forma je požadována i pro darování věcí movitých, pokud nedojde k jejich současnému předání obdarovanému obdarovaný musí uhradit darovací daň, která činí zákonem stanovené procento z hodnoty věci – 7% až 40% vzhledem k bezplatnosti darování nevzniká obdarovanému právo na náhradu škody vzniklé vadami daru, může však dar vrátit, dárce se naopak může domáhat vrácení tehdy, pokud se obdarovaný chová k němu nebo ke členům jeho rodiny způsobem, který hrubě porušuje dobré mravy

PRONAJÍMATEL x NÁJEMCE NÁJEMNÍ SMLOUVA PRONAJÍMATEL x NÁJEMCE pronajímatel a nájemce se dohodnou na tom, že nájemce může po dohodnutou dobu a za úplatu (nájemné) používat určitou konkrétní věc, která patří pronajímateli, či z ní brát užitky pronajímatel musí přenechat danou věc ve stavu způsobilém k užívání a navíc ji v tomto stavu svým nákladem udržovat a opravovat, nájemce zase musí věc používat tak, jak bylo v nájemní smlouvě dohodnuto, případně přiměřeně povaze a určení věci - musí ji chránit před poškozením a její změny může provádět jen se souhlasem pronajímatele pronajímatel má právo přístupu k pronajaté věci, aby způsob jejího užívání zkontroloval nájem skončí zásadně, pokud nedojde k výpovědi či k odstoupení od smlouvy, uplynutím dohodnuté doby

SMLOUVA O DÍLO a O ÚSCHOVĚ zhotovitel (dodavatel) se zavazuje za dohodnutou cenu na své nebezpečí vykonat pro objednatele (zadavatele) určitou práci – vykonat domluvené dílo (zhotovení, úprava nebo oprava věci) složitel má právo předat schovateli určitou movitou věc do úschovy a schovatel zase povinnost ji řádně opatrovat může být úplatná i bezplatná, písemná i ústní složitel musí schovateli uhradit nezbytné náklady na opatrování věci, případně i vzniklou škodu, kterou schovatel nezavinil schovatel má především povinnost se osobně o převzatou věc řádně starat, aby nedošla újmy, a pokud je to obvyklé, musí ji i pojistit vrácení věci může složitel požadovat kdykoli

ZAMĚSTNANEC x ZAMĚSTNAVATEL PRACOVNÍ SMLOUVA ZAMĚSTNANEC x ZAMĚSTNAVATEL zakládá pracovní poměr mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem právně je upravena v zákoníku práce musí být vždy písemně a vyhotovuje se obvykle ve třech stejnopisech: pro zaměstnavatele, zaměstnance a okresní správu sociálního zabezpečení musí vždy obsahovat tyto informace: druh práce, kterou má zaměstnanec vykonávat, místo výkonu práce a den nástupu do práce (tímto dnem vzniká pracovní poměr)

SMLOUVA O PŮJČCE a VÝPŮJČCE věřitel přenechá dlužníkovi určité množství věcí určených druhově (zejména peníze) a dlužník se je zaváže po uplynutí dohodnuté doby vrátit, případně zaplatit navíc i stanovené úroky - věřiteli tak vznikne pohledávka za dlužníkem a dlužníkovi zase dluh vůči věřiteli vypůjčitel a půjčitel se dohodnou na tom, že vypůjčitel může po dohodnutou dobu bezplatně používat určitou konkrétní věc, která patří půjčiteli půjčitel musí předat danou věc v takovém stavu, aby mohla být vypůjčitelem řádně užívána - musí ji chránit před zničením nebo ztrátou a nesmí ji přenechat jinému, ledaže se na tom s půjčitelem předem dohodl (vrátit ji musí po uplynutí doby, na kterou byla výpůjčka sjednána)

