Korupce ve zdravotnictví u veřejných zakázek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Veřejné zakázky v IT Ing. Jiří Fridrich Skupina Informatiky MF Jiri
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Korupce a veřejné zakázky
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Pravidla výběru dodavatelů při pořizování zboží a služeb z prostředků finanční podpory OP VK Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Zákon č. 137/2006 Sb.,o veřejných zakázkách platí pro v š e c h n y dotované zadavatele.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Podmínky pro zadávání VŘ/ZŘ ve vztahu k elektronickým učebnicím Mgr. Monika Málková.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
Ekonomické aspekty veřejné správy
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Veřejné zakázky na zpracování územního plánování Porada pro ÚÚP
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Veřejné zakázky vybrané kapitoly
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Veřejné zakázky Robert Páleník
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Ekonomické aspekty veřejné správy
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Korupce ve zdravotnictví u veřejných zakázek MUDr.Alena Dernerová, Ing.Mgr.Tomáš Látal PSP ČR 11. května 2011

Veřejné zdroje ve zdravotnictví Každý výdaj veřejného zadavatele je v jistém smyslu veřejnou zakázkou Idea – o každém výdaji rozhodnout ve veřejném zájmu = objektivně Proces rozhodnutí o přidělení veřejných prostředků by měl být maximálně transparentní Kontrola nad výdaji veřejných zadavatelů je důležitým faktorem pro řízení institucí Pokud se VZ bude realizovat, tak jak má,nebude únik do šedé ekonomiky zbude více peněz na zdravotní péči

Tři pohledy na veřejné zakázky Pohled zákonodárce, daňového polatníka – logika „peníze nejsou zadavatele, pouze s nimi má řádně hospodařit ve veřejném zájmu Pohled zadavatele (managementu,instituce, kliniky,oddělení) – logika „moje peníze podle úvahy rozdělím vybraným dodavatelům, kteří mi nejlépe vyhovují“ Pohled dodavatele -logika – já,já,já,jenom já- dosažení maximálního zisku

Zadavatel VZ (§2) – veřejný zadavatel – odst.2 Stát (tedy i organizační složky státu – např. ministerstva, soudy..) Státní příspěvková organizace Územní samosprávný celek (obce,městské části a obvody,kraje) a příspěvkové organizace, kde funkci zřizovatele vykonává územní samosprávný celek Veřejnoprávní subjekt (jiná právnická osoba založená nebo zřízená za účelem uspokojování potřeb veřejného zájmu, které nemají průmyslovou nebo obchodní povahu a veřejný zadavatel takovouto osobu převážně financuje nebo ovládá nebo jmenuje či volí více než polovinu v jejím statutárním, správním, dozorčím či kontrolním orgánu)

Veřejní zadavatelé ve zdravotnictví v ČR Ministerstvo zdravotnictví Fakultní nemocnice Další přímo řízené instituce „krajské“ nemocnice a holdingy Instituce hygienické služby a zdravotní ústavy Zdravotní pojišťovny!

O co se hraje? Celkový trh 650 mld. CZK ! (rok 2008) Pouze 55% VZ bylo prováděno dle ZVZ 45 % bez výběrového řízení !!!!

Definice veřejné zakázky (§7, odst. 1 ZVZ) Zakázka realizovaná na základě písemné smlouvy mezi zadavatelem a jedním či více dodavateli jejímž předmětem je úplatné poskytnutí dodávek či služeb nebo úplatné provedení stavebních prací

Zásady postupu zadavatele (§6) Zadavatel je povinen při postupu podle ZVZ dodržovat zásady: TRANSPARENTNOSTI ROVNÉHO ZACHÁZENÍ ZÁKAZ DISKRIMINACE

Druhy veřejných zakázek podle ceny VZ malého rozsahu do 2 mil Kč Podlimitní VZ Nadlimitní VZ • u veřejné zakázky na dodávky výše 13.215.000,- Kč; • u veřejné zakázky na služby výše 13.215.000,- Kč; • u veřejné zakázky na stavební práce výše 165.288.000,- Kč. pro dotovaného zadavatele • u veřejné zakázky na služby výše 6.607.000,- Kč;

Veřejné zakázky malého rozsahu VZ až do objemu 2 mil. CZK bez DPH (event. 6 mil u stavebních prací) Malé objemem, velké rozsahem Základní zdroj „drobné“ korupce Problémy: - libovůle zadavatele - naprostá netransparentnost - faktická nemožnost přezkumu zadání VZ za strany UOHS - extrémně vysoký limit

