PŘEHLED STAVU VYŘIZOVÁNÍ HLAVNÍCH AGEND SPRÁVY KN A PŘEDPOKLADY DALŠÍHO VÝVOJE Karel Štencel Český úřad zeměměřický a katastrální 24. 5. 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář ke KatV – SGI a potvrzování GP
Advertisements

Digitální katastrální mapa (reálný cíl v reálném čase)
Služby a produkty informačního systému katastru nemovitostí ČR
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Kariérové poradenství
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Aktuální Státní mapové dílo
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
Seminář k digitalizaci katastrálních map 26. června 2007 Ing. Karel Štencel - k úvodnímu slovu.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Vyhotovování neměřických záznamů Milan KOCÁB VÚGTK,v.v.i.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Změny a předpoklady dalšího vývoje legislativy Bohumil Janeček Praha dne 26. června 2007.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Obnova katastrálního operátu
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Katastr nemovitostí Minimum znalostí pro realitní makléře.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Současný stav digitalizace SGI Ing. Stanislav ŽofkaPraha ,Seminář k digitalizaci katastrálních map, Sdružení Nemoforum a Komora geodetů a kartografů.
7. Vytyčení hranice pozemku
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Informační systém katastru nemovitostí
Obnova katastrálního operátu
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
Ověřené výpisy z informačního systému katastru nemovitostí Ing. Vít Suchánek Český úřad zeměměřický a katastrální Komise pro informační systémy SMO Praha,
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Petr Souček Český úřad zeměměřický a katastrální.
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Poskytování údajů z katastru nemovitostí a RÚIAN
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
DÁLKOVÝ PŘÍSTUP DO KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pracovní setkání obCÍ vykonávajících funkci veřejného opatrovníka Krajský úřad Jihočeského kraje České Budějovice
Úkoly katastrálních úřadů
Modelace úvěru BD Vánek
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Transkript prezentace:

PŘEHLED STAVU VYŘIZOVÁNÍ HLAVNÍCH AGEND SPRÁVY KN A PŘEDPOKLADY DALŠÍHO VÝVOJE Karel Štencel Český úřad zeměměřický a katastrální

Základní informace  Správu KN ČR vykonává 14 KÚ prostřednictvím 107 KP  V KN bylo k evidováno: tis. parcel KN tis. parcel ZE tis. budov jednotek pro oprávněných osob na tis. LV  Digitální forma katastrální mapy – 34% k.ú. z celkového počtu

Zápisy práv vkladem do katastru nemovitostí  V roce 2006 bylo vyřízeno 626 tis. návrhů na vklad do KN  Za posledních 5 let nárůst počtu podaných návrhů o 65%, tj. o 13% ročně  Důsledek pokračujícího rozvoje trhu s nemovitostmi v ČR  1,4 milionu nových samostatně obchodovatelných jednotek  Rozvoj hypotéčního úvěrování (153 tis. návrhů na zápis zástavních práv x 32 tis. v roce 2001)  Přes uvedený růst se daří zkracovat lhůty vyřízení (mimo HMP pod 1 měsíc, v Praze 2,5)

Vklady do KN v ČR

Vklady do KN Praha

Zápisy záznamem do katastru nemovitostí  V roce 2006 bylo vyřízeno 910 tis. Podání k zápisu záznamem.  Nárůst provedených zápisů za posledních 5 let představuje 119 %, tj. 24 % ročně.  Rozhodující vliv – exekuce => zápisy a výmazy těchto poznámek v loňském roce 528 tis.  Lhůty zápisů záznamem se ve všech krajích pohybují pod zákonnou hranicí 30 dnů

Zápisy záznamem - ČR

Zápisy záznamem - Praha

Geometrické plány  V posledních letech stabilní  Vyhláška č. 26/2007 Sb. – potvrzení do 10 prac. dnů

Geometrické plány - Praha  Lhůta často překročena – snaha o nápravu

Poskytování údajů z KN  V roce 2006 se konečně dostavilo očekávané zastavení nárůstu žádostí o informace u přepážek KP  Nárůst o cca 15% ročně je pokrýván elektronickou formou poskytování informací  Výpisy z DP s el. značkou (od roku 2006 LV, od 2007 i kopie mapy KN),  výstupy pro ověřovatele 50 Kč/výstup. Ověřovatelé (Obce, ČP, Notáři, HK) mají ceny podle svých předpisů  Nový stavební zákon – „doklady se připojují, nelze-li tato práva ověřit v katastru nemovitostí“

Poskytování údajů z KN

Digitalizace katastrálních map

 Zajištění digitální formy katastrální mapy je jedním z předpokladů pro zachování rychlosti služeb bez zvyšování počtu zaměstnanců  Splnění do konce roku 2014 předpokládá Směrnice EU o zřízení Infrastruktury pro prostorové informace v Evropském společenství (INSPIRE)  Urychlení je cílem zakotveným v programovém prohlášení vlády ČR  Zbývá dokončit k.ú. převážně s mapou v sáhovém měřítku odvozenou z původní mapy PK  Současné kapacity (cca 850 zaměstnanců) jsou pro splnění tohoto úkolu nedostatečné

Digitalizace katastrálních map  Je zpracován záměr zajištění zdrojů k dokončení digitalizace zvýšení poplatků za zápisy do KN (obsahuje i předpoklad cca 20% zapojení soukromého sektoru)  Bude třeba postupovat tempem cca 1200 k.ú. ročně  Do doby dokončení digitalizace SGI (včetně převodu parcel ZE) je poskytována orientační mapa parcel  OMP  Rastr map KN doplněný definičními dody parcel a kresbu polohopisu od data skenování  Je poskytována i na DP - bezúplatně

Orientační mapa parcel

Cíle a významné záměry  Zkrácení lhůt zápisů do KN v Praze pod hranici stanovenou zákonem do konce letošního roku  V - 1,5 měsíce, Z - 0,7 měsíce  Zahájení masové digitalizace map (podmíněno zdroji)  Rozšiřování využití elektronické komunikace a přebírání dat k zápisu do KN s max. mírou automatizace  Elektronický návrh na zápis do KN je již umožněn  Snaha o komunikaci s exekučním rejstříkem  V budoucnu přímé zápisy do KN (dědictví, kvitance)  Poskytování dat KN prostřednictvím webových služeb  Popisné informace, mapové služby (bezúplatně) – připravujeme  Rozšíření funkčnosti aplikace Nahlížení do KN (700 tis. přístupů/měsíc)

Děkuji za pozornost