Zákon o univerzitních nemocnicích a univerzitní vojenské nemocnici Z. Mrozek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Advertisements

Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Novinky ve zdravotnickém právu?
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Věcný záměr zákona v vysokých školách. Základní odlišnosti proti stávající právní úpravě.
Personální informační systém
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Personální management
Struktura personální směrnice
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Návrh struktury personálního spisu
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Kvalita v českém zdravotnictví
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
STÁTNÍ PODNIK.
Odměňování pedagogických pracovníků
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Právní postavení zaměstnanců v institucích EU Referát na konferenci „ČR po rozšíření EU – personálně informatické souvislosti a dopady“ 13. – 14. září.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Systém zajišťování kvality na UK
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Návrh zákona o univerzitních nemocnicích a jeho dopady na MU
Správa sociálního zabezpečení
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Digitální učební materiál
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Transkript prezentace:

Zákon o univerzitních nemocnicích a univerzitní vojenské nemocnici Z. Mrozek

Zákon o zdravotních službách • Zásadní rozdíl mezi zákonem o zdravotních službách a zákonem o péči o zdraví lidu spočívá v úpravě postavení pacienta. Pacient se stává rovnocenným účastníkem procesu poskytování zdravotních služeb, důraz je kladen na jeho práva a individuální potřeby. Důvodová zpráva zákona o ZS

Přínos reformních právních norem?? • Zákon o zdravotních službách – právní nejistota lékaře i pacienta (informované souhlasy), nárůst administrativy (léčebný plán, povinné akreditace lůžk. zařízení) • Vyhláška o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb – personální devastace lůžkových zařízení ( 1 sestra / 40 pacientů, 1 lékař/ 60 – 250 pacientů v pohotovostní službě) • Nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb – garantuje 30 praktických lékařů/ČR ( nyní přes )

Vyhláška o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče • 1.1. Standard: zavedení programu zvyšování kvality a bezpečí • Cílem standardu je uplatnění zásad a činností vedoucích ke zvyšování kvality a bezpečí jako nedílné součásti systému řízení lůžkové zdravotní péče. • Ukazatele kvality a bezpečí pro splnění standardu • Standard je splněn, jestliže • je zaveden program zvyšování kvality a bezpečí pro celé zdravotnické zařízení a tento program je pravidelně aktualizován, • b) jsou určeny osoby odpovědné za plnění programu zvyšování kvality a bezpečí, • c) zásady a činnosti vedoucí ke zvyšování kvality a bezpečí jsou zahrnuty v provozních postupech zavedených do praxe, které jsou nejméně jednou ročně aktualizovány, a • d) osoby podílející se na poskytování lůžkové zdravotní péče jsou aktivně zapojeny do programu zvyšování kvality a bezpečí.

Statut univerzitní nemocnice • UN - právnická osoba veřejného práva • Zřizována i rušena zákonem • Rejstřík univerzitních nemocnic

Orgány univerzitní nemocnice • Ředitel – Výběrové řízení vyhlášené správní radou – Ukončené VŠ vzdělání v magisterském stud programu – Pětileté funkční období – Nesmí podnikat nebo provozovat jinou samostatnou výdělečnou činnost a nesmí být statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu, členem řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu podnikající právnické osoby, pokud k tomu nemá písemný souhlas správní rady

Orgány univerzitní nemocnice • Správní rada – 9 členů – 4 jmenuje ministr, 4 rektor, 1 volí zastupitelstvo kraje – Max. 2 členové mohou být zaměstnanci UN – Pětileté funkční období – Nesmí podnikat – Schvaluje rozpočet – Schvaluje smlouvy s plněním nad 30 mil, prominutí dluhu nad , převody movitých věcí nad 10 mil, převody nemovitostí – Zodpovídají za škody způsobené UN v plné výši společné a nerozdílně

Orgány univerzitní nemocnice • Dozorčí rada – 5 členů – 2 jmenuje ministr, 2 rektor, 1 zaměstnanci UN – Pětileté funkční období – Volba zaměstnanci přímá, či voliteli – Členové nesmí podnikat – Plná zodpovědnost za škodu

Orgány univerzitní nemocnice • Akademická rada – Poradní orgán – Jmenuje ředitel a děkan LF – Vydává stanoviska ke koncepci, ke statutu, k návrhu výroční zprávy, k návrhu smlouvy o spolupráci – Vyjadřuje se k otázkám výuky, vědecké, výzkumné činnosti a specializačního vzdělávání

Spolupráce s VŠ • Smlouva o spolupráci • Přednostu jmenuje a odvolává ředitel po dohodě s děkanem na základě výběrového řízení na dobu max. 5 let

Důvodová zpráva • Otevření možnosti stát se univerzitní nemocnicí i jiným poskytovatelům zdravotních služeb • Odstranění nedostatků v pracovněprávních vztazích u zaměstnanců, kteří mají uzavřený pracovní poměr jak s fakultní nemocnicí, tak s vysokou školou • Méně rigidní nakládání s majetkem univerzitní nemocnice • Manažerské řízení univerzitní nemocnice a plná odpovědnost řídících pracovníků • Umožní lepší motivaci zaměstnanců univerzitní nemocnice prostřednictvím aplikace ustanovení zákoníku práce o mzdě (opuštění platových tarifů)

Výhody • Zakotvení UN v zákoně • Povinnost uzavřít smlouvu o spolupráci s VŠ – není však ošetřena situace, pokud k uzavření smlouvy nedojde

Nevýhody • Nedochází k odpolitizování řízení UN – většina správní rady je jmenována polit. orgány • Stát se vzdává posledního zbytku sítě ZZ, kterou ještě spravuje – bezpečnostní riziko • Není odstraněna dualita v zaměstnávaní vyučujících lékařů • Budou zrušeny platové tabulky, snížen nárok dovolené - možná personální destabilizace UN • Co bude další krok, pokud se tento model neosvědčí?

ČLK odmítá navrhovanou verzi zákona o univerzitních nemocnicích vzhledem k rizikům destabilizace doposud fungujícího systému, který nevyvažují pozitiva tohoto zákona, která se pohybují spíše na spekulativní úrovni. Doporučuje obnovit diskuzi o věcném záměru daného zákona a jeho potřebnosti.

Děkuji za pozornost