Lze řešit situaci v oblasti VZ malého rozsahu? Snížení 2 mil.(6mil.) limitu Maximalizace informovanosti Elektronické aukce NENÍ VŮLE K ŘEŠENÍ

Přehled významných právních norem

Zákon č.137/2006 Sb. o veřejných zakázkách Zákon č.248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje Zákon č. 130/2002 Sb. o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků ( Zákon č. 92/1991 Sb. o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby) Zákon č. 106/1999Sb. o svobodném přístupu k informacím

Nový zákon o kontrole veřejné správy, oceněn EK a SB Návrh nového zákona o finančním řízení ukládal státním i komunálním úředníkům, aby kontrolovali efektivitu veřejných zakázek ještě předtím, než jejich úřad uzavřel smlouvu a vyplatil peníze. Současný zákon o finanční kontrole nařizuje kontrolu až ve chvíli, kdy jsou peníze utraceny. Stát či kraje podle něho mají možnost vyhozené peníze vymáhat. Jak svědčí řada příkladů předražených zakázek v dopravě, zdravotnictví a v armádě, v praxi se o to nikdo nesnaží a miliardové částky se prostě odepíší. Ačkoli s dokumentem počítala protikorupční strategie vlády v letech 2010-2012, náhle s ním MF již nepočítá a navrhuje novelu stávajícího špatného zákona.

Jak je u nás efektivní kontrolní prostředí? Nedostatečná legislativa, zejména zákon 218/2000 a 250/2000 tzv. rozpočtová pravidla, zákon 320/2001 o finanční kontrole, zákon 137/2006 o veřejných zakázkách, atd. Neefektivní ex-ante kontrola a audity, které neodhalily včas nedostatečná pravidla pro poskytování dotace Nadbytečná a drahá ex-post kontrola, která doposud nepřinesla žádný výsledek a stojí mnoho peněz

Ze zákona č. 248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje je kontrola zmíněna jen na úrovni Úřadu regionální rady, který je podřízen Regionální radě. Další možnost kontroly je na Ministerstvu financí, ale jen na úrovni oddělení –certifikačního a auditního orgánu nic neodhalily- formalistický přístup, kontroly bez přidané hodnoty

ZVZ  Dohled nad dodržováním tohoto zákona vykonává Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen "orgán dohledu"), při kterém přezkoumává zákonnost úkonů zadavatele s cílem zajistit transparentnost zadávání veřejných zakázek a dodržování zásad stejného zacházení a nediskriminace zájemců a uchazečů o veřejné zakázky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ÚOHS V oblasti VZ je ÚOHS velmi slabý správní úřad !!! Event. následný soudní přezkum správního rozhodnutí ÚOHS soudem vede k revizi více než 50% rozhodnutí (2009)

Pokuty veřejným zadavatelům za porušení ZVZ Velmi nízká úroveň pokut vzhledem k objemům (event. ziskům z VZ – zneužití dominantního postavení, kartely ..) Prakticky není represivní účinek Pokuty se nevymáhají po odpovědných fyzických osobách

Pět způsobů jak využít VZ v „neveřejném zájmu“

1. Nezadávání VZ Veřejný zadavatel svévolně nezadává VZ Uchazeči (dodavatelé) se těžko domáhají právního stavu Je zřejmá následná diskriminace takových uchazečů Hlavní slovo v dohledu při nezadávání VZ – NKÚ - až následná intervence - bez jakéhokoliv případného profitu pro uchazeče? - velká časová prodleva

2. Dělení veřejných zakázek Pod stanovené limity - vyhýbání se řádnému typu řízení - svévolné zjednodušování administrativních postupů - zakázky „na rozpočtové přebytky“ Produktové dělení - shodný předmět plnění (správně jedna VZ) je dělená na dvě či více veřejných zakázek - cíl: diskriminace/preference předem daných uchazečů Příklady: přístroj + spotřební materiál na 4 roky technologie + náročná údržba řetězec upgrade SW

3. Diskriminace kvalifikačními kritérii Diskriminace/preference předem daných uchazečů - obrat společnosti uchazeče - odkazy na předchozí dodávky (vejce/slepice) - počty zaměstnanců podílejících se na plnění VZ Prokazování porušení ZVZ v oblasti KK je velmi problematické Poznámka: 1 x 50 mil x 10 x 5 mil ???

4. Diskriminace předmětem zakázky Odkazy na technicky nepodstatné aspekty předmětu plnění Odkazy na specifická technická řešení Odkazy na kompatibilitu se stávajícími technologiemi (update, upgrade, rozšíření kapacity, atd.) Odmítání technicky jiných řešení se stejnými výsledky

5. Předřazování „non veřejných“ zadavatelů

Konkrétní příklady porušení ZVZ

Krajská zdravotní a.s. – Materiál ošetřovatelské péče Rámcová smlouva na průběžné dodávky několika skupin výrobků ( obvazy a obinadla, obvazový materiál, náplasti atd) Nepřipuštěno dílčí plnění (pouze nabídky na celou VZ) a tím diskriminace těch dodavatelů , kteří mohli zajistit dodávku jednotlivých skupin výrobků, nikoliv však všech požadovaných skupin) Přísná technická specifikace výrobků – definice tak, že nedala možnost nabídnout technicky a kvalitativně obdobná řešení Pokuta 200 000 Kč

Krajská zdravotní a.s.- „Pronájem komplexu laboratoří“

Porušování při čerpání peněz EU ROP a IOP

POROVNÁNÍ CEN POMOCÍ NEZÁVISLÝCH ODBORNÍKŮ Typ přístroje Umístění Cena pro KZ (CZK) Cena zjištěná (CZK) Pozn. MR přístroj Ústí, RDG 44 000 000 23 600 134 Příl. 4, 5 CTspirální 16-řezové Děčín, RDG 16 008 584 10 008 819 Příl. 6 PojízdnýRTG přístroj Děčín, interna 2 000 000 1 300 000 Digitální skiagraf Most, RDG 10 639 925 6 600 000 Příl. 7, 8 Ventilátor plicní Most, ARO 803 337 600 000 Lůžko resuscitační 333 469 250 000 Inkubátor std. péče Most, dětské 570 518 400 000 Monitor transk. plynů 579 306 Odsávačka Most, chirurgie 50 621 40 000 Nebulizátor 28 554 20 000 Dávkovač injekční 28 049

Důležité je pochopit princip institutu veřejné zakázky jako nástroje k dosažení nejnižší možné ceny a současně nejvyšší možné kvality V západní civilizaci jsou dvě možné situace: A/ zadavatel má omezené finanční prostředky a sleduje co nejnižší cenu -       stanoví minimální technické požadavky, které umožní účast většího počtu uchazečů -       cena je jediným kritériem hodnocení -       získá nejnižší možnou cenu, obvykle ještě nižší, než očekával B/ zadavatel má přesně určené finanční prostředky a chce za ně nakoupit nejvyšší možnou kvalitu -       stanoví minimální technické požadavky, které umožní účast většího počtu uchazečů -       kromě ceny určí i další kritéria, aby mohl hodnotit i kvalitu -       získá za určené finanční prostředky vyšší kvalitu, než minimální požadovanou

V ČR je možná ještě varianta C. Zadavatel má přesně určené prostředky z EU, které hodlá zcela vyčerpat, avšak ne překročit, kvalita ho nezajímá protože ho zajímá něco zcela jiného, trvá pouze na splnění minimálních požadavků: -       stanoví minimální technické požadavky -       zakázku řeší zásadně jako celek, v žádném případě ji nerozdělí na více menších zakázek podle typu komodit (např. samostatně monitorovací přístroje, samostatně postele, samostatně dýchací přístroje, samostatně rtg, apod.) -       stanoví takové kvalifikační požadavky, které může splnit pouze předem vybraný dodavatel Výsledek: -       zvítězí předem domluvený dodavatel, který se jako jediný účastní veřejné zakázky -       formálně je vše v pořádku, což potvrdí i ÚOHS -       je dodáno pouze to, co bylo požadováno, víc ani šroubek -       zadavatel (a jeho zřizovatel) i dodavatel jsou spokojeni -       zdravotníci se diví, že přístrojů je nějak málo a jsou špatně vybavené -       všechno ale perfektně sedí, kromě cen – ty jsou podezřelé !!!

Závěr Nízká míra povědomí, že každý veřejný výdaj a rozhodnutí o něm, je VZ. Řada veřejných zadavatelů hledá cesty, jak VZ nezadávat, dělit, diskriminovat vybrané soutěžitele, snižovat transparentnost… Korupční prostředí!!!!! Problém se zakázkami malého rozsahu ! Soutěží se jen v necelých 50% veřejných zakázek !!! Stát rezignoval na jednu za svých rolí,když podstatným a silnějším způsobem neintervenuje do systému nakládání s veřejnými prostředky

Existuje řešení? Změna právního prostředí Komplexní reforma institucí Transparentnost Posílení trestně – právní odpovědnosti managamentů Vymahatelnost práva

Děkuji za pozornost – bude líp !