Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v 17.00 hod. zpíváním u vánočního stromu před.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v 17.00 hod. zpíváním u vánočního stromu před."— Transkript prezentace:

1

2 Advent v ZŠ Litultovice

3 Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v 17.00 hod. zpíváním u vánočního stromu před zámkem. Spolu s námi zpívaly také dětí z Mš Litultovice.

4 Zapálení první adventní svíce Při prvním zapalování adventní svíce pro žáky připravila paní učitelka Dana hádání z kalendáře. Rozdělili jsme se podle tříd do skupin a rozdali si připravené hádanky a křížovky. Z nich si žáci zjistili všechna jména, která v adventním čase jsou považována za významná. Přiřadili pranostiky k těmto jménům a svátky. Paní učitelka Lenka rozstříhala článek o sv. Barboře a skupinky žáků z nich složily si 4 věty a nalepily je do větviček.

5 Zapálení druhé adventní svíce Druhé adventní zapálení svíce bylo v anglickém stylu. Nejprve jsme zazpívali anglické koledy a potom se rozdělili do skupin. Paní vychovatelka Jana připravila pro 4. a 5. třídu vánoční sešity, do kterých si doplňovali anglické křížovky a věty o tradicích Vánoc v Anglii. Druhá třída vybarvovala vánoční anglické omalovánky.

6 Třetí zapalování adventní svíce Při třetím adventu žáci zdobili vánoční stromečky z daných geometrických tvarů a poté si je vylepili ve svých třídách na dveře.

7 Adventní návštěva MŠ Litultovice Pozvali jsme na návštěvu děti z MŠ a s nimi si zasoutěžili o nejdelší vyrobený řetěz. Nakonec jsme společně koledovali.

8 Čtvrté zapalování svíce Čtvrté posezení u adventního věnce bylo spojeno s oslavou Štědrého dne.

9 První úkol žáků bylo vyzdobení sváteční tabule ve své třídě a vyrobit ke svému místu jmenovku.

10 Dodržování vánočních zvyků Žáci byli rozděleni do čtyř skupin. Každá skupina dostala pokyny, podle kterých si připravili vánoční zvyky a předvedli je ostatním žákům. 1.skupina Štědrovečerní předpovědi Foukni do plamene svíčky. Kouř hned zase stoupá nahoru: štěstí Kouř jde hned zase ke dveřím: nedobrý rok Vyrobte „Sčastko“ Za výslužku dávali koledníci hospodáři „sčastko“To přinášelo vše dobré pro nastávající rok. „Sčastko“ je ozdobná jedlová nebo smrková větvička, na kterou připevníte jednoduchou kytičku ze 4 proužků barevných papírů (žlutý, červený, modrý a zelený). Kdo chtěl být příští rok zdravý, musel o Štědrém dnu přejít bosou nohou louku.

11 Dodržování vánočních zvyků 2. skupina Štědrovečerní předpovědi Lodičky ořechů se nechávají plout po vodě. Nepotopí – dlouhý a šťastný život, při kraji – drží se doma, ke středu – vydá se do světa Vyrobte „Štědrovečerní pokrm - vánočku “ Rozpulte jablko: hvězdička – zdraví, křížek - nemoc Rozloupněte ořech: Zdravé jádro – zdraví, plesnivé jádro - nemoc

12 Dodržování vánočních zvyků 3. skupina Štědrý den Promíchejte hrnky a jeden odklopte. Peníz – bohatství Chléb – dostatek Sůl – bída Vyrobte „Zlaté prasátko “ Betlémy se vystavovaly už ve středověku. U nás se objevily ve větší míře hlavně od počátku 19. století. Vyráběli je lidoví mistři řezbáři ze dřeva, ale také si je lidé zhotovovali z papíru, kousků látek a přírodnin.

13 Dodržování vánočních zvyků 4. skupina Štědrovečerní předpovědi Jak předvídat počasí 24.12. večer rozkrojte cibuli na 12 plátků. Dejte na prkénko, co plátek- to měsíc. Který plátek do druhého dne oschne, ten měsíc bude suchý. Lití olova – nahraďte barevnou svíčkou Hoďte za sebe papuč a říkejte toto čarování : Hažu papučem hažu a tobě papuču kažu. Obrať se mi v tu stranu, z které ja chlopa dostanu!


Stáhnout ppt "Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v 17.00 hod. zpíváním u vánočního stromu před."

Podobné prezentace


Reklamy Google