Aktéři regionálního rozvoje směrem k efektivitě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM JAKO OBJEKT ZÁJMU VĚDY.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Evropský výzkum, lokální politika, korupce Pavel Šaradín Praha,
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ ,
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Roman Vacho Předseda krajské sekce Národní federace hotelů a restaurací ČR generální ředitel Grandhotel PUPP Karlovy Vary, a.s. Karlovy Vary
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
SCHÉMA MODELU PERSONÁLNÍ PRÁCE VE SKUPINĚ ČEZ
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Společenská odpovědnost organizací
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Ruská federace x WTO a OECD
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Tržní prostředí.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Společenská odpovědnost a školy
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Aktéři regionálního rozvoje směrem k efektivitě Martin Zielina, Dana Pokorná Naše společná přítomnost: měnící se společnost? – Praha 23.3.2012 Tento příspěvek je součástí výzkumného projektu GA ČR P 408-11-1929 (Kraje České republiky: vytvoření modelu efektivity).

Obsah 1) Cyklus procesu rozvoje; 2) Zodpovězení otázek (řediteli KÚ a krajských zastupitelů): a) Kdo jsou aktéři regionálního rozvoje?; b) Jaký typ interakce mezi těmito aktéry probíhá?; 3) Efektivita a efektivnost; 4) Triple Helix; 5) CSR;

Cyklus procesu rozvoje ANALÝZA Status Quo: Identifikace problémů a příležitostí Jaká je situace? POLITIKA Vyvážení cílů, hodnot a zájmů (efektivita?) Kdo jsou aktéři a co chtějí? MODELOVÁNÍ Rozvoj scénářů a strategií Co je možné a co to může přinést? IMPLEMENTACE Míra implementace Do jaké míry jsou scénáře použity? Tento diagram popisuje rozvoj jako cyklický proces. Je využitelný v celé šíři oborů (ekonomie nebo v sociálních, demografických nebo kulturních změnách). Zdroj: HEILIG 2004; převzato z TVRDÝ 2004 a upraveno autory.

Technické parametry průzkum Název: Standardizovaný rozhovor s řediteli KÚ Termín sběru dat: 1.11. – 20.1.2012 Celkový počet (populace): 14 Počet respondentů: 14 (100 %) Metoda sběru dat: Standardizovaný rozhovor

Úspěšnost kraje Pozn.: Přesné znění otázky – „Teď mi prosím řekněte, co je podle Vás nejdůležitější podmínkou úspěšnosti kraje? Podívejte se na tuto kartu a vyberte jednu z možností, která nejlépe odpovídá Vaší představě.

KDO JSOU AKTÉŘI REGIONÁLNÍHO ROZVOJE? Na základě Vaší zkušenosti a nezávisle na formálních procedurách, zakřížkujte v následujícím seznamu, jaký vliv mají jednotlivé orgány, lidé či organizace na činnost krajské správy a samosprávy? KDO JSOU AKTÉŘI REGIONÁLNÍHO ROZVOJE?

Jak často jste v kontaktu s následujícími osobami či skupinami? JAKÝ TYP INTERAKCE MEZI AKTÉRY REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PROBÍHÁ?

JAKÝ TYP INTERAKCE MEZI AKTÉRY REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PROBÍHÁ? Kdyby chtěla nějaká firma prosadit ve Vaší lokalitě projekt a očekávala by nesouhlas zastupitelstva, které aktéry by musela získat na svou stranu, aby ovlivnila rozhodnutí? JAKÝ TYP INTERAKCE MEZI AKTÉRY REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PROBÍHÁ?

Technické parametry výzkumu Název: Dotazníkové šetření krajští zastupitelé Termín sběru dat: 15.1.2012 – 12.3.2012 Celkový počet (populace): 675 Počet respondentů: 195 (cca 29 %) Metoda sběru dat: Dotazníkové šetření

Úspěšnost kraje Pozn.: Přesné znění otázky – „Co je podle Vás nejdůležitější podmínkou úspěšnosti kraje? Vyberte jednu z možností, která nejlépe odpovídá Vaší představě.

KDO JSOU AKTÉŘI REGIONÁLNÍHO ROZVOJE? Na základě Vaší zkušenosti a nezávisle na formálních procedurách, zakřížkujte v následujícím seznamu, jaký vliv mají jednotlivé orgány, lidé či organizace na činnost krajské správy a samosprávy? KDO JSOU AKTÉŘI REGIONÁLNÍHO ROZVOJE?

Jak často jste v kontaktu s následujícími osobami či skupinami? Nejčilejší kontakt udržují krajští zastupitelé se zaměstnanci krajského úřadu (řadoví zaměstnanci, vedoucí odboru či jejich kolegové a kolegyně). UNIVERZITY – Experti, profesionální konzultanti FIRMY – Místní podnikatelé; národní a nadnárodní firmy JAKÝ TYP INTERAKCE MEZI AKTÉRY REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PROBÍHÁ?

JAKÝ TYP INTERAKCE MEZI AKTÉRY REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PROBÍHÁ? Kdyby chtěla nějaká firma prosadit ve Vaší lokalitě projekt a očekávala by nesouhlas zastupitelstva, které aktéry by musela získat na svou stranu, aby ovlivnila rozhodnutí? JAKÝ TYP INTERAKCE MEZI AKTÉRY REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PROBÍHÁ?

Co vy osobně považujete za měřítka efektivity? Pozn.: Respondenti volili 1 až 3 měřítka efektivity.

Co je efektivita? Efektivita, resp. efektivnost je ekonomický termín; Efektivnost = nejvýhodnější možné využití zdrojů; Efektivita = kýžená změna alespoň v jediném parametru; NÁKLADY KVANTITA KVALITA

Cíle a efektivita Lze považovat dosahování cílů za efektivitu? Ano i Ne! 1) Otázka délky času(1, 4, 8, 20 let atd.); 2) Otázka aktérů/stakeholderů (širší společnost, environment); 3) Otázka hodnot (podpora výzkumu, sociálního systému); 4) Otázka modelu rozvoje regionu (triple helix, klastr, výrobní okrsky, local embeddedness); Problém: nepředvídatelnost všech důsledků.

Znovu položení otázek Žádný region není plně autonomní, ale je součástí vyšších celků (víceúrovňové řízení); „…nejpodstatnější pro rozvoj regionu je role aktéra, aktivita ´zdola´ a využívání endogenních zdrojů růstu…“ (Blažek, Uhlíř 2011: 277). Kdo jsou aktéři regionálního rozvoje? Jaký typ interakce mezi těmito aktéry probíhá?

Triple helix (trojitá šroubovice) Veřejná správa na národní/regionální úrovni Aktéři soukromého sektoru Univerzity, vědeckovýzkumné instituce Zdroj: Blažek, Uhlíř 2011.

Triple helix (TH) Snaha o propojení všech tří šroubovic; Předpokladem je mít vzájemné povědomí o problémech a potřebách jednotlivých „šroubovic“; Vzájemná spolupráce (i závislost!) při stanovování cílů;

Mody TH Autoři: Leysdorff a Etzkowitz (1996). Modus I. Autoři: Leysdorff a Etzkowitz (1996). Snaha propojit tyto AKTÉRY: vysokoškolské prostředí, průmysl a veřejnou správu (University-Industry-Government). Z původně bilaterálních komunikací vytvořit třístranné vztahy (viz Modus II.). Modelem se zabývají odborníci z mnoha států – např. Velká Británie (Smith, Bagchi-Sen 2010), Německo (Leydesdorff, Fritsch 2006), Česká republika (Blažek 2010), Švédsko (Jacob 2006), USA (Kim et al. 2012), Etiopie (Saad et al. 2008), Brazílie (Almeida 2005) atd. Modus II. Zdroj: L. Leydesdorff (2012).

Další aktéři/stakeholders Klíčové otázky pro identifikaci: Kdo jsou? Jaké jsou jejich podíly (vliv)? Jaké příležitosti a vlivy reprezentují? Jakou odpovědnost vůči nim máme? Jakou strategii je nutno přijmout pro vypořádání se s nimi? Zdroj: Carroll 1991.

Model hlavních skupin Stakeholders podle Freemanna Korporace vlastníci dodavatelé zákazník   zaměstnanci vláda politické skupiny finanční komunita skupiny aktivistů konkurenti prodejní asociace unie advokátní skupiny zákazníků

CSR, trvalá udržitelnost rozvoje Principy CSR (Carroll 1979): naplňování očekávání společnosti v daném čase a místě, odrážení hodnot veřejných vztahů, akceptace požadavků vyššího celku. odehrává se na více úrovních (mikro, mezo, makro). Požadavek společnosti – dříve vnější tlak, nyní morální povinnost (Porter, Cramer 2006): oprávněnost vlastní existence ve společnosti – souhlas Stakeholders, zabezpečení trvale udržitelného rozvoje.

DĚKUJEME ZA POZORNOST.