Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava."— Transkript prezentace:

1 Anna Kvasničková

2 DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše Krista.

3 ZAŘAZENÍ Vánoce patří spolu s Velikonocemi k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Slavnost Narození Páně připadá tradičně na 25. prosince a Vánoce se v římskokatolické tradici slaví od jejího předvečera do svátku Křtu Páně.

4 TRADICE V Česku a dalších zemích s převládající římskokatolickou tradicí začíná oslava Vánoc na Štědrý den, 24. prosince, kdy je předvečer vánoční slavnosti. Samotné Vánoce podle křesťanské začínají s vyjitím první večerní hvězdy 24. prosince. K Vánocům se pojí množství lidových tradic, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které podle české tradice nosí Ježíšek, či vánoční cukroví.

5 VÁNOCE DŘÍVE Naši předkové slavili tento den jednoduše zapalováním velkých ohňů či rozsvěcováním světel. My si dnes pověsíme do ulic žárovkami bohatě osazené kýčovité hvězdy, komety, zvony nebo stromečky a i když jsou to často prapodivné ozdoby, obvykle se nám líbí to, jak hezky svítí. A v leckterém okně uvidíme rozsvícený stromeček nebo elektrický svícen a zase se nám líbí, jak hezky svítí. Ano, i my slavíme slunovrat či Vánoce hlavně světlem. Tmy je hodně a toužíme po světle. Ostatně, možná že i ta rozsvícená barevná televizní obrazovka je takovým světlem, k němuž se v zimě obzvláště rádi upínáme... A sedíce před televizí, věnujeme se alespoň vnějškově rovněž odpočinku, jako naši předkové. Pravda, psychicky a duševně si takto leckdy mnoho neodpočineme, to je druhá stránka věci. Naši předkové asi více rozjímali, ale i oni si v zimě jistě rádi vyprávěli a poslouchali příběhy s dobrým koncem – tedy pohádky a přáli si, aby i pro ně všechno dobře dopadlo a všichni se ve zdraví dočkali nového jara.

6 VÁNOCE DNES Ve 20. a 21. století jsou Vánoce v mnoha zemích vnímány převážně jako svátky pokoje, rodiny a lásky, který lidé slaví společně bez ohledu na své náboženské přesvědčení. Tyto svátky bývají i hodně hektické.

7 CO VÁNOCE ZNAMENAJÍ PRO MNE Čas, který mohu strávit s rodinou Čas na meditaci Pohodu Dobrou náladu Čas na učení

8


Stáhnout ppt "Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava."

Podobné prezentace


Reklamy Google