POJIŠTĚNEC x POJISTITEL POJISTNÁ SMLOUVA POJIŠTĚNEC x POJISTITEL smlouva o finančních službách, ve které se pojistitel zavazuje v případě vzniku nahodilé události poskytnout ve sjednaném rozsahu plnění a pojistník se zavazuje platit pojistiteli pojistné musí mít písemnou formu, s výjimkou případů, kdy zakládá pojištění s pojistnou dobou kratší než 1 rok náležitosti: určení pojistitele a pojistníka, určení oprávněné osoby, určení, zda se jedná o pojištění škodové nebo obnosové, vymezení pojistného nebezpečí a pojistné události, výše pojistného, jeho splatnost a údaj o tom, zda se jedná o pojistné běžné nebo jednorázové, vymezení pojistné doby a doby, na kterou byla pojistná smlouva uzavřena, způsob, jakým se bude oprávněná osoba podílet na výnosech pojistitele (bylo-li to v případě pojištění osob dohodnuto) pojistné podmínky vydané pojistitelem obsahují vymezení podmínek vzniku, trvání a zániku pojištění, vymezení pojistné události, výluky z pojištění, způsob určení rozsahu pojistného plnění a jeho splatnost

PŘÍKAZNÍ SMLOUVA PŘÍKAZNÍK x PŘÍKAZCE příkazník se zavazuje, že pro příkazce obstará nějakou věc nebo vykoná jinou činnost příkazník může pracovat za odměnu, je-li předem dohodnuta nebo pokud je zejména vzhledem k jeho povolání obvyklá, jinak svou činnost vykonává bezplatně zaniká, kromě obstarání věci či vykonání dohodnuté činnosti, tehdy, pokud ji příkazce odvolá nebo pokud ji příkazník vypoví příkazník musí jednat podle svých schopností a znalostí a držet se pokynů příkazce, obstarat danou věc nebo vykonat určitou činnost má zásadně osobně příkazce musí na žádost poskytnout zálohu a hradit vzniklé náklady

DALŠÍ SMLUVNÍ TYPY SMLOUVA O SMLOUVĚ BUDOUCÍ - strany se pouze předběžně dohodnou na uzavření vlastní smlouvy o nějakém konkrétním závazku (uzavřít v dohodnuté době určitou smlouvu), musí být uzavřena písemně ZPROSTŘEDKOVATELSKÁ SMLOUVA - zprostředkovatel se za úplatu zaváže pro zájemce obstarat uzavření nějaké smlouvy SMLOUVA O UBYTOVÁNÍ - ubytovatel poskytne objednateli za danou cenu přechodné ubytování na dohodnutou dobu PŘEPRAVNÍ SMLOUVA - smlouva o přepravě osob nebo nákladu, cestující má právo, aby ho dopravce za stanovené jízdné přepravil do místa určení řádně a včas; odesílatel má právo, aby mu dopravce za poplatek přepravil jeho zásilku do určeného místa, popř. vydal určenému příjemci CESTOVNÍ SMLOUVA - cestovní kancelář se zákazníkovi zaváže poskytnout za smluvenou cenu zájezd

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Smlouva http://cs.wikipedia.org/wiki/Kupn%C3%AD_smlouva http://finexpert.e15.cz/reklamace-zarucni-lhuty-aneb-brante-se-mate-na-to-pravo http://cs.wikipedia.org/wiki/Darovac%C3%AD_smlouva http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1jemn%C3%AD_smlouva http://cs.wikipedia.org/wiki/Smlouva_o_v%C3%BDp%C5%AFj%C4%8Dce http://cs.wikipedia.org/wiki/Smlouva_o_p%C5%AFj%C4%8Dce http://cs.wikipedia.org/wiki/Pracovn%C3%AD_smlouva http://cs.wikipedia.org/wiki/Pojistn%C3%A1_smlouva http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADkazn%C3%AD_smlouva http://cs.wikipedia.org/wiki/Smlouva_o_%C3%BAschov%C4%9B http://cs.wikipedia.org/wiki/Smlouva_o_smlouv%C4%9B_budouc%C3%AD