Lucie Plimlová Michal Týfa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

INFORMACE Z XII. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK KONANÉHO 13/12/2013 pro předsednictvo RVŠ – 23/1/2014 na základě materiálů MV OP VK zpracovala Ivana.
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
Pracovní setkání s obcemi ZK 2014
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Financování rozvojových projektů Problematika způsobilých výdajů v rozvojových projektech Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej TRITIA.
Specifikace závěrečných výzev v ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
Silnice nebo železnice
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
ministryně pro místní rozvoj
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
Porušení pravidel OP LZZ Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn Podporujeme Vaši budoucnost.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Workshop pro příjemce – 3. výzva Tato prezentace je spolufinancována.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Financování silnic II. a III. třídy
Transkript prezentace:

Lucie Plimlová Michal Týfa Finanční opravy u operačních programů spolufinancovaných z rozpočtu EU a jejich důsledky Lucie Plimlová Michal Týfa Smilovice – 12. 12. 2012

Zkušenosti PCO s uplatněním finančních oprav Definice finančních oprav/korekcí dle pokynů EK (Rozhodnutí Komise z 19.10.2011) Sazby plošných korekcí Dotčené operační programy

Definice finančních oprav/korekcí dle pokynů EK (Rozhodnutí Komise z 19.10.2011) Individuální oprava Nesrovnalost u individuálního projektu Plošná oprava Pokud na základě šetření nelze přesně kvantifikovat finanční dopad Proporcionální závažnosti systémové nesrovnalosti/nedostatků Může být navržena i na základě individuálních nesrovnalostí Extrapolovaná oprava Nesrovnalosti ve velkém počtu projektů napříč OP, ale není efektivní, aby bylo ověřeno, zda se vyskytly i v neaudit.výdajích Výsledky šetření reprezent.vzorku jsou extrapolovány na zbytek populace

Sazby plošných korekcí 100% 25% 10% např. OPD 5% např. OP ŽP 2-5%

Dotčené operační programy OP Doprava OP Životní prostředí Integrovaný OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Operační program Doprava Chyby v ŘKS, audit EÚD a EK Aplikována plošná korekce 10% na všechny výdaje proplacené ŘO příjemcům do 31.8.2012 4,8 mld. Kč z celkových 9,5 mld. Kč (EU podíl) 97 projektů ŽoP odeslána EK 18.10.2012 (ERDF+CF v celkové výši 845 mil. EUR)

OP Životní prostředí Chyby v ŘKS, audit EK Aplikována plošná korekce 5% na všechny výdaje proplacené ŘO příjemcům do 31.8.2012 1,6 mld. Kč z celkových 1,7 mld. Kč (EU podíl) 4 458 projektů ŽoP odeslána EK 18.10.2012 (ERDF+CF v celkové výši 876 mil. EUR)

Integrovaný OP Vysoká míra chybovosti ve VKZ 2011 Aplikovány dva druhy korekcí – individuální a extrapolovaná individuální korekce na auditované výdaje - 4,83% 20 projektů 80,3 mil. Kč (EU podíl) extrapolovanou korekci na všechny neauditované výdaje – 4,32% 1985 projektů 17,4 mil. Kč (EU podíl)

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Audit EK – DG Employ Aplikována plošná korekce do budoucna i do minula: 10% na veškeré certifikované výdaje předložené k refundaci PCO do 2.7.2012 (do „minula“): Postiženo 949 projektů 734 mil. Kč (EU podíl) 10% na veškeré výdaje VZ uzavřených před 2.7.2012 (do „budoucna“) 2% na výběr projektů s uzavřeným právním aktem do 2.7.2012 (do „budoucna“) V rámci certifikace k 22.11.2012 byla odečtena celková korekce 893 mil. Kč (EU podíl - korekce do „minula“ + část korekce do „budoucna“)na 2 247 projektech

Financování programů EU Předfinancování prostředků EU ze zdrojů státního rozpočtu (SR) Neplatí pro OP Přeshraniční spolupráce ČR-Polsko Pro rozpočtování prostředků na předfinancování a spolufinancování je vlastní průřezový ukazatel Čerpání prostředků EU je nutno sledovat z hledisek: Výše prostředků předfinancovaná ze SR Výše prostředků převedená PCO (z Národního fondu) na příjmové účty SR Výše prostředků obdržená od EK na základě žádostí o platbu a procesu certifikace Riziko pro SR, nebudou-li předfinancované prostředky refundovány do SR/certifikovány

Řešení nezpůsobilých výdajů ve vztahu k rozpočtu EU a SR Vratky prostředků EU dotčených nesrovnalostmi Vyjmuté projekty nebo části projektů z financování EU Finanční opravy Neschválení nezpůsobilých výdajů ze strany ŘO/ZS

Vratky prostředků EU dotčených nesrovnalostmi Nesrovnalostí je porušení předpisů EU nebo ČR, které vede nebo může vést ke ztrátě prostředků EU Vratky řešeny podle 218/2000 Sb., 250/2000 Sb., 280/2009 Sb. Vracení prostředků v CZK na tzv. univerzální účet PCO Vratky „s certifikací“ převáděny na tzv. zdrojový účet PCO a využity v programu Vratky „bez certifikace“ převáděny na příjmové účty SR Ve finančních výkazech vydané prostředky vykázány jako prostředky EU, ale byly vráceny z důvodu nezpůsobilosti Kapitola 3.10.4 v MFTK

Vyjmuté projekty nebo části projektů z financování EU Celý projekt nebo část nesplňuje požadavky na financování z prostředků EU Výdaje jsou vyjmuty z výkazu výdajů Již certifikované a refundované prostředky se vypořádají se SR Vratka v EUR na zdrojový účet PCO Zápočet Vyčísleno v EUR, kapitola 3.10.5 v MFTK Povinnost dofinancovat projekt z národních zdrojů Vázání výdajů podle § 25, odst. 1e) zák. č. 218/2000 Sb. Již uhrazené výdaje ze SR na vyjmutý projekt jsou evidovány ve finančních výkazech jako zdroj krytý EU

Finanční opravy Plošná pochybení v Operačním programu Dohodnutá výše výdajů je vyjmuta z výkazu výdajů Na každý projekt ze sledované populace je promítnut podíl nezpůsobilých výdajů Vypořádání se SR vratkou nebo zápočtem ČR nepřichází o alokaci na OP, musí zajistit nové projekty Výdaje SR připadající na korekci jsou evidovány ve finančních výkazech jako zdroj krytý EU

Neschválení nezpůsobilých výdajů ze strany ŘO/ZS V určitých případech nemusí ŘO/ZS v rámci své řídící činnosti schválit výdaje vynaložené ze SR na projekty EU jako způsobilé Výdaje SR připadající na finanční opravu jsou evidovány ve finančních výkazech jako zdroj krytý EU O těchto případech se PCO nemusí dozvědět

Sledování dopadu na SR Sledování rozdílu mezi příjmy a výdaji SR vynaloženými na EU prostředky Kumulovaně za čtvrtletí každého roku Kumulovaně od 1. 1. 2007 Přehled obsahuje jak nezpůsobilé výdaje, tak zpoždění v kontrole a schvalování výdajů pro refundaci prostředků na příjmové účty K 31. 8. 2012 – vratky bez certifikace ve výši 15,8 mil. Kč K 31. 8. 2012 – vratky s certifikací ve výši 1,15 mld. Kč K 10. 10. 2012 – vyjmuté projekty ve výši 860 mil. Kč

Děkujeme za pozornost