Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Prezentace pro projekt : Pelhřimovsko za vzděláním Podnikatelské příležitosti venkova " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova na období Diverzifikace hospodářství venkova ing. Emil Machálek, CSc.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Informace o současné podpoře kombinované dopravy v České republice
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program rozvoje venkova ČR a podpora podnikatelů
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán EAFRD Ministerstvo.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje ÚZPI dne 18. října 2007.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy ÚZPI dne 18. října 2007.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Operační program životní prostředí
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Program rozvoje venkova 2007 – 2013 – Osa III
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán EAFRD Ministerstvo zemědělství ČR

Osa 4 Budování místních kapacit pro zaměstna- nost a diverzifikaci Priority pro rozvoj venkova v období Osa 2 Zlepšování životního prostředí a krajiny Osa 3 Zlepšování kvality života ve venkovských oblastech a podpora diverzifikace Osa 1 Zlepšování konkurence- schopnosti zemědělství a krajiny I n i c i a t i v a L E A D E R I n i c i a t i v a L E A D E R Podpora zakládání nových a rozvoj existujících mikropodniků sleduje především (v Ose 3) rozvoj aktivit se zaměřením na oblast doplňkové a řemeslné výroby, služeb a výstavbu decentralizovaných zařízení pro využití obnovitelných zdrojů energie.

 Popis opatření Podpora je určena na zakládání nových a rozvoj existujících mikropodniků včetně nových živností v oblasti výroby, zpracování služeb bez omezení sektoru. Dle doporučení komise č. 2003/361/ES je mikropodnik definován jako podnik, který zaměstnává méně než 10 zaměstnanců a jehož roční obrat nebo roční účetní rozvaha nepřekračují 2 mil. EUR. Záměr A - na zakládání nových mikropodniků v oblasti drobné výroby, rozvoj aktivit se zaměřením na oblast doplňkové a řemeslné výroby a služeb pro hospodářství a obyvatelstvo na základě zkušeností z přidružené výroby. Záměr B - bude podporována zejména výstavba decentralizovaných zařízení pro využití obnovitelných zdrojů energie, zejména navazující na zemědělskou nebo lesnickou výrobu a péči o přírodu a krajinu.

 Popis opatření Podpora je určena na zakládání nových a rozvoj existujících mikropodniků včetně nových živností v oblasti výroby, zpracování služeb bez omezení sektoru. Dle doporučení komise č. 2003/361/ES je mikropodnik definován jako podnik, který zaměstnává méně než 10 zaměstnanců a jehož roční obrat nebo roční účetní rozvaha nepřekračují 2 mil. EUR.

 Záměry Záměr A - na zakládání nových mikropodniků v oblasti drobné výroby, rozvoj aktivit se zaměřením na oblast doplňkové a řemeslné výroby a služeb pro hospodářství a obyvatelstvo na základě zkušeností z přidružené výroby. Záměr B - bude podporována zejména výstavba decentra- lizovaných zařízení pro využití obnovitelných zdrojů energie, zejména navazující na zemědělskou nebo lesnickou výrobu a péči o přírodu a krajinu. B1 Výstavba a modernizace bioplynové stanice B2 Výstavba a modernizace kotelen, výtopen a tepláren na biomasu B3 Výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv (pelety, peletky, brikety)

 Příjemci podpory Záměr A ofyzické i právnické osoby (i bez historie), které splňují podmínky pro zařazení do kategorie mikropodniků Záměr B ofyzické a právnické osoby, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů

 Kritéria přijatelnosti oProjekt může být realizován v obci do 2000 obyvatel na území České republiky. V případě výstavby decentralizovaných zařízení pro zpracování a využití obnovitelných zdrojů paliv a energie (záměr B) může být projekt realizován na území celé České republiky kromě hlavního města Prahy. oProjekt je v souladu s příslušnou právní úpravou České republiky a Evropské unie. oŽadatel musí splňovat definici příjemce pomoci stanovenou pro příslušné opatření/záměr. oŽadatel nečerpá finanční prostředky na stejný účel nebo na předmět, pro který je požadována finanční pomoc, z rozpočtu kapitoly MZe, z jiných rozpočtových kapitol státního rozpočtu nebo státních fondů (např. nesmí obdržet úvěr s podporou Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, a.s., z Programů pomoci malého a středního podnikání prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s. apod.) nebo jiných fondů Evropské unie.

 Kritéria přijatelnosti (pokračování) oProjekt musí splňovat účel a rozsah opatření/záměru. oŽadatel prokázal spolehlivost prostřednictvím výpočtu finančního zdraví u projektů, jejichž způsobilé výdaje přesahují Kč. oŽadatel prokázal ekonomickou životaschopnost projektu v případě, že způsobilé výdaje přesahují Kč. oProjekt se nevztahuje na činnosti související s produkcí, zpracováním nebo uváděním na trh produktů uvedených v příloze I. Smlouvy o založení ES. oV případě záměru B (B2) je možné spalovat pouze čistou biomasu bez přídavku fosilních paliv či jiných materiálů.

 Druh a výše dotace oDruh dotace: přímá nenávratná dotace oZpůsob financování: podílové financování oVýše dotace: maximální výše dotace činí: oMinimální celkové způsobilé výdaje na projekt jsou Kč oMíra podpory EU činí max.75%, národní veřejné zdroje činí max.25%

 Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Záměr A orekonstrukce a modernizace objektu, případně nová výstavba budov a ploch pro zakládání a rozvoj existujících mikropodniků v oblasti hospodářské struktury výroby mimozemědělského podnikání v rámci rozvoje drobné výroby, řemesel, obchodních a jiných místních služeb (stavební materiál, stavební práce, rozvody, přípojky základních inženýrských sítí ve vztahu k provoznímu příslušenství) oúprava povrchů v areálu podnikatelské provozovny (např. odstavná stání, úprava povrchů pro skladové hospodářství v oblasti výroby, řemesel obchodních a jiných služeb) onákup strojů, výrobních zařízení a technologie sloužící k zakládání a rozvoji mikropodniků

 Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování (pokračování) onákup vybavení provozovny pro podnikatelskou činnost opořízení výpočetní techniky oprojektová dokumentace otechnická dokumentace související se stavebním povolením onákup budov a staveb v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu onákup pozemků do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu

 Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Záměr B – B1 Výstavba a modernizace bioplynové stanice orekonstrukce a modernizace objektu či přestavba objektu na bioplynovou stanici (stavební materiál, stavební a zemní práce, rozvody, přípojky základních inženýrských sítí ve vztahu k provoznímu příslušenství, úprava povrchů v areálu bioplynové stanice) onová výstavba objektu bioplynové stanice opořízení, instalace a zprovoznění příslušných strojních, technologických a regulačních systémů bioplynové stanice včetně doprovodných inženýrských sítí a rozvodů oprojektová dokumentace otechnická dokumentace související se stavebním povolením onákup pozemků v souvislosti s projektem do 10% z celkových způsobilých výdajů projektu onákup budov a staveb v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu

 Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování – B2 Výstavba a modernizace kotelen, výtopen a tepláren – B2 Výstavba a modernizace kotelen, výtopen a tepláren na biomasu orekonstrukce a modernizace objektu či přestavba objektu na kotelnu, výtopnu či teplárnu na biomasu (stavební materiál, stavební a zemní práce, rozvody, přípojky základních inženýrských sítí ve vztahu k provoznímu příslušenství, úprava povrchů v areálu příslušného zařízení) onová výstavba objektu kotelny, výtopny či teplárny na biomasu opořízení, instalace a zprovoznění příslušných strojních, technologických a regulačních systémů kotelny, výtopny či teplárny na biomasu včetně doprovodných inženýrských sítí a rozvodů oprojektová dokumentace otechnická dokumentace související se stavebním povolením onákup pozemků v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu onákup budov a staveb v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu

 Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování – B3 Výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv orekonstrukce a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv (stavební materiál, stavební a zemní práce, rozvody, přípojky základních inženýrských sítí ve vztahu k provoznímu příslušenství, úprava povrchů v areálu příslušného zařízení) onová výstavba objektu zařízení pro výrobu tvarovaných biopaliv opořízení, instalace a zprovoznění příslušných strojních, technologických a regulačních systémů zařízení pro výrobu tvarovaných biopaliv včetně doprovodných inženýrských sítí a rozvodů oprojektová dokumentace otechnická dokumentace související se stavebním povolením onákup pozemků v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu onákup budov a staveb v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu

 Výdaje, které nejsou způsobilé ke spolufinancování oinvestice do rizikových kapitálových fondů, úvěrových a záručních fondů onáklady na právní poradenství, notářské služby onáklady na bankovní záruky onákup použitého zařízení onákup mobilních dopravních prostředků onákup pozemků za cenu vyšší než 10 % celkových způsobilých výdajů na projekt onákup budov za cenu vyšší než 10 % celkových způsobilých výdajů na projekt oprodej a zpětný leasing oleasing v případě podpory pronajímateli opůjčky a úroky z půjček oDPH pro plátce, pokud mu vzniká nárok na vrácení DPH v souvislosti s projektem ojiné daně a poplatky oprovozní náklady oodpisy hmotného a nehmotného majetku oúčetnictví projektu

 Bodovací kriteria Záměr A

 Bodovací kriteria Záměr B B1 Výstavba a modernizace bioplynové stanice

 Bodovací kriteria Záměr B B2 Výstavba a modernizace kotelen, výtopen a tepláren na biomasu

 Bodovací kriteria Záměr B B3 Výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv

 Monitorovací indikátory oV tomto opatření žadatel nevyplňuje žádné monitorovací indikátory

 Závazný přehled max. hodnot některých způsobilých výdajů Záměr A

 Závazný přehled max. hodnot některých způsobilých výdajů Záměr B B1 Výstavba a modernizace bioplynové stanice

 Závazný přehled max. hodnot některých způsobilých výdajů Záměr B B2 Výstavba a modernizace kotelen, výtopen a tepláren na biomasu

 Závazný přehled max. hodnot některých způsobilých výdajů Záměr B B3 Výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv

 Specifické podmínky oNařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV) a jeho prováděcí předpisy oNařízení Rady (ES) č. 1290/2005 o financování společné zemědělské politiky a jeho prováděcí předpisy oRozhodnutí Rady (ES) č. 2006/144/ES o strategických směrech Společenství pro rozvoj venkova (programové období 2007 – 2013) oNařízení Komise 1628/2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na vnitrostátní regionální investiční podporu

 Platná právní úprava oNařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV) a jeho prováděcí předpisy oNařízení Rady (ES) č. 1290/2005 o financování společné zemědělské politiky a jeho prováděcí předpisy oRozhodnutí Rady (ES) č. 2006/144/ES o strategických směrech Společenství pro rozvoj venkova (programové období 2007 – 2013) oNařízení Komise 1628/2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na vnitrostátní regionální investiční podporu oZákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ze dne s platností od oZákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů ve znění zákona č. 93/2004 Sb.

 Platná právní úprava (pokračování) oZákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny ve znění pozdějších předpisů oZákon č. 185/2001Sb., o odpadech a o změně některých zákonů oZákon č. 180/2005 Sb., o podpoře využívání obnovitelných zdrojů osouvisející předpisy oZákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách s platností od oZákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů oZákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií oVyhláška č. 213/2001 Sb., kterou se vydávají podrobnosti náležitostí energetického auditu

Děkuji za pozornost a další informace lze získat: Ing. Rostislav Hošek odbor Řídící orgán EAFRD – MZe ČR tel , fax tel , fax Těšnov Praha 1