Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A."— Transkript prezentace:

1 Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A

2 Vánoce na Filipínách . Poprvé vánoce na Filipínách zaklepou na dveře již někdy v září. Série devíti mší, trvajících od 16. do 24. prosince, začínají již od třetí hodiny ráno

3 Mají Filipínci stromeček?
Symbolem filipínských Vánoc je hvězda, parol, původně vyráběná z bambusu, ale ani na Filipínách nechybí Vánoční stromek.V ánoční stromeček se zdobí už od podzimu, prodávají se vánoční stromečky všech barev a velikostí .

4 Vánoční tradice a zvyky
Mezi vánoční zvyky patří například Filipínci tolik oblíbená soutěž o nejlepší vánoční výzdobu.Děti si před spaním zavěsí doma punčochu se svým jménem a druhý den v ní pak najdou dárky.Filipínci o Vánocích navštěvují své příbuzné,vaří nebo chodí s přáteli do restaurací.

5 Typické filipínské Vánoční jídlo
Tradiční Vánoční jídlo puto bumbong - barevné rýže, ochucené kokosem a třtinovým cukrem, vařené a servírované v bambusu. Hlavní oslavy Vánoc začínají na Štědrý den až po Půlnoční mši. Servíruje se především vývar z hovězí oháňky a jako hlavní chod šunka pečená v medu nebo sele na rožni. Nejvíce oblíbený dezert je lepivá rýže s kokosem, burákovým máslem, cukrem a kokosovým mlékem, která zde říkají kalamay.

6 Počasí o Vánocích Filipínské počasí je typicky tropické: horké a vlhké po celý rok. V období od září do května panuje sušší počasí než po zbytek roku. Počasí se ovšem lokálně mění – v údolích a níže položených oblastech vládnou vyšší teploty. Prudší srážky vznikají v pobřežních oblastech

7 Něco navíc Vánoce provázejí celý křesťanský svět. Filipíny, společně s Východním Timorem jediná země v Asii s dominantně křesťanskou vírou, se však chlubí tím, že ty jejich svátky trvají vůbec nejdéle. Poprvé vánoce na Filipínách zaklepou na dveře již někdy v září, kdy se začnou připomínat výzdobou, která se objeví v nákupních centrech a obchodních střediscích. Než však nejhezčí svátky roku dorazí ke svému cíli, uběhne ještě hodně času. Na Filipínách totiž končí až na Tři krále a na ostrově Cebu dokonce až třetí lednovou neděli, kdy je zde uctívána soška božího Jezulátka, Santo Nino, kterou mořeplavec Ferdinand Magellan v roce 1521 věnoval místnímu vládci a zahájil tak éru christianizace a zároveň španělské kolonizace filipínského soustroví. Sečteno, vydají filipínské vánoce na dobrých pět měsíců.


Stáhnout ppt "Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google