Středisko náhradní rodinné péče, o. s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Výsledky výzkumu: Anglie a Wales Cíle výzkumu Zachycení aktuálních trendů v oblasti NRP: Deinstitucionalizace Obecný.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. POLSKO – výsledky výzkumu: Změny systému, deinstitucionalizace Bariéry a ne/zamýšlené důsledky transformace Nová.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Život v náhradní rodinné péči z pohledu přijatých dětí a náhradních rodin Projekt Centrum.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušeností přímých aktérů Shrnutí závěrů výzkumu, přehled potřeb dětí a náhradních rodin a doporučení pro praxi.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Náhradní rodinná péče.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
SOS dětské vesničky.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Zahraniční výzkum Náhradní péče o děti v Dánsku, v Anglii a Walesu, na Slovensku a v Polsku
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Název Náhradní rodinná péče
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Sociální práce s rodinou 9
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti na Slovensku www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Kolektivní domovy Do začátku 90. let standardní forma péče Do r. 1997 byla náhradní péče o děti řízena 3 rezorty: zdravotnictvím, školstvím a rezortem práce, sociálních věcí a rodiny Od r. 1997 přešly dětské domovy a kojenecké ústavy do působnosti MPSVR SR Kromě dětských domovů: zvláštní internátní školy a učiliště, reedukační domovy 2003–07: internátní školská zařízení se transformovala na dětské domovy pod MPSVR Reedukační centra doposud zůstala v působnosti rezortu školství Od 90. let dětské domovy procházely proměnou vnitřní struktury (otázka, jak úspěšně a nakolik jde o efektivní způsob transformace) www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Počet dětí v ústavní péči a ochranné výchově: Kolektivní domovy Počet dětí v ústavní péči a ochranné výchově: NÚP nařízená ústavní péče OV ochranná výchova DěD dětský domov SŠI speciální škola internátní RDD/M reedukační domov dětí/mládeže DSS domov sociálních služeb www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Profesionální rodičovství – cíle Postupně rozpustit dětské domovy do sítí profesionálních rodin Profesionální rodiny se měly stát místy přechodné péče pro děti, které se po sanaci vrátí do původní rodiny Měly vznikat specializované rodiny pro péči o děti s těžkým zdravotním postižením, s mentálními či psychickými problémy … tyto záměry zatím nebyly zcela naplněny www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Profesionální rodičovství – vývoj 1993: profesionální rodiče se objevili v zákoně o školských zařízeních 1995–96: vznikají první profesionální rodiny Počet profesionálních rodin rostl: 1997: 7 profesionálních rodin; 1998: 20; 1999: 39 Vývoj počtu profesionálních rodin a dětí v jejich péči od roku 2010 do dubna 2008:   www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Profesionální rodičovství – vývoj 2008: v péči 333 profesionálních rodin 566 dětí a mladých dospělých 2009: v profesionálních rodinách 785 dětí 2010: v 514 profesionálních rodinách 950 dětí a mladých dospělých 2008–10: stoupl počet profesionálních rodičů ochotných poskytovat péči většímu počtu dětí, tedy i větším sourozeneckým skupinám zdvojnásobil se počet dětí s těžkým zdravotním postižením umístěných do péče profesionálních rodičů v profesionálních rodinách vzrostl počet dětí s diagnostikovanými poruchami chování Podíl dětí umístěných v dětských domovech v profesionálních rodinách ještě v r. 2008 celkově nízký – pouhých 10,7 %. Celkově byl podíl dětí v profesionálních rodinách pouhých 10,7 % z dětí v ústavní péči. www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Profesionální rodičovství – zkušenosti Výběr profesionálních rodičů a přiřazování dítěte k profesionálním rodičům Rozhoduje ředitel dětského domova Rozhodovací proces dostatečně nezohledňuje rodinné zázemí uchazeče o profesionální rodičovství a jeho výchovné schopnosti, ani zdravotní, mentální či psychické problémy dítěte  Komplikovanost role profesionálního rodiče Nejasný rozdíl mezi profesionálním (přechodným) a náhradním rodičem (na delší dobu) Nepřipravenost na odchod dítěte   www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Skupinová péče vs. péče v profesionálních rodinách Péče vykonávaná profesionálními rodiči má přednost před péčí poskytovanou v samostatných skupinách v dětských domovech Zřizovatelé dětských domovů jsou povinni zabezpečit, aby bylo každé dítě přijaté do dětského domova umístěno do profesionální rodiny, je-li mu méně než: 1 rok (od  1. 1. 2007) 3 roky (od 1. 1. 2009; s výjimkou dětí vyžadujících zvláštní zvýšenou péči v samostatné specializované skupině) 6 let (od 1. 7. 2011) 8 let (od r. 2015) 10 let (od r. 2020)   www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Současné formy náhradní péče o dítě náhradní osobní péče pěstounská péče ústavní výchova osvojení poručenství (s osobní péčí) Počet dětí v náhradní osobní péči, pěstounské péči a v poručenství v porovnání s počtem dětí s nařízenou ústavní péčí: PP+P+NOP Pěstounská péče + Poručenství + Náhradní osobní péče ÚP Ústavní péče www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Pěstounství a osvojitelství – zprostředkování péče Přehled dětí, kterým je třeba zprostředkovat náhradní rodinnou péči, vedou orgány sociálně-právní ochrany dětí Seznam žadatelů o pěstounství nebo osvojitelství vede orgán sociálně-právní ochrany dětí Přípravu dítěte provádí orgán sociálně-právní ochrany dětí nebo k tomu akreditovaný subjekt či zařízení, v němž je dítě umístěno Přípravu zájemců provádí orgán sociálně-právní ochrany dětí nebo k tomu akreditovaný subjekt, mezi nimiž si zájemce o pěstounství či osvojitelství může vybrat Navázání osobního vztahu mezi dítětem a žadatelem se musí uskutečnit v rozsahu a způsobem odpovídajícím věku, rozumové vyspělosti, potřebám a možnostem dítěte a v prostředí dítěti blízkém nebo vhodném na zprostředkování osobního vztahu mezi ním a žadatelem www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Pěstounství a osvojitelství – zkušenosti Žadatelé o náhradní rodinnou péči mají často vysoké požadavky na dítě, které si chtějí osvojit či vzít do pěstounské péče Děti romského původu, tělesně nebo mentálně postižené nebo děti drogově závislých rodičů si bere do péče ještě nižší počet žadatelů, než kolik by odpovídalo počtu žadatelů původně deklarujících ochotu takové dítě do péče přijmout Mezi důvody odmítnutí zprostředkování kontaktu s dítětem patří nejčastěji romský původ dítěte, dále vyšší věk dítěte a tělesné postižení Romské, starší a tělesně postižené děti a sourozenecké skupiny se dostávají častěji do pěstounské péče než do osvojitelské rodiny Proces zprostředkování osvojení (po roce 2005) trvá déle než proces zprostředkování pěstounské péče Největším problémem z hlediska žadatelů je při zprostředkování náhradní rodinné péče pomalá práce soudů. Časté jsou také komplikace ze strany biologických rodičů, ze strany úřadů práce, odborů sociálních věcí a rodiny a ze strany dětského domova. Biologičtí rodiče se účastní procesu zajišťování náhradní rodinné péče. Biologický rodič má právo rozhodovat o závažných věcech svého biologického dítěte. Pěstouni to zároveň často považují za komplikaci, která může podle nich poškozovat samotné dítě. www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Potřeba sanace biologické rodiny Zvyšuje se podíl dětí, které žijí mimo vlastní rodiny, v celé dětské populaci ve Slovenské republice. Zatímco v roce 2010 činil podíl dětí v náhradní péči necelé procento, v roce 2010 už to bylo 1,25 %. Téměř 60 % ze všech dětí v dětských domovech je romského původu Zhoršuje se sociální situace rodin, z nichž jsou odebírány děti, a to především v oblasti bydlení Nejvíce ohroženy jsou rodiny, v nichž se o děti stará pouze matka – odtud pochází 40 % všech odebraných dětí. Tyto matky často nevyužívají dávky v hmotné nouzi, na které mají nárok. Špatná situace ohrožuje především romské rodiny. Stát, resp. sociální služby, se musí zaměřit na práci s vlastními rodinami dětí. Sanace biologické rodiny se však zatím provádí minimálně. Strategie deinstitucionalizace systému sociálních služeb a náhradní péče ve Slovenské republice: klade si za cíl soudnímu nařizování ústavní výchovy předcházet. K tomu má sloužit příprava a zavádění specifických programů zaměřených na sanaci rodin v různých životních situacích. www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Jan Paleček Adresa: Jelení 91,118 00 Praha 1 Tel./fax: +420 233 355 309 Tel.: +420 233 356 701 E-mail: info@nahradnirodina.cz Web: www.nahradnirodina.cz www.nahradnirodina.cz info@nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius