Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM JAKO OBJEKT ZÁJMU VĚDY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM JAKO OBJEKT ZÁJMU VĚDY."— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM JAKO OBJEKT ZÁJMU VĚDY POHLEDEM ANDRAGOGA PhDr. Dana Pokorná Doc. PhDr. Kateřina Ivanová

2 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Definice „CSR“ „Společenská odpovědnost firem je naplňování ekonomických, právních, Etických, ostatních filantropických očekávání společnosti, která společnost má vůči organizacím v dané době“. (Carroll, 1991)

3 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Další častá vymezení CSR  …je jednání firem nad rámec zákonných povinností (Davis, 1973)  …firmy jsou odpovědné nejen svým akcionářům, ale širším zainteresovaným skupinám společnosti, tzv. „stakeholders“(Freeman, 1984)

4 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Frederick William C. od CSR1 k CSR4  CSR1 = „odpovědnost“  období od 1953 (Bowen) do 1970:  filozofické pojetí,  volnomyšlenkářský přístup,  jakákoliv aktivita firem.

5 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Frederick William C. od CSR1 k CSR4  CSR2 = „vstřícnost“  Od 1970 do současnosti:  pragmatický přístup,  strukturovaný popis,  vládní opory,  odlišení na makro x mikro úroveň,  požadavky na manažery.

6 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Frederick William C. od CSR1 k CSR4  CSR3 = „čestnost“  od 90.let:  požadavek normativů - podmínka pro přechod z CSR2 na CSR3),  vyčlenili se odborníci na problematiku CSR (stanovit normativy, spolupracovat s teoretiky etiky, přenášet poznatky do praxe, vytvořit techniky a programy – prognózy, audity, měření, vzdělávací programy),  požadavky na manažery (přijmout normativy, studovat best practise, diskutovat s teoretiky, vzdělávat se).

7 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Frederick William C. od CSR1 k CSR4  CSR4 = „C- kosmos, S – věda, R – víra“:  úkol pro současnost a budoucnost,  zaměřit se na globální problémy lidstva,  využívat poznatky přírodních i společenských věd,  klást požadavky na vědu a spolupracovat,  přijmout odpovědnost za svět jako „víru“.

8 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Může být CSR mostem mezi vědou a praxí? Děkuji za pozornost.  dana.pokorna@mvso.cz dana.pokorna@mvso.cz  katerina.ivanova@mvso.cz katerina.ivanova@mvso.cz


Stáhnout ppt "Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM JAKO OBJEKT ZÁJMU VĚDY."

Podobné prezentace


Reklamy Google