Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Sociální služby SOZ.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
MUDr.František Schneiberg
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Služby pro rodiny Potřeby a možnosti podpory.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
PREZENTUJÍCÍ Společně vše zvládneme Červen 2013 Mgr. et Bc. Petr K r č á l radní Kraje Vysočina pro sociální oblast protidrogové prevence a multikulturní.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Reforma systému péče o ohrožené děti a rodiny v České republice
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Co říká česká veřejnost?
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu Miloslav Macela ředitel odboru rodiny a dávkových systémů

Shoda na základním východisku Nejlepším prostředím pro dítě je rodina, resp. rodinné prostředí Bylo by ideální, kdyby každé dítě mohlo vyrůstat v rodině Institucionální péče by měla být poslední možností při řešení situace dítěte V českém systému péče o ohrožené děti je nutné provést změny

Obavy Realizovatelnost změn: „to nejde“ Časový horizont: „změny jsou příliš rychlé“ Míra komunikace: „vše je potřeba řádně prodiskutovat a rozvážit, pak teprve dělat nějaké změny“ Limity společnosti: „nebude dostatek služeb, kvalitních pěstounů, česká společnost je jiná než Evropa“ Rezervovaný postoj: „ať udělají nejprve změny ostatní, my se pak přizpůsobíme“ Hledání viníků: „je to špatné, ale může za to někdo jiný, naše práce je výborná, resp. nemůžeme ji dělat jinak, protože…“

Co je nutno v diskusi zohlednit existuje velké množství vědeckých výzkumů dokazujících negativní vliv ústavní péče na vývoj dětí, zejména v raném dětství neexistuje jediný výzkum potvrzující pozitivní vliv této péče otázku práva všech dětí na rodinné prostředí. Úmluva o právech osob se zdravotním postižením, 10/2010 Sb. m. s., čl. 23: Dítě nesmí být za žádných okolností odděleno od rodičů z důvodu jeho zdravotního postižení nebo zdravotního postižení jednoho či obou rodičů. Pokud nejsou nejbližší příbuzní schopni pečovat o dítě se zdravotním postižením, státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, vyvinou veškeré úsilí k  zajištění náhradní péče v rámci širší rodiny, a pokud to není možné, v rámci společenství v rodinném prostředí.

Proveditelnost - aktivity Národní strategie péče o ohrožené děti Národní akční plán na období 2012 - 2015 Nový zákon o podpoře rodin a NRP 2014 Zákon o sociálně- právní ochraně dětí 2012 N O V Ý S Y T É M Nový občanský zákoník 2013/2014 Národní akční plán na období 2016-2018 Změna systému práce orgánů sociálně-právní ochrany a soudů Vytváření sítě služeb pro práci s rodinami a na podporu NRP Rozvoj a profesionalizace pěstounské péče Transformace pobytových zařízení Dílčí novely dalších zákonů 2012

„Gate keeping“ .

Co je připraveno Novela zákona č. 359/1999 Sb. o sociálně-právní ochraně dětí Individuální projektu MPSV „Systémová podpora transformace a sjednocení systému péče ohrožené děti“ (od 1. ledna 2012 do 30. června 2014) – rozvoj sítě služeb pro práci s rodinami, profesionalizace pěstounské péče, změny v činnosti orgánů sociálně-právní ochrany Samostatný program v rámci „Norských fondů“ – prostředky na přípravu zákona o podpoře rodin, náhradní rodinné péči a systému péče o ohrožené děti; na vznik transformačních plánů jednotlivých zařízení ve spolupráci se zřizovateli (2012 – 2013). Součástí plánů bude způsob zajištění péče o děti, které jsou dnes umisťovány do kojeneckých ústavů (služby pro práci s rodinami, náhradní rodinné péče a vznik specializovaných služeb pro děti se zdravotním postižením) Pracovní verze „Národní strategie ochrany práv dětí a péče o ohrožené děti“ Nový občanský zákoník  

Děkuji za pozornost! Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor 21, odd. 214, Na Poříčním právu 1/376, 128 01, Praha 2.