Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
ADVENT.
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Liturgický rok.
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Začíná adventní čas roku 2008
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Robin Drahoš Martin Fousek
Vánoční prezentace Honza Pospíšil.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Oprava chybné prezentace
Vánoce a vánoční zvyky.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Česká hymna a Státní symboly
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Krásné Vánoce.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vánoční zvyky v Maďarsku
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hvězdný pozdrav sněžných vloček , mnoho dárků pod stromeček, hodně štěstí, kupu lásky   a příští rok žádné vrásky.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Občanská výchova 6. ročník
Sněhové vločky k zemi se snáší, mráz si s okny pohrává
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.29_Vánoce Datum: 2.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Dagmar Šaflová Název:VY_32_INOVACE_M Téma:Vánoce, vánoční přání Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu:VY_52_INOVACE_22.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
Vánoce Cliccare per avanzare.
Začíná adventní čas roku 2008
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Riskuj-Vánoce
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník

Symboly a zvyky Vánoc Betlém Vánoční stromeček Vánočka Adventní věnec Jmelí Sirky v jablku Krájení jablka Pouštění lodiček Házení střevíčků Půst Lití olova

Betlém Tradici betlémů založil 1223 Svatý František z Assisi, který se svými přáteli zinscenoval v jeskyni, kam přivedl živého osla a vola, živý betlém. V něm pak kněz sloužil první vánoční půlnoční mši. V Praze byl první betlém postaven pravděpodobně 1560 v dominikánském kostele sv. Klimenta.

Betlém Ke konci 18. století jesličky opustily kostely a ujaly se na vesnicích a ve městech mezi prostým lidem. K základním figurkám – Ježíškovi v jeslích, Marii, Josefovi, pastýřům se stády a třem mudrcům si lidé přidávali další postavy ze svého okolí. Byly stavěny z rozmanitých materiálů.

Vánoční stromeček U nás nemá stromeček dlouhou tradici. Poprvé jej postavil roku 1812 ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich pro své přátele na svém libeňském zámečku. Nový zvyk se prosazoval pomalu. Živé stromečky byly ozdobené sladkým pečivem, perníkem, jablky, hruškami, mandlemi. 1860 se zřejmě poprvé rozsvítily lojové svíčky

Vánočka Má nejrůznější pojmenování – pletenice, štědrovce, štrucla, žemle, ceplík, štědrovečernce, štricla. Dříve vánočku mohl péct pouze cechovní řemeslníci, od 18. st. si ji začali lidé péct doma. První kdo vánočku ochutnal byl hospodář, aby se mu urodilo dostatek obilí. Po krajíčku dávali i dobytku, aby byl zdravý.

Adventní věnec Věnec je víc než ozdoba. Zelené větve znamenají život uprostřed odpočívající přírody. Kruh vyjadřuje společenství a plameny světlo, které osvěcuje každého člověka. Svíce jsou čtyři jako čtyři adventní neděle. Původní barvou je fialová – podle barvy kněžského roucha, dnes podle libosti, nálady a vkusu.

Jmelí Darujete-li někomu o Vánocích jmelí, přinese mu to radost, lásku a ochranu před nemocemi. Jmelí přináší do domu štěstí, odvahu a lásku. Jmelí jako dekorace k nám přišlo z Anglie. Políbení pod jmelím na Štědrý den má zajistit lásku na celý rok.

Házení střevíčků Svobodným dívkám mohou hodně napovědět o jejich budoucnosti. Svobodné dívky házejí střevíček přes hlavu. Obrátí-li se patou ke dveřím, zůstanou doma a na vdávání si budou muset počkat. Obrátí-li se ke dveřím střevíc špičkou, provdá se a odejde z domu se svým milým.

Lití olova Do připravené nádoby s vodou pomalu vlijeme rozžhavené olovo. Vznikne zajímavý odlitek zcela abstraktních tvarů. S pomocí fantazie všech zúčastněných se pak snaží určit, čemu se odlitek nejvíce podobá.

Sirky v jablku Možnost pro svobodné dívky, jak vyřešit dilema s výběrem ženicha. Dívka zapíchne 3 sirky do jablka, každá představuje jednoho ženicha. Poté sirky zapálí, sirka, která hoří nejdéle, zastupuje toho pravého ženicha, za něhož se má provdat.

Půst V mnoha rodinách je zvykem zachovávat až do večeře přísný půst. Těm, kteří půst svědomitě dodrží, se pak podle pověry zjeví zlaté prasátko. Společně se večeří, až když vyjde první hvězda.

Krájení jablka Po večeři se nožem přepůlí jablko ve vodorovném směru. Poté se hádá budoucnost. Pěti či vícecípá hvězda znamená, že se za rok všichni ve zdraví sejdou. Když má tvar kříže, pak někdo z přítomných onemocní, nebo zemře.

Pouštění lodiček V lavoru s vodou se pouští vánoční svíčky připevněné s pomocí horkého vosku do skořápek z vlašských ořechů. Majitele lodičky, která vydrží hořet nejdéle a nepotopí se, čeká dlouhý a šťastný život. Lodička držící se při kraji naznačuje, že majitel celý rok zůstane doma. Lodička směřující ke středu symbolizuje, že se majitel vydá do světa.

Zvyky u štědrovečerní večeře Kapří šupina pod talířem má přinést po celý rok dostatek peněz. Bývá zvykem nachystat k večeři o jeden talíř navíc pro náhodného hosta. Od večeře se nesmí vstát, protože ten, kdo vstane, podle pověry do roka zemře.

Konec prezentace Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz