Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Evropský sociální fond v ČR
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Magyar Bányászati Szövetség Maďarský svaz důlního průmyslu 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Nástroj změny v místním prostředí
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond v ČR
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Úvod, základní principy a cíle
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Rozvoj inovací v EU.
Transkript prezentace:

Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök

Evropská strategie zaměstnanosti •1997 – lucemburský proces – zahájení Evropské strategie zaměstnanosti •2000 – lisabonský proces – EU by se do roku 2010 měla stát nejdynamičtěji se vyvíjející ekonomikou na světě založenou na znalostech •2005- přehodnocení lisabonské strategie

Vytýčené cíle EU pro zaměstnanost – lisabonský proces do roku 2005 •úroveň zaměstnanosti zvýšit na 67 % •úroveň zaměstnanosti žen by měla dosáhnout 57 % do roku 2010 • úroveň zaměstnanosti zvýšit na 70 % • úroveň zaměstnanosti žen by měla přesáhnout 60 % • zaměstnanost starších osob (ve věku let) zvýšit na 50 % Uskutečnění stanovených cílů napomáhá podpora poskytovaná strukturálními fondy.

Přehodnocení lisabonské strategie 2005 • vytýčené cíle nebyly uskutečněny, vzrostl relativní náskok USA a Japonska vůči EU, • cílů je příliš mnoho, • chybí překlenující koordinace. Příslušné kroky: → koncentrace cílů a počinů za účelem ekonomického růstu a zaměstnanosti → sjednocený program akcí zaměřených na ekonomiku a zaměstnanost

Zesílená lisabonská strategie •nové integrované direktivy → Národní akční program 1.Makroekonomické direktivy (fiskální politika, mzdová politika, zachovatelné důchodové a zdravotnické sociální systémy, daňová politika) 2.Mikroekonomické direktivy (prohlubování vnitřního trhu, vytvoření příznivého prostředí pro podnikatele, rozvoj infrastruktury, K+F a inovace) 3.Direktivy pro zaměstnanost

Direktivy pro zaměstnanost 3 priority – 8 direktiv •Zvyšování účasti na trhu s pracovními silami a modernizace sociálních ochranných systémů. •Zvyšování flexibility zaměstnanců a podnikatelských subjektů, zvyšování pružnosti trhů s pracovními silami. •Efektivnější rozvoj lidských zdrojů, prostřednictvím kvalitnějšího školství a vzdělávání.

Vytýčené cíle EU a národní cíle v číslech

Charakteristika maďarského trhu s pracovními silami Nízká zaměstnanost a nízká nezaměstnanost: •poměr osob stojících trvale mimo trh s pracovními silami je vysoký •aktivita vyhledávání pracovních míst je nízká •značné oblastní rozdíly jak na straně poptávky po pracovních silách, tak na straně nabídky •zaměstnanost osob s nízkým vzděláním je mimořádně nízká

Cíle maďarské politiky zaměstnanosti • Více pracovních míst – rozšiřování zaměstnanosti • Lepší pracovní místa • Zaměstnanost by měla být dosažitelná pro všechny

Konkurenceschopnost – společenská koheze a zaměstnanost Konkurenceschopnost Zaměstnanost Společenská koheze

Zaměstnanost a konkurenceschopnost Rozšiřování zaměstnanosti • více zaměstnaných • vyškolená pracovní síla • harmonizace poptávky a nabídky pracovních sil Konkurenceschopnost • lidské zdroje jako faktor růstu • flexibilní a konkurenceschopné pracovní síly a pracovní organizace • zvyšuje se daňový základ • snižuje se požadavek vůči sociálním transferům, možnost snížení daní

Zaměstnanost je klíčovým faktorem koheze Rozšíření zaměstnanosti •pomoc při vstupu na trh s pracovními silami •zlepšení příležitostí na zaměstnanost •otevřený trh s pracovními silami Společenská koheze • snižování rozdílů v příjmech, vyrovnávání úrovně mezd • společenská integrace • rovnost šancí

Maďarská strategie zaměstnanosti – kapitola o zaměstnanosti z Národního akčního programu • Postavena na předcházejícím akčním plánu a závěrech z přehodnocení politiky zaměstnanosti. • Výběr priorit a direktiv byl ovlivněn makroekonomickými prioritami: - stabilita, „zviditelnění“ a rozšíření zdrojů, - zachování a zlepšení konkurenceschopnosti.

Maďarská strategie zaměstnanosti Na základě dokumentu nazvaného Národní akční program pro rozvoj a zaměstnanost: –rozšiřování zaměstnanosti, –zvyšování aktivity, –napomáhání procesu restrukturalizace, posilování flexibility.

Významné cíle strategie zaměstnanosti •Vytvoření integrovaného systému pro zaměstnanost a poskytování sociálních služeb, který je v případě osob v produktivním věku schopen harmonicky řešit inaktivitu a sociální nevýhody a přitom klást důraz na motivaci aktivity na trhu s pracovními silami. •Umožnění celoživotního vzdělávání pro všechny, včetně osob s nízkým školním vzděláním. •Osvojení si schopností a konkurenceschopných znalostí potřebných k účasti na trhu s pracovními silami již ve školském systému.

Významné cíle strategie zaměstnanosti (pokr.) •Zlepšování zaměstnanosti a boj proti diskriminaci na trhu s pracovními silami za účelem zvýšení účasti znevýhodněných skupin na pracovním trhu. •Podpora opatření zaměřených na zlepšení zdravotního stavu a zachování zdraví v zájmu snížení počtu osob trvale vyřazených z pracovního procesu. •Intenzívnější harmonizace oblastních strategií a opatření týkajících se ekonomiky, trhu s pracovními silami a školstvím v zájmu snížení teritoriálních rozdílů v zaměstnanosti.

Zdroje podporující proces realizace strategie •fond trhu s pracovními silami •strukturální fondy – operativní programy •státní rozpočet •jiné zdroje

Domácí dokumenty, které jsou podkladem využití strukturálních fondů v letech • Národní strategický referenční rámec • operativní programy: – Operativní program ESZA pro rozvoj lidských zdrojů – Operativní program ERFA pro rozvoj humánní infrastruktury

Co je pro odvětví určující? Přizpůsobení se změnám: •Vzdělávání pro dospělé musí být dostupné všem. •Prognózy a realizace procesu restrukturalizace. •Flexibilita a jistoty na trhu s pracovními silami. •Posilování partnerství mezi účastníky pracovního trhu, rozvíjení institucí a mechanismů společenského dialogu.

Restrukturalizace •Je nutná spolupráce mnoha zúčastněných stran: mezi zaměstnavateli, více oblastmi v rámci vlády společně (hospodářská politika, zaměstnanost, školství), místními účastníky, sociálními partnery, apod. •Nejenom otázka ekonomie a konkurenceschopnosti, ale také otázka zaměstnanosti. •Důležité: prognózy související s procesem restrukturalizace (státní, regionální, místní, oborové). •Pomoc během přípravy na změny na úrovni podniků a zaměstnanců: vzdělávání/rekvalifikace; cílené služby pro zaměstnanost, činnost podpůrných systémů napomáhajících procesu restrukturalizace.

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST!