Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Iveta Šolarová Vytvořeno: prosinec 2012 Ročník: 2. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět – Vánoční zvyky Anotace: Seznámení s vánočními zvyky.

3 VÁNOČNÍ ZVYKY

4 ZLATÉ PRASÁTKO Zlaté prasátko se podle tradic zjevuje za odměnu o Štědrém večeru těm, kteří po celý den nic nejedí, drží půst.

5 ROZKRAJOVÁNÍ JABLEK U štědrovečerní večeře se při této věštbě určovalo, jak to bude se zdravím jednotlivých členů rodiny v nadcházejícím roce. Každý si rozkrojil svoje jablko. Pokud se po rozkrojení objevila hvězdička, znamenalo to, že dotyčný bude celý příští rok zdravý. Objevil-li se křížek, nevěstilo to nic dobrého.

6 LITÍ OLOVA Ještě na počátku 20. století se olovo lilo o Vánocích v každé rodině. Protože však za obou světových válek byl nedostatek tohoto materiálu, tento zvyk málem upadl v zapomnění. Olůvka roztavíme v kovové nádobce s dřevěnou rukojetí nad plamenem svíčky. Roztavený kov opatrně lijeme do nádoby se studenou vodou. Olovo ztuhne asi po 5 minutách a teprve potom je můžeme vyjmout z vody a zkoumat, co nám věští.

7 POUŠTĚNÍ OŘECHOVÝCH LODIČEK
Do půlek vlašských ořechů nakapeme vosk a připevníme tak do nich malou svíčku. Každý z rodiny dostane jednu takovouto lodičku, kterou následně pouštíme v kbelíku nebo umyvadle. Pokud naše lodička zůstává u břehu, říká se, že nás v příštím roce nečeká žádná výraznější změna. Pokud lodička pluje bok po boku s jinou, čeká nás údajně tolerance, láska od toho druhého nebo někdo nový v životě. Pokud pluje lodička spolu s ostatními, symbolizuje to vzájemnou úctu a semknutost. Když se loďka potopí, nevěstí to nic dobrého.

8 JMELÍ A v dalších obdobích pak bylo považováno za rostlinu pomáhající proti bleskům, nemoci a čarodějné moci. Jmelí platí také za rostlinu lásky.

9 VÁNOČNÍ BETLÉM Pana Marie Josef Ježíšek
Mezi další z vánočních obyčejů patří výroba betlémů a jesliček. První jesle údajně posvětil při vánoční mši v roce 354 papež Liberius. Jiná legenda říká, že jesličky poprvé vytvořil o Vánocích v roce 1223 svatý František z Assisi.

10 VÁNOČNÍ KOLEDY My tři králové Štědrej večer nastal
Jak jsi krásné neviňátko Nesem vám noviny Pravděpodobně nejslavnější vánoční písní je skladba Tichá noc.

11 ŠTĚDROVEČENÍ VEČEŘE Bramborový salát Řízek Klobása Kapr
Čočková polévka Rybí polévka O štědrovečerní večeři by se mělo vždy připravit o jeden talíř víc, pro náhodného hosta. Pod talíř se schovávají šupinky od kapra, aby se v rodině držely penízky.

12 Citace Obrázky: Microsoft Office klipart 2010


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google