ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Naučil jsem se....
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Život modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Boj o modlitbu II. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
ÚSTNÍ MODLITBA Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Ve společenství s Matkou Boží
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Abrahámova přímluvná modlitba
Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba mě nikdy neuzavírá do mého nitra, Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Dopis od Boha.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
TRADICE MODLITBY Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
1. Jak dobré je žít, Pane, z tvého slova, | jež mezi námi tvoří pouta nová | a ve všech vztazích je nám pomocí | i ve zdraví i v každé nemoci. | Dej, Otče.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
1. Hned v jitře k tobě duši svou, | ó Bože, nesu modlitbou. | Tys chránil v noci, sen jsi dal, | tys tělo, duši zachoval.
Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
1.Kristův kříž si připomínej, | svoji radost v něm vždy mívej, | chceš-li jemu ke cti žít. | Za Kristem vždy hleď až na kříž! Toho, co tam srdcem spatříš,
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Moničce k narozeninám vše nejlepší a několik rad od Františka.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Řád mše svaté.
Máš dost síly plavat proti proudu?
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Naučil jsem se....
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Poznání Boží vůle.
Karmelitánský Řád.
Transkript prezentace:

ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 4. neděle adventní/část 2 život modlitby

Modlitba Modlitba je vždy rozhovor s Bohem. Předchází jí živý vztah k Bohu. Pravidelně se opakující modlitby : ráno, večer a u jídla, chvíle s Bohem během dne, chvíle nad Božím slovem, breviář, nedělní liturgie, liturgická období, …

Benedikt XVI. o modlitbě „Vybízím vás ke každodennímu hledání Pána, který si nepřeje nic jiného, než abyste byli opravdu šťastní. Udržujte si k němu trvalý a silný vztah modlitbou, a nakolik je to možné, zařaďte do svého denního programu okamžiky, ve kterých vyhledáte jen jeho společnost. A kdybyste nevěděli, jak se máte modlit, proste ho, aby vás to naučil, proste jeho nebeskou matku, aby se modlila s vámi a za vás.“

Život modlitby Pán doprovází každého člověka cestami a způsoby, jaké jsou pro něho nejlepší. Je třeba vykročit. Aby se člověk modlil, musí chtít a ZAbojovat. Nestačí čekat, až se modlitba spontánně objeví v mém srdci a až ucítím chuť modlit se. Život modlitby

Tři hlavní formy křesťanské modlitby ústní modlitba, rozjímání, vnitřní (kontemplativní) modlitba. Všechny tři typy modlitby vyžadují soustředěnost srdce.

Ústní modlitba Bůh mluví ke každému člověku: Člověk odpovídá skrze myšlenky, nápady, podněty, impulzy, které se týkají konání dobra. Člověk odpovídá svým životem, slovy (ve chvílích, kdy ve ztišení stojí před Bohem a ústy sděluje Bohu vše, co se skrývá v jeho srdci).

Rozjímání Je rozumový proces před Bohem. Předmětem rozjímání: ztišení, hledání a nacházení. Předmětem rozjímání: text (evangelium), obraz, předmět (kříž, svíce), událost. Při rozjímání: nejsou důležité pocity, ale vědomí Boží přítomnosti; je třeba vytrvalost a pravidelnost.

Vnitřní (kontemplativní)modlitba je dar od Boha; je to vnitřní důvěrný vztah k Bohu; je třeba o něj prosit; dochází se k ní většinou skrze rozjímání; cílem není větší poznání, ale větší láska.