© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Adresy na obálkách Adresy na dopisních papírech
Advertisements

Příprava dopisu Kvalitu a vzhled předtisku dopisních papírů pro obchodní a úřední písemný styk stanovuje norma ČSN Dopisní papíry pro obchodní.
Dopisy fyzických osob právnickým osobám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_32_INOVACE_08_PEK_441_Mus
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Osobní dopisy Jsou písemnosti, které zasílá významná osobnost nebo vedoucí pracovník svým spolupracovníkům, podřízeným nebo jiným známým osobnostem při.
Obchodní a platební procesy
Vodorovné odvolací údaje
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Ivana Francová, SOU Liběchov
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nabídka 1.
Adresy odesilatele v obchodní korespondenci
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Poptávka 1.
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK227.
Záhlaví obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Struktura obchodního dopisu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
Obchodní a platební procesy
Adresy a odvolací údaje
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK256.
Psaní odvolacích údajů v předtiscích
Tělo obchodního dopisu Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská.
Obchodní písemnosti Obchodní písemnosti Ing. Ludmila FRIDRICHOVÁ, Ph.D. Materiály vznikly za podpory grantu FRVŠ 3102/2006.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Typy dopisů korespondence
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Pozvánka na poradu Pracovní porady jsou určitou formou týmové práce. Pracovní porady jsou buď předem připraveny a termín jejich konání je znám dopředu,
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
Struktura obchodní smlouvy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
OBCHODNÍ DOPIS - požadavky:
Příprava šablon obchodní korespondence
Ivana Francová, SOU Liběchov
Ivana Francová, SOU Liběchov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6017 NázevPsaní adres na obálku Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
Struktura obchodní faktury
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
Transkript prezentace:

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Obchodní smlouva a obchodní dopis Zdeněk Nutz Letohradské soukromé gymnázium o. p. s. Pomocný materiál - výklad norma v HTML Pomocný materiál - výklad norma v HTML © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Jedná se o smlouvu, jejíž uzavřením vznikají obchodní závazkové vztahy Obchodní smlouva © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Ústní Ústní Písemná – je několik typů smluv u kterých je písemná forma ze zákona povinná (např. smlouva o prodeji podniku, smlouva o běžném účtu) Písemná – je několik typů smluv u kterých je písemná forma ze zákona povinná (např. smlouva o prodeji podniku, smlouva o běžném účtu) Forma smluv © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Název smlouvy Název smlouvy Pojmenované smlouvy – jsou uvedeny v obchodním zákoníku Pojmenované smlouvy – jsou uvedeny v obchodním zákoníku Nepojmenované smlouvy – můžeme pojmenovat, jak chceme Nepojmenované smlouvy – můžeme pojmenovat, jak chceme Vymezení smluvních stran Vymezení smluvních stran Podstatné náležitosti © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

PO – přesný název zapsaný v OR PO – přesný název zapsaný v OR FO – jméno, adresa, rodné číslo, kontakt FO – jméno, adresa, rodné číslo, kontakt Vymezení předmětu smlouvy Vymezení předmětu smlouvy Určení o ceně Určení o ceně Datum a ustanovení o datu účinnosti Datum a ustanovení o datu účinnosti Vlastnoruční podpisy zúčastněných stran Vlastnoruční podpisy zúčastněných stran Podstatné náležitosti pokračování © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Ustanovení o době plnění Ustanovení o době plnění Dodací podmínky Dodací podmínky Platební podmínky Platební podmínky Sankce … Sankce … Nepodstatné náležitosti © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Pojmenované Pojmenované Kupní smlouva Kupní smlouva Smlouva o dílo Smlouva o dílo Smlouvy o dopravních službách Smlouvy o dopravních službách Licenční smlouva k předmětům průmyslového vlastnictví Licenční smlouva k předmětům průmyslového vlastnictví Smlouvy v peněžnictví Smlouvy v peněžnictví Smlouvy o ostatních službách Smlouvy o ostatních službách Typy smluv

Písemnost, která se vyhotovuje při obchodech mezi odběratelem a dodavatelem Písemnost, která se vyhotovuje při obchodech mezi odběratelem a dodavatelem Nemusí být uzavírána písemně Nemusí být uzavírána písemně Kupní smlouva

Číslo smlouvy Číslo smlouvy Označení smluvních stran (prodávající a kupující) Označení smluvních stran (prodávající a kupující) Předmět smlouvy Předmět smlouvy Čas plnění Čas plnění Cena Cena Dodací a platební podmínky Dodací a platební podmínky Ostatní (zvláštní) podmínky Ostatní (zvláštní) podmínky Náležitosti kupní smlouvy

Touto smlouvou se zhotovitel zavazuje k provedení určitého díla pro objednavatele. Touto smlouvou se zhotovitel zavazuje k provedení určitého díla pro objednavatele. Smlouva nemusí mít písemnou formu. Smlouva nemusí mít písemnou formu. K platnému uzavření se nevyžadují kromě ujednání o předmětu a o ceně žádné další náležitosti. K platnému uzavření se nevyžadují kromě ujednání o předmětu a o ceně žádné další náležitosti. Smlouva o dílo

Obchodní (interní – pro potřeby vnitřní komunikace mezi pracovníky a dále externí – odesílané z podniku a v podniku přijímané) Obchodní (interní – pro potřeby vnitřní komunikace mezi pracovníky a dále externí – odesílané z podniku a v podniku přijímané) Úřední – vznikají při jednání s úřady (popřípadě soudní) Úřední – vznikají při jednání s úřady (popřípadě soudní) Originály Originály Formuláře Formuláře Dělení písemností

Obchodní dopis by měl obsahovat ne více než dva styly písma (takzvané fonty), více stylů vede k nepřehlednosti. Obchodní dopis by měl obsahovat ne více než dva styly písma (takzvané fonty), více stylů vede k nepřehlednosti. K úpravě původních dopisů do správné formy předepsané Českou státní normou – ČSN slouží Korekturní znaménka. K úpravě původních dopisů do správné formy předepsané Českou státní normou – ČSN slouží Korekturní znaménka. Úprava písemností

Písemný styk je jednou z forem, jak získat nebo předat informace. Písemný styk je jednou z forem, jak získat nebo předat informace. Grafická úprava je důležitá pro původní neosobnost písemného projevu. Grafická úprava je důležitá pro původní neosobnost písemného projevu. U některých úkonů se podle platných právních norem bez písemných dokumentů neobejdeme => při řešení sporů se stávají průkazním materiálem. U některých úkonů se podle platných právních norem bez písemných dokumentů neobejdeme => při řešení sporů se stávají průkazním materiálem. Tvorba obchodního dopisu © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Obchodní dopis můžeme rozdělit na tři části: 1.Předtištěné úvodní náležitosti – záhlaví, vyznačení adresového pole a pásma, odvolací údaje buď v úpravě sloupcové nebo řádkové 2.Specifikace předmětu dopisu - vyjádření věci, text dopisu 3.Náležitosti dopis ukončující – razítko, vlastnoruční podpis, jméno a funkci pisatele, vyznačení příloh Části obchodního dopisu

Na obálkách se píše do levé horní čtvrtiny. Na obálkách se píše do levé horní čtvrtiny. Na obálkách s předtiskem je pro ni vymezen prostor, který nesmí být překročen. Na obálkách s předtiskem je pro ni vymezen prostor, který nesmí být překročen. Na dopisních papírech má adresa odesílatele své místo v záhlaví. Na dopisních papírech má adresa odesílatele své místo v záhlaví. Adresa odesílatele © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Na obálky bez předtisku se adresa píše do pravé dolní čtvrtiny. Na obálky bez předtisku se adresa píše do pravé dolní čtvrtiny. Na hlavičkových dopisních papírech nebo na čistých listech se adresa píše od levé svislice. Na hlavičkových dopisních papírech nebo na čistých listech se adresa píše od levé svislice. Adresa nesmí obsahovat více než 6 řádků. Adresa nesmí obsahovat více než 6 řádků. Mezi PSČ a názvem pošty se vynechávají minimálně dvě mezery. Mezi PSČ a názvem pošty se vynechávají minimálně dvě mezery. Poznámky o požadavcích na zvláštní služby (např. Doporučeně, Spěšně,…) se píší vždy nad adresu adresáta (10 mm) od stejné svislice jako adresa. Poznámky o požadavcích na zvláštní služby (např. Doporučeně, Spěšně,…) se píší vždy nad adresu adresáta (10 mm) od stejné svislice jako adresa. Adresa adresáta © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Píší se vždy na stejné úrovni jako adresa adresáta, ale od opačné svislice. Píší se vždy na stejné úrovni jako adresa adresáta, ale od opačné svislice. Odvolací údaje © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Předtisk slova Věc byl zrušen a již se nepoužívá. Předtisk slova Věc byl zrušen a již se nepoužívá. Heslovitý obsah dopisu se uvádí zvýrazněn po vynechání dvou volných řádků pod posledním odvolacím údajem. Heslovitý obsah dopisu se uvádí zvýrazněn po vynechání dvou volných řádků pod posledním odvolacím údajem. Začíná velkým písmenem a nekončí tečkou ani čárkou. Začíná velkým písmenem a nekončí tečkou ani čárkou. Věc

Píše se pod věcí po vynechání dvou prázdných řádků od levé svislice. Píše se pod věcí po vynechání dvou prázdných řádků od levé svislice. Oslovuje se pátým pádem, za oslovením je čárka. Oslovuje se pátým pádem, za oslovením je čárka. Mezi oslovením a prvním řádkem samotného dopisu se vynechává jeden prázdný řádek. Mezi oslovením a prvním řádkem samotného dopisu se vynechává jeden prázdný řádek. Jako oslovení se používá vždy v prvé řadě funkce adresáta v daném podniku nebo titul a nebo oslovujeme Vážený pane, Vážená paní. Jako oslovení se používá vždy v prvé řadě funkce adresáta v daném podniku nebo titul a nebo oslovujeme Vážený pane, Vážená paní. Oslovení © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Text začíná malým písmenem. Text začíná malým písmenem. Mezi odstavci vynecháváme vždy jeden prázdný řádek stejně jako při vypisování určitých komodit, produktů, atd. (např. v případě objednávky či reklamace). Mezi odstavci vynecháváme vždy jeden prázdný řádek stejně jako při vypisování určitých komodit, produktů, atd. (např. v případě objednávky či reklamace). Text dopisu © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Pod vlastnoruční podpis se píše strojem titul, jméno, příjmení a funkce pracovníka. Pod vlastnoruční podpis se píše strojem titul, jméno, příjmení a funkce pracovníka. Jestliže se nové odstavce odrážejí, náleží podpis vpravo. Jestliže se nové odstavce odrážejí, náleží podpis vpravo. Jestliže je v rámci odvolacích údajů datum napsáno na levé straně, podpis náleží vlevo a naopak. Jestliže je v rámci odvolacích údajů datum napsáno na levé straně, podpis náleží vlevo a naopak. Podpis © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Po vynechání 2 – 4 prázdných řádků se od levé svislice uvádějí přílohy. Po vynechání 2 – 4 prázdných řádků se od levé svislice uvádějí přílohy. Lze napsat pouze jejich počet a řádek zvýraznit nebo uvést každou zvlášť a zvýraznit je nebo přílohy vyjmenovat pod zvýrazněným nadpisem Přílohy. Lze napsat pouze jejich počet a řádek zvýraznit nebo uvést každou zvlášť a zvýraznit je nebo přílohy vyjmenovat pod zvýrazněným nadpisem Přílohy. Přílohy © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Zdroj Norma ČSN Norma ČSN Úprava písemností zpracovaných textovými editory – Duben 2007 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.