Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ. 1. 07/1
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ6_01 VÁNOCE

2 Víš, jak dlouhá je doba adventní?
Vánoce jsou významným křesťanským svátkem, protože připomínají narození Ježíše Krista. Slaví se od 24. prosince do první neděle po 6. lednu. Do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. Víš, jak dlouhá je doba adventní? Doba adventní zahrnuje čtyři týdny před Štědrým dnem. Pokud ne, najdi informaci na internetu.

3 Znáš české tradice, které se vážou k některému výše uvedenému dni?
Advent Přípravu na samotné Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před Vánoci. První adventní neděle připadá na neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Čtyři adventní neděle bývají někdy označovány postupně jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá, tato označení ovšem nemají s křesťanskou tradicí nic společného, mají pouze komerční význam, spojený s nákupy předvánočních dárků. V průběhu adventu mají svátek někteří důležití svatí, např. sv. Ondřej ( ), sv. Barbora(4. 12.), sv. Mikuláš(6. 12.) a sv. Lucie( ). Znáš české tradice, které se vážou k některému výše uvedenému dni?

4 Dívkám ale rozkvetlé větvičky říkají ještě něco úplně jiného. Víš co?
Pojďme si alespoň některé z nich připomenout. Barborky jsou starý lidový adventní zvyk, kdy na svátek sv. Barbory dne 4. prosince si dívky uřežou větvičky třešní nebo višní, vloží je doma do vázy s vodou tak, aby do Vánoc doma v teple pěkně rozkvetly, což se s trochou péče a štěstí snadno povede. Pěkně rozkvetlé barborky o Vánocích symbolizují nejen příchod nového světla v podobě Ježíše, ale připomínají nám i právě proběhnuvší zimní slunovrat, který v znamená pomalý zánik zimy a příchod dalšího voňavého a květy ozdobeného jara. Dívkám ale rozkvetlé větvičky říkají ještě něco úplně jiného. Víš co? Také to může znamenat, že se dívka, která barborku natrhala a měla ve váze, do roka a do dne vdá.

5 V Čechách je v dnešní době při tzv
V Čechách je v dnešní době při tzv. mikulášské nadílce Mikuláš představován v biskupském oděvu s dlouhým bílým vousem a je doprovázen čerty a anděly. Tato skupinka obchází města i vesnice v noci z 5. na 6. prosince. Andělé s Mikulášem roznášejí dárky, čerti se starají o symbolické „trestání“ a „strašení“ zlobivých dětí. Ne vždy však ale byl Mikuláš doprovázen andělem a čertem. V dřívějších dobách s ním chodil třeba obecní policajt. Anděl je ze všech společníků nejmodernější verzí. Celkově je Mikuláš jakousi přípravou na Vánoce, kdy se nerozdávají příliš velké a drahé dary, ale spíše jen nějaké pamlsky, ovoce nebo malé dárky pro štěstí. Ovšem v době, ze které tento zvyk pochází, byly podobné laskominy a některé druhy ovoce méně dostupné, a bylo proto toto oceňováno více než dnes. Ve všech dobách v této tradici však šlo především více o zážitek než o dary.

6 Který z těchto zvyků aplikujete u vás doma? Povyprávěj nám o tom.
S vánočním oslavami je spojeno množství místních či národních zvyklostí. U nás je zřejmě nejrozšířenějším zvykem postavení vánočního stromku, který se zdobí vánočními ozdobami, a pod který nám Ježíšek nosí dárky. V českých zemích si poprvé vánoční stromek připravil pro své přátele v roce1812 ředitel Stavovského divadla J. K. Liebich na svém libeňském zámečku. Nový zvyk se poté začal prosazovat v bohatých pražských měšťanských rodinách a teprve později i na venkov. Rovněž bývá zvykem na Vánoce stavět jesličky neboli betlém. Charakter Vánoc do značné míry ovlivňují také koledy, česká tradice koled je pak zvláště bohatá. Se štědrým večerem se pak pojí i řada lidových zvyků, např. lití olova, pouštění ořechových lodiček, házení střevícem či třesení bezem. Který z těchto zvyků aplikujete u vás doma? Povyprávěj nám o tom.

7 Víš co znamená slovíčko půst?
Štědrý večer ještě nepatří do křesťanských Vánoc. Končí jím Advent a také období půstu. Štědrovečerní večeře má proto slavnostní ráz, ačkoli je ještě složena z postních jídel. Následující půlnoční mše je pak v podstatě pozůstatkem noční bohoslužby, která původně předcházela všem významným křesťanským svátkům. Zpívají se zde koledy a začíná samotná církevní oslava narození Krista. Víš co znamená slovíčko půst? Půst je odmítání příjmu potravy, jeho redukcí na minimum nebo omezením na vyhraněné, skromné pokrmy, což má mít pro postící se osobní pozitivní přínos. Motivem může být zdraví, očištění, ale u předvánočního půstu hlavně nelpění na hmotném, a přimknutí se k tomu, co člověka přesahuje.

8 Zkusme si udělat malou anketu na téma štědrovečerní večeře.
24. prosince bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavnostní večeři. Samotná večeře se tradičně skládala z rybí polévky, bramborového salátu a kapra. Zkusme si udělat malou anketu na téma štědrovečerní večeře. Každý udělá čárku pod pokrmem v tabulce, který jíte. Pokud svoji variantu nenajdeš, udělej čárku pod jiné a doplň, co jíte. salát kapr řízek klobása Jiné

9 Znáš jména tří mudrců, kteří se přišli poklonit Ježíšovi do Betléma?
Samotné vánoční svátky začínají dnem Narození Páně 25. prosince, (Boží hod vánoční, v občanském kalendáři označený jako „1. svátek vánoční“). 26. prosince se slaví svátek sv. Štěpána, prvomučedníka, občansky „2. svátek vánoční“. 6. ledna se slaví slavnost Zjevení Páně(též svátek Tří králů) – podle tradice se tohoto dne přišli poklonit právě narozenému Ježíšovi do Betléma mudrci od východu a přinesli mu dary. Tradice později udělala z mudrců krále a stanovila jejich počet na tři. Neděli následující po slavnosti Zjevení Páně se slaví Křest Páně, kdy vánoční období v rámci církevního roku končí. Znáš jména tří mudrců, kteří se přišli poklonit Ježíšovi do Betléma? Ano, jsou to: Kašpar, Melichar a Baltazar.

10 V katolických zemích se na Tři krále píše posvěcenou křídou na dveře domů a chlévů zkratka K † M † B † nebo latinský ekvivalent C † M † B † jako formule požehnání. Místo českého K jako Kašpar se někdy také používá latinské C (Casparus - Kašpar). Zkratka se obvykle vykládá jako iniciály tří králů, tedy Kašpar+ Melichar+ Baltazar. Původní text ale zní Christus mansionem benedicat – ať Kristus požehná tomuto příbytku (po celý rok – proto se za třetí křížek píše letopočet). Tři křížky symbolizují Nejsvětější trojici, tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami. . Obr. 1.

11 Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Vánoce. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva. Obr. 1. Lstiboř, detail dveří fary. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Ostatní obrázky Klipart.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1"

Podobné prezentace


Reklamy